Куди поділися гроші рівненського Євромайдану

Неналежна прозорість підрахунку і звітність за кошти рівненського Євромайдану, а також відсутність одного центру збору коштів призвела до публічного скандалу
Джерело
«Четверта влада»

18 серпня у Рівному в мережі Фейсбук спалахнула дискусія про кошти Євромайдану. Обговорювати стали закиди активного учасника Євромайдану, відеооператора Ельдара Магомедова у бік на той час коменданта наметового містечка у Рівному, а тепер радниці голови Рівненської облради Тетяни Стельмах.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА поспілкувалася з різними євромайданівцями і мешканцями наметового містечка, щоб розібратися хто правий.

Таня, де гроші?

Ельдар Магомедов звинуватив Тетяну Стельмах у присвоєнні значної частини коштів Євромайдану (зокрема на купівлю автомобіля і будинку). А також сказав, що ці кошти, зокрема, витрачалися на наркотики. Також у зловживаннях звинуватили й ще одного мешканця наметового містечка Олександра Кравченка і помічницю Тетяни Стельмах Юлію Герасим’юк.

Ельдар Магомедов стверджує, що були зловживання з коштами Євромайдану. Скрин із сюжету «Сфера ТВ». Це фото відновлене і створене у вересні 2014 року, коли Ельдар Магомедов проводив пресконференцію в бронежилеті, стверджуючи, що на нього можуть вчинити замах

«Как мне стало известно, часть денег уходила на развлечения а это: наркотики, алкоголь, проститутки, такси, дискотеки и т.д «вложением» денег в в развлекуху...» – зокрема, пише Ельдар Магомедов у публікації на своїй фейсбук-сторінці з назвою «Таня, де гроші?».

Також Ельдар Магомедов стверджує, що зібрали півтора мільйони гривень. В той час як публічно відзвітовано за 369 тисяч 500 гривень: 152 398 гривень з 22 листопада 2013 по 1 лютого 2014 і 215 тисяч з 1 лютого по 17 березня 2014.

Також у оприлюдненому звіті йдеться про те, що із 17 березня по 25 березня було зібрано 2 тисячі 153 гривні, які пішли переважно на харчування та поліграфію.

Після 25 березня жодних публічних звітів не було. Олександр Кравченко каже, що такі звіти вивішувалися на дошці перед наметовим містечком і друкувалися в газеті «Вартові майдану».

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА намагалася зв'язатися із Тетяною Стельмах, якій і були адресовані запитання «відкритого звернення». На контакт Тетяна не виходила. В соціальних мережах – мовчанка, телефон не відповідав.

Секретарка приймальні голови облради Ірина Савіна (яка так і не погодилась повідомити журналісту своє ім'я і намагалась зламати камеру) повідомила, що Тетяна Стельмах у відпустці. Детальнішу інформацію надала заступниця начальника відділу кадрів Наталія Акопян. З понеділка, 18 серпня Тетяна Стельмах на роботі відсутня – на лікарняному.

Це брехня напередодні виборів

Тетяна обурилась бездоказовому звинуваченню Ельдара. Тетяна Стельмах четверта зліва. Фото із Фейсбук сторінки Платона Солодухи

Вже після скандальної поведінки секретарки приймальні Тетяна Стельмах відповіла під публікацією Ельдара Магомедова у Фейсбук:

Скриншот зі сторінки у фейсбуку

Юля Герасим'юк, яка зі слів учасників Євромайдану, була відповідальною за гроші відмовилась будь що коментувати, але зазначила в повідомленні ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ, що усе написане – «повна фігня», і немає ніяких будинків та автомобілів.

Юлія також відписалася у коментарях до публікації:

Скриншот з фейсбуку у коментарях під публікацією Ельдара Магомедова

Був період, коли ми харчувалися самими макаронами

ФОТО

Олександр Кравченко (на фото зліва) завітав у редакцію ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, щоб спростувати інформацію, поширену Ельдаром Магомедовим

Олександр Кравченко, який тривалий час був відповідальним за охорону на рівненському майдані приїхав у редакцію ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ і розповів своє бачення ситуації, що склалась. На його думку Ельдаром Магомедовим керувало бажання помсти:

«Був один випадок, коли він прийшов на Майдан і попросив для нього «витащіть» 200 гривень зі скриньки. Це було після лютого точно. Я відмовив йому. Він сказав: «Та давай 200 гривень, я куплю трави – покуримо». Я від цього розізлився. Подзвонив 102, йому показав, але коли притулив до вуха то вибив. Коли я вибив, він почав дуже сильно нервуватися, подзвонив до Тетяни Cтельмах, почав мене матюкати «з ніг до голови».

Зі слів Олександра Кравченка розсудити конфлікт приїхав відповідальний на той момент Олексій Хахльов.

Також Кравченко каже, що наркотичні речовини не вживав і не вживає. «З Ельдаром я вже півроку майже не спілкуюсь» – каже Олександр, аргументуючи це тим, що Магомедов регулярно приїжджав на Майдан та словесно ображав його: «Через день приїжджав на Майдан, обзивав по всякому, перед людьми «оскорбляв».

З приводу підрахунку коштів хлопець каже, що чеки зберігали, але де вони не знає:

– При знятті каси в палатці не сиділи я, Ден, Таня і Юля, а було присутньо 10-15 чоловік. В мене є фотографії навіть у «Вконтактє» (на сторінці Олександра Кравченка "Вконтактє" ми не знайшли фото де рахують гроші в наметі – ред.).

– Тобто завжди, при кожному підрахунку?

– Да. І вони розписувались, шо вони бачили це все і знають суму.

Олександ Кравченко розповів, що зараз він працює в Миколаївській області. А гроші, які збиралися на Майдані після 17 березня витрачалися в основному на їжу мешканців наметового містечка.

– Був період коли ми взагалі харчувалися самими макаронами, – каже Олександр.

Після розмови з ЧЕТВЕРТОЮ ВЛАДОЮ Олександр і собі відкоментив пост Ельдара Магомедова:

Скриншот з фейсбуку Ельдара Магомедова

Не домовились щодо єдиної скриньки для збору коштів

ФОТО

За словами Олексія Хахльова, зібрана на Майдані сума відрізняється від такої ж суми, зібраної в сусідніх областях через те, що рівненські партійці збирали кошти окремо від громадських активістів

Олексій Хахльов підтверджує, що між хлопцями виник конфлікт, який супроводжувався взаємними звинуваченнями. Каже, що тоді й справді порекомендував не займатись дурницями і вирішувати свої справи за межами майдану, оскільки це не місце для такого. З приводу наркотиків:

– Ну дивіться, я коментував і у Фейсбуці і вам скажу, що при мені ніхто не вживав і мало того був мораторій на алкоголь, бо це все таки було мінус 20-25 градусів морозу, молодь, і ну ви розумієте які могли там бути моменти. Тому було заборонено вживати алкоголь, а про наркотики взагалі мова не стояла, це категорично я і особисто проти цього ну і це не допустимо.

– Чи чули ви тоді про наркотики?

– В них якась була між собою риторика, що а це ти там, а це ти там. Кажу: хлопці, мені все рівно, це тут заборонено… це тут заборонено. І… «Гроші брали?» «Ні не брали, але він хотів». «Далі я вам не слідчий, не прокурор, я сказав, що тут конфліктів не має бути, ви обличчя майдану, ви маєте знайти порозуміння, якщо не знайдете, вирішуйте їх поза межами майдану».

Ось допис Олексія Хахльова у Фейсбук:

Скриншот зі сторінки у фейсбуці Олексія Хахльова

Пізніше, після критики допису у загальності висловлювань, Олексій Хахльов дав більш конкретні відповіді:

Скриншот зі сторінки у фейсбуці

Було близько десяти випадків коли «піймали за руку»

ФОТО

Віталій підтверджує, що дехто вживав алкоголь і йому також свідчили про вживання окремими хлопцями первітину, але повій точно не було

Координатором рівненського майдану до тривалого часу (за його словами десь до середини лютого) був керівник Молодіжної громадської організації «Молодь ДІЄ», член координаційної ради ВО «Майдан», координатор руху ЧЕСНО в Рівному Віталій Примак.

– Я бачив як збираються гроші. Були випадки, наприклад, коли у лютому в Києві почали людей відстрілювати. Тоді реально були дні, коли п’ять-сім тисяч за день збирали. Але по великому рахунку сума у півтора мільйони, це можливо хіба якщо взяти кошти всіх партійців зібрати, які вцілому витрачались з Рівного на весь Майдан, то можливо це реальна цифра. Враховуючи політичні партії, – каже Віталій Примак.

Зі слів хлопця, розпоряджалася коштами Таня Стельмах, а обов'язком Юлі Герасим'юк було вести бухгалтерію.

– Чи є папери чи нема треба однозначно питати у них, – каже Віталій.

У березні Віталія «попросили» з наметового містечка. Одна із причин – непорозуміння у методах діяльності.

Слова про витрату коштів на проституток Віталій вважає нісенітницею, але про алкоголь та наркотики не спростовує. Йому часто скаржились, що хлопці в наметі вживали «первентин».

– Ельдар підходив, просто наші молоді (активісти – авт.) підходили, казали, що коли мене не було, то тут чуваки курили щось незрозуміле. В той час коли я добу не спав і не їв, то Кравченко міг не спати дві реально доби і ходив такий якийсь «непонятний». Коли я десь був присутній там, то цього не було».

На те, чи можна було непомітно витягати гроші зі скриньки Віталій відповів ствердно. Випадків, коли витягали або пробували «свиснути» гроші особисто він знає близько десяти. Тобто, не відомо скільки їх було після того, як Примак покинув заходити у рівненський намет.

Про підрахунок коштів за закритими дверима колишній координатор каже, що на початках саме так і було, як потім – не знає:

– Спочатку це було так як кажуть (троє людей заходили рахувати кошти, виганяючи всіх інших – ред.). Потім отримали реакцію і почали рахувати перед всіма. Я попав сам вперше в таку ситуацію, коли я хотів зайти в намет і мені кажуть «не можна». Тоді був Кравченко, Юля, Таня. Тобто така ситуація певний час реально була.

Також Віталій каже, що постійно піднімалися питання про вживання алкоголю, пробували виносити матраци, щоб не було тусовки в наметі.

Було, що сотка зникла

ФОТО

Андрій Логащук каже, що сам оголошував зі сцени суму, яку назбирали «жіночки з благодійного фонду» для постраждалих у Києві – це було 42 тисячі гривень

Андрій Логащук, який з початку і до середини лютого входив до координаційної ради майдану у Рівному, відповідаючи на запитання журналіста про контроль над коштами каже, що було багато різних схем контролю, оскільки й проблеми часто виникали:

– Були скарги на те що люди реально там, ну тобто в банку кидають гроші, там лежать, наприклад, лежить сотка, всі це бачать, а коли гроші дістають, перераховують сотки немає. Ну, такі речі були. І там постійно з людьми якась модерація була, щоб таких моментів не було. Але це все дрібні такі штуки, якщо порівнювати з тим, що пише Ельдар.

При перерахунку каже було, зазвичай, троє осіб. Андрій каже, що сумнівається у тому, що акти вилучення грошей зі скриньки взагалі зберігали, відповідальною за це була Юлія Герасим’юк.

Суму у півтора мільйони вважає нереальною для однієї скриньки.

Найбільші суми, які збирала скринька майдану за його присутності – менше 10 тисяч гривень. Для порівняння жіночки з благодійного фонду, які з’явилися від Романа Коваля (від Правого сектору – ред) і збирали гроші для поранених у Києві активістів якось зібрали 42 тисячі. Андрій каже, що сам оголошував про це зі сцени.

З приводу вживання наркотиків розмов було багато, але він на власні очі не бачив, як Кравченко це робить, тобто підтвердити не може.

Те, що можна було «потягнути зі скриньки» Андрій спростовує. Незрозумілих моментів з грошима було немало, в плані того як ними розпоряджаються, але знову ж таки всі вони грунтувались більше на чутках ніж на фактах, тобто впевнено щось сказати не можна, каже Андрій Логащук.

Після смерті Музичка був випадок, що скриньку вкрали

ФОТО

Вікторія Серветник підтверджує, що звітність не була достатньо повною і прозорою

Вікторія Серветник, яка була прес-секретаркою на рівненському майдані також поспілкувалася з журналістом ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ. Ось що каже дівчина про підрахунок коштів:

– Коли знаходилась в наметі бачила, як забирається скринька, заноситься в намет, сидить там дві-три людини, рахують все пишуть на листок і складають в коробку. По суті, десять точно не було: троє, четверо, двоє.

З приводу закидів про повій та інше:

– Особисто я не бачила, щоб гроші при мені витрачались на наркотики, проституток чи ще когось. І проституток всередині, або наркотики, які вживалися всередині, я не бачила ні разу. Та людина, яка за них (мається на увазі гроші – авт.) відповідала – це Тетяна Стельмах, як витрачала вона їх в час коли забирала я не знаю.

– Були певні звіти вони так робились. Ну я пам’ятаю перші звіти. Як вони робилися в самому кінці, ну… Я навіть не можу прокоментувати. На очі, щоб проститутки були у нас на майдані я не бачила точно».

Про наркотики:

– Особисто, щоб бачити як це робиться при мені, я б кричала, стукала, робила що завгодно, але на свої очі я не бачила, щоб це робилося в наметі.

Каже, що про це лише чула. На запитання «про кого саме?» відповіла:

– Я чула це про Сашу. Ось, що якби є хлопці, які там… яким купується там чи ще щось. Були розмови від чужих людей, от що справді там вживають наркотики. Але для мене особисто, якщо я не бачила швидше це були такі пусті слова. Хоча я не виключаю, що таке могло бути, але це не є фактом поки не бачиш.

Стосовно того чи можна було «свиснути» гроші прямо зі скриньки Віка заперечує, оскільки на її думку протягом січня-березня такого статись не могло. Хіба що потім, оскільки після смерті Олександра Музичка з її слів був випадок, коли вкрали скриньку.

Це не те щоб мої твердження – це мої «роздуми»

ФОТО

Більшість інформації, яку поширив Ельдар, він взяв зі слів інших та з чуток. Але каже, що готовий свідчити під детектором брехні

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до Ельдара Магомедова розпитати звідки в інформація, яку він поширив. Він каже, що якось мав відверту розмову з Олександром Кравченком. Це було ще до конфлікту між ними описаного вище:

– Після розмови з ним у мене склалося враження, що з ним обійшлись погано, не поділились грошима і взагалі не допомогли йому в потрібний момент коли у нього почалися проблеми з міліцією. Я його спитав: ти чув про звіт про 200 тисяч гривень? Він сказав: які 200 тисяч гривень, там більше ста тисяч доларів.

– Тобто суми, які ти озвучував грунтуються суто на словах Кравченка?

– Саме так, що я і уточнив в попередній своїй статті.

– Чому ти так довго чекав перед оприлюдненням такої інформації, якщо ти це давно знав?

– Не знаю, чому всі думають, що я чекав. Напевне з сімдесятьма відсотками людей, які зараз обговорюють статтю я спілкувався і намагався донести це раніше. Я всім це розповідав. Всі кивали головами, засуджували, але ніхто не хотів перевіряти, запитувати, цікавитись.

– Ти особисто бачив проституток на майдані?

– Я почув багато цікавих речей від тих, хто залишався на майдані. В тому числі мені розповідали, що були помічені і в розмовах чули, що там на таксі проституток їздили знімати, сауну.

– Чиї це слова?

– Я не можу назвати прізвища, я не пам’ятаю, в мене стільки прізвищ з цього майдану. Я всіх… Київ… Уяви як можна запам’ятати всіх? Це хлопці які залишались на майдані.

– Але ти розумієш, що посилаєшся на когось, чиє ім’я навіть згадати не можеш?

– Не в цьому суть. Це розповідь багатьох людей, які залишились на майдані. Я ж кажу, я розмірковую над цим. Я кажу те що чув. А вірити чи не вірити, це вже…

– Ти казав, що Кравченко курив первентин. Ти бачив це?

– Особисто я бачив це. Це відбувалось при мені – ледь очі на лоб не вилізли.

– Крім тебе були свідки?

– Був один свідок, але я ж кажу, що не хочу його «світити». З етичних міркувань. Він до цього конфлікту не причетний, це його особисте життя. Не хочу влазити в особисте життя.

– Крім Кравченка багато людей вживали наркотики?

– Згідно з чутками було кілька чоловік. Я не знаю хто, прізвищ, імен не знаю. Але на думку тих пацанів, що залишались, що це було регулярно і декілька чоловік, але перший раз це відбулося в наметі.

Інформацію про авто і будинок, які нібито придбала собі Тетяна Стельмах за гроші Євромайдану, Ельдар також оприлюднив з чуток.

Первентин було що курили

Останньою з нами спілкувалась людина, яка також була активним учасником подій на майдані, але з міркувань безпеки побажала, що її ім’я не озвучували.

– Чи бачили ви, щоб у палатці вживали алкоголь, наркотики і чи були тут проститутки?

– На рахунок проституток я не скажу, я ніколи не бачив(ла). На рахунок алкоголю – так було, не спорю, було. Була таке, що випивали те ж саме пиво. Коли було якесь свято, день народження абощо, то старалися відходити від намету, за територію, і тоді вже приходили у стані алкогольного сп’яніння. Ну я був(ла) свідком… На Пасху, коли один з друзів Кравченка приніс «пєтю» (первентин – авт.). Вони в палатці щось робили і курили, але Кравченко не курив. Курив Олег його, здається, звати і Макс.

– Друзі Кравченка курили, ви бачили це все?

– Так бачив(ла). Двоє їх. Вони двоє курили. Пропонували Кравченку, Кравченко відмовився.

– Скільки людей вилучали гроші?

– Зазвичай це були Таня, Юля, Кравченко і люди, які були наближеними до Кравченка. Це було в наметі людей п’ять максимум.

– Були якісь спроби потягнути гроші зі скриньки?

– Було. Неодноразово. Пропадали гроші зі скриньки. Але за руку не ловили.

Ще один євромайданівець Денис, якого згадує Ельдар Магомедов у своєму дописі, спочатку погодився поспілкуватись із ЧЕТВЕРТОЮ ВЛАДОЮ, а потім перестав відповідати на дзвінки.

Єдиним незрозумілим моментом залишається те, що попри те, що Ельдарові закиди він і сам довести не може, практично усі, з ким ЧЕТВЕРТА ВЛАДА хотіла поспілкуватись вийшли на зв`язок, і навіть самі приїзджали до редакції.

Відмовились від детальної розмови лише Тетяна  Стельмах та Юлія Герасим’юк.

У підсумку можна сказати, що ніхто з опитаних не бачив на власні очі ні авто, ні будинку, про які писав Ельдар Магомедов. Ніхто з опитаних не підтвердив того, що гроші витрачались на повій чи інше.

Більшість опитаних підтверджують, що були певні проблеми з вживанням алкоголю на майдані. Також більшість підтверджують, що чули про вживання наркотиків у наметі. Двоє опитаних, в тому числі Ельдар бачили факти вживання «первентину» на власні очі.

Також більшість підтвердили недостатню прозорість підрахунку коштів і звітності за них. Водночас, окрім коштів, які збирали в наметі, кошти також збиралися політичними силами та іншими людьми. Бувало що суми зібраних коштів озвучувалися зі сцени Євромайдану, але чіткого і детального звіту їх витрачання ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ знайти не вдалося (окрім вищенаведених звітів).

ПРОДОВЖЕННЯ ІСТОРІЇ: «Вистава» про рівненські гроші Майдану: головний обвинувачувач міняє свідчення і приходить у бронежилеті


Публікація підготовлена в межах тренінгового проекту журналістських розслідувань за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди учасників проекту не обов`язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте