Псевдотендер у судовій адміністрації на Волині

Керівник фірми Андрій Токаренко і Голова Державної судової адміністрації у Волинській області Наталія Коцирій вважають, що з тендером все гаразд.
Джерело
Фото для колажу: сторінка Андрія Токаренка у Фейсбук і vla.court.gov.ua

Тендер Державної судової адміністрації у Волинській області на закупівлю комп’ютерної техніки розіграли пов’язані фірми із сусідніх офісних кабінетів.

На тендер надійшло п’ять пропозицій від різних фірм з Києва, Харкова та Луцька. Пропозиції київських та харівської фірм комітет відхилив як такі, що не відповідають вимогам документації. А за перемогу змагались дві луцьких фірми, що знаходяться в сусідніх офісних кімнатах. 

На перший погляд ця історія виглядає як звичайна купівля комп’ютерної техніки. Однак, за ширмою звичайного тендеру заховались партійні зв’язки та знайомства учасників тендеру.

Сусіди на тендері

Після відхилення дешевших пропозицій трьох учасників з інших областей за перемогу у тендері змагаються дві фірми, які зареєстровані у сусідніх офісних кімнатах: ТзОВ «Ентепрайз» та ТзОВ «Енцелад» – обоє вказують однакову адресу – м. Луцьк, вул. Рівненська 76а, офіси 210 та 212.

А їхні офіси розташовані зовсім поруч, по-сусідськи. А працівники «Ентепрайзу» спокійно ходять у сусідні двері із написом «Енцелад», аби розігріти обіди у мікрохвильовці. На запитання журналіста про сусіднє підприємство вони відмовчуються і зникають за дверима.

Коридор

Крім спільної адреси, конкуренти на торгах мають і знайомих керівників, які теж поєднані спільною адресою реєстрації.

Керівник фірми «Ентепрайз» Андрій Токаренко має спільну адресу із керівником фірми «Енцелад» Оленою Любчик.

Зокрема, в Єдиному реєстрі засновник ТзОВ «Енцелад» Олена Любчик зазначає адресу реєстрації – м. Луцьк вул. Кравчука, буд.4. А засновник фірми «Ентепрайз» Андрій Токаренко вказує адресу – м.Луцьк, вул. Конякіна, 31 (номери квартир теж однакові).

Водночас, як фізичні особи-підприємці, Андрій Токаренко зареєстрований за адресою Олени Любчик, а пані Любчик зареєстрована за адресою пана Токаренка. Ця інформація є в Єдиному державному реєстрі та на аналітичній платформі «Youcontrol».

ЄДР

ЄДР 2

Таким чином керівники фірм зі спільними домашніми та робочими адресами розіграли перемогу у тендері на півтора мільйона.

Керівники фірм мають ще одну спільну історію –  є членами Радикальної партії Олега Ляшка і від цієї партії балотувались у депутати Луцької міської ради у 2015 році. 

Токаренко_Ляшко
Засновник та керівник фірми-переможця Андрій Токаренко (зліва) з партійним лідером Олегом Ляшком. Пан Токаренко не захотів пояснювати свою перемогу та зв’язки з конкурентом. Фото зі сторінки Андрія Токаренка у Фейсбук.

Юрист громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак вважає, що участь у тендері учасників зі спільними адресами може свідчити про змову учасників тендеру. 

– Оскільки засновник та керівник фірми-переможця Токаренко Андрій Олексійович разом із засновницею та керівником учасника ТОВ «Енцелад», Любчик Оленою Федорівною, є членами Радикальної партії та одночасно балотувалися по різних виборчих округах у 2015 році до Луцької міської ради, це може свідчити про спільні інтереси цих осіб, – пояснює юристка. – Крім того, статути цих двох товариств є аналогічними за змістом та структурою, окрім назви самого учасника та його персональних даних, що може свідчити про те, що вони готувались однією особою.  Відтак наявність між вказаними учасниками зв’язків могла створити сприятливі умови для того, щоб такі суб’єкти господарювання погодили свою поведінку для участі у відкритих торгах.

Суддівська свідомість

У судовій адміністрації, схоже, не бачать проблеми у тому що фірми зі спільними адресами беруть участь у конкурсі закупівель і кажуть, що перевірки учасників не проводили, оскільки офіційних вимог чи норм для цього немає.

Корицій
Голова Державної судової адміністрації у Волинській області Наталія Коцирій каже, що офіційних норм для перевірки пов’язаності учасників конкурсу немає. Фото із сайту vla.court.gov.ua

– Чи перевіряли ви ці дві фірми, які залишились у конкурсі, на предмет змови? Адже є такі можливості перевірки згідно законодавства.

– Якщо ви займаєтеся процедурами закупівель, то дайте мені відповідь – чи на сьогоднішній день передбачена якась офіційна процедура перевірки учасників в якості змови? – відповідвє запитанням начальниця управління Державної судової адміністрації у Волинській області Наталія Коцирій. – Ми можемо говорити лише за неофіційні речі, а офіційних на сьогоднішній день якраз немає. Вони подавали особисто документи, що вони не перебувають у змові з іншими учасниками. І ми брали до уваги Єдиний державний реєстр юридичних осіб, реєстр осіб по корупційних діяннях, реєстр банкрутства, довідки про судимість, довідки з податкової, з банків, багато всього. 

– Наскільки відомо ці підприємства працюють майже поряд – у сусідніх кімнатах. 

– І що? Це тягне за собою якісь наслідки? Ви ж розумієте, що по теперішніх положеннях діючого законодавства багато що віддається так як би на високий рівень правової свідомості самих учасників... Якщо це вас цікавить, то можете робити запит – ми дамо відповідь.

У відповідь на запит чиновники надали копії документів, якими учасники підтверджували свою непов’язаність:

Відповідь

Втім, видається дивним те, що конкурсний комітет судової адміністрації не звернув уваги на спільну адресу учасників. Адже ця інформація міститься у відкритих реєстрах, які конкурсний комітет, за словами Наталії Коцирій, брав до уваги.  

Загадковий освоювач бюджетних коштів

Переможця тендеру впевнено можна назвати успішним освоювачем бюджетних коштів. Адже за даними Антикорупційного монітору впродовж останнього року «Ентепрайз» виграв на Волині понад 30 тендерів у таких відомих структурах як «Волиньобленерго», управління Державної судової адміністрації, Луцька міська лікарня, Держслужба з надзвичайних ситуацій та Апеляційний суд Волинської області. 

За інформацією Прозорро фірма «Ентепрайз» за кілька  місяців цього року уклала понад 20 договорів  із Волиньобленерго  за переговорними процедурами та допороговими закупівлями. 

А веб-портал закупівель показує також, що фірма Ентепрайз вже вигравала тендер на постачання техніки управлінню ДСА у 2013 році. Тоді вартість угоди сягнула понад мільйон гривень.

Як підприємству вдається отримувати такий шалений успіх у закупівлях? На запитання журналіста пан Токаренко навідріз відмовився відповідати. Сказав щоб надсилали запит на електронну адресу, однак відповіді звідти так і не отримали. На нагадування журналіста пан Токаренко вже сказав, щоб надсилали запитання поштою і кинув слухавку.

Зустріти керівника «Ентепрайзу» в офісі теж не вдалося. Працівники кажуть що він дуже зайнятий і буває рідко. При цьому працівники побоялись брати лист із запитаннями на редакційному бланку – пояснювали що немає секретаря, що ніхто не хоче бути відповідальним у цьому. 

На офіційний лист поштою з повідомленням про вучення відповіді теж не отримали. У поштовому відділенні пояснили, що лист вже двадцятий день лежить у скриньці, яку орендує «Ентепрайз» і орендар дуже рідко забирає листи зі скриньки.

Сконтактувати із паном Токаренком спробували і через його брата, луцького активіста Іллю Токаренка. Він сказав що поважає роботу «Четвертої влади» і передасть братові наше прохання. Однак брат так і не захотів розмовляти із журналістами.

Керівник фірми «Енцелад» Олена Любчик теж  відмовилась від розмови із журналістом і не відповідала на наступні телефонні дзвінки. 


Публікація підготовлена в межах проекту «Сприяння прозорості державних закупівель у Західній Україні» що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте