«Хуліганство з винятковим цинізмом» вчинили сьогодні активісти та журналісти Рівного на подвір’ї міськвідділу міліції (ФОТО, ВІДЕО)

На знак протесту проти кримінального переслідування за вияв громадянської позиції громадські активісти відправили кульки з портретами та карикатурами керівників держави на подвір’ї рівненської міліції
Джерело
«Четверта влада»

Рівненська міліція «сподобилася» до розслідування справжнього криміналу державної ваги.

За кульки з портретом Президента Віктора Януковича, які громадські активісти Рівного відправили у небо на знак протесту проти припинення процесу євроінтеграції, їм загрожує обмеження або позбавлення волі на строк п’ять і чотири роки відповідно.

42 ФОТО З АКЦІЇ

За фактом хуліганства, тобто грубого порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом (так гласить ч.2 ст 296-ї Кримінального кодексу України), вчиненого групою осіб, рівненські правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

На вівторок, 26-го листопада, громадського активіста Віталія Примака та журналіста-депутата Олександра Курсика викликали до міського відділу міліції для надання пояснень.

Громадські активісти разом зі своїм представником йдуть у відділок міліції на допит. Офіційно їх не попередили, що допиту не буде. Однак слідчий зателефонував журналісту-депутату Олександру Курсику і переніс допит на невизначений час

Як пояснила прес-секретарка прокурора Рівного Олена Кузьменко, зазначених осіб викликано до міськвідділу міліції у якості свідків для «з’ясування причин такої поведінки та очікуваних ними результатів організації акції».

За словами Олени Кузьменко, прокуратура міста здійснює процесуальне керівництво перебігом кримінального провадження.

– Наразі не заплановано вживання жодних запобіжних заходів щодо згаданих осіб, – зазначила Олена Кузьменко. – Про підозру нікому не оголошено і сьогодні не планується цього робити.

А тим часом стало відомо, що правоохоронці передумали сьогодні відбирати пояснення у Віталія Примака та Олександра Курсика. Як потім вони пояснили, через завантаженість роботою слідчого.

Однак самі активісти говорять, що до них був дзвінок з невідомого номеру і той, хто телефонував, сказав, що провадження закриють якщо на 15.00 не буде громадської акції під стінами міліції. Коли активіст запитав «чи ви з міліції» – слухавку кинули.

А потім знову перетелефонував той самий чоловік і сказав, що не з міліції, а він «незалежний юрист», який хоче допомогти.

Однак це не завадило рівненським журналістам та активним громадянам Рівного влаштувати на знак солідарності з колегами своєрідний флеш-моб.

Тепер кульок більше, а портрети, які прикріплені до них, радикальніші

Просто на подвір’ї міськвідділу міліції повторили те, що робили хлопці кілька днів тому на майдані Незалежності у Рівному, і власне через що й відкрито кримінальне провадження – випустили у небо кульки з портретами та карикатурами Віктора Януковича та Миколи Азарова.

Кілька міліціонерів не хотіли пропускати на подвір’я активістів з кульками. Щоправда в чому саме порушення – зайти на подвір’я з кулькою не пояснювали
Та все ж чоловіки передали кульки дівчатам та жінкам активістам, які вже зайшли на територію і міліціонер не відважився якось перешкоджати жінкам

«Хуліганство з винятковим цинізмом» відбулося на очах багатьох правоохоронців та міліцейських керівників.

Саме в останніх учасники флеш-мобу і медійники намагалися з’ясувати, що ж хуліганського у запуску кульок у небо.

З непроханими гостями спілкувалися начальник МВ УМВС Руслан Мельник та перший заступник начальника УМВС області-начальник слідчого управління Генадій Юрчук, які вийшли на подвір’я.

Руслан Мельник і Геннадій Юрчук вийшли поспілкуватися з журналістами та громадськими активістами

За словами Руслана Мельника, старт кримінальному провадженню дав рапорт заступника начальника міліції Рівного підполковника Левка, до якого під час проведення заходів звернулися низка громадян, «які визначають це дійство зі сторони невстановлених осіб як хуліганство».

Відтак, за фактом хуліганських дій групи невстановлених осіб відкрито кримінальне провадження і відомості про нього внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань.

Водночас, начальник міліції так і не зміг пояснити, у чому ж конкретно полягав факт хуліганства, що дало підставу відкрити кримінальне провадження за цією статтею.

На запитання журналістів, чи є запуск кульок у небо хуліганством, Руслан Мельник відповів так:

– Фабула статті 296-ї не передбачає запуск кульки в небо як хуліганство, а передбачає хуліганські дії групи невстановлених осіб.

Однак, які ж дії вчинила та група невстановлених осіб, що дало підставу кваліфікувати їх як хуліганські, якщо запуск кульок це не хуліганство, начальник рівненської міліції так і не зміг пояснити.

На допомогу йому прийшов Геннадій Юрчук, який повідомив, що кримінальне провадження за фактом зазначених подій перебуває під його контролем.

Але й він мало що прояснив, лише зазначив, що кожен громадянин має право усно чи письмово звернутися із повідомленням про певні події чи факти, а вже міліція зобов’язана їх перевірити на предмет криміналу.

Однак, що ж кримінального розгледіли правоохоронці у запуску кульок у небо, Геннадій Юрчук також не спромігся пояснити.

Відтак, схоже на те, що рівненські міліціонери чи то зопалу, чи то на догоду високому начальству заварили кашу, а тепер не знають, як її «розхлєбать». До речі, на це натякали й наші джерела у прокуратурі Рівного.

Виконавчий директор РОГО «Комітет виборців України», адвокат і представник свідків Віталія Примака і Олександра Курсика Микола Глотов вбачає у ситуації не що інше як спробу політичного переслідування громадян за їхню громадянську позицію.

Адвокат Микола Глотов вважає, що міліція тисне на громадян, адже їхнє право на свободу вираження поглядів закріплене Міжнародною Конвенцією з прав людини, яку підписала й Україна

– Якщо до міліції надходить заява чи звернення, то вони вправі відкрити кримінальне провадження, – пояснює Микола Глотов. – Однак, що до цього конкретного випадку, то, на мою думку, це не що інше як намагання політичного переслідування людей, які брали участь в акції громадянської непокори.

Це вияв власної думки людей, кожен виявляв свою громадянську позицію у той чи інший спосіб. Але говорити, що це хуліганські дії... З таким же успіхом можна говорити про хуліганські дії дітей, які відправляють кульки в небо під час свята, чи закохані під час весілля.

Якщо в подальшому так станеться, що працівники міліції комусь оголосять про підозру, то це буде явним фактом тиску на громадян.

За європейськими стандартами, каже Микола Глотов, міліція не мала б загалом реагувати на такі речі.

– На що реагувати? – обурюється адвокат. – На те, що кульки в повітря відправили? Я не вбачаю тут ознак хуліганства. А що там написано в рапорті, нам не показували. А щодо портрета Президента, прив᾽язаного до кульки, то це вияв громадянської позиції кожного.

Це право захищене Міжнародною Конвенцією з прав людини, яку підписала й Україна. Кожен має право на вияв громадянської позиції.

Після спілкування з міліцією, громадські активісти запустили кульки в небо 

Публікації за тегом Майдан.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте