Скільки коштів офіційно витрачають рівненські мажоритарники на виборчу кампанію

Найбільшими ресурсами власного виборчого фонду може похвалитись Дмитро Якимець, кандидат від політичної партії «Народний фронт»

Відповідно до чинного законодавства усі кандидати в депутати зобов’язані до 6 жовтня подати звіти до ОВК стосовно використання коштів з виборчих фондів. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала фінзвіти потенційних обранців по 152-ому виборчому округу (м. Рівне).

Отож, станом на 16 годину 6 вересня до окружної виборчої комісії м. Рівне подали свої фінансові звіти лише 6 кандидатів з 17 зареєстрованих. Олег Осуховський та Вадим Павлюк відзвітувались лише 7 жовтня. Решта дев’ять  кандидатів свої фінансові звіти не надали.

Найбільшими ресурсами власного виборчого фонду може похвалитись Дмитро Якимець, кандидат від політичної партії «Народний фронт».

Загальна сума коштів складає 310 тисяч гривень. З них 302 тисячі кандидат вже використав.

Усі кошти пішли на агітаційну кампанію Дмитра Анатолійовича:

  • 93 143,00 грн. – на друк матеріалів передвиборчої агітації,
  • 75 688,00 грн. – рекламу в друкованих засобах масової інформації,
  • 66 089,00 грн – на оплату ефірного часу на телебаченні.

В статті витрат «Інші витрати на передвибрчу агітацію» значиться сума 116 200,00 гривень.

Дмитро Якимець пообіцяв забезпечити прозорість та відкритість використання коштів з виборчого фонду. Кандидат зазначив, що всі фінансові операції передвиборчої агітації будуть проведені відкрито та легально.

Оплата роботи спостерігачів буде проводитись згідно договорів, усі податки будуть сплачені відповідно до чинного законодавства, уся політична реклама буде маркована.

Самовисуванець Павлюк Вадим Степанович на свою передвиборчу діяльність збирається витратити 170 тисяч гривень, з них 80 тисяч – власні кошти, 90 тисяч – добровільні внески громадян.

Кандидат активізував власну агітацію лише на початку жовтня і вже встиг витратити майже всі кошти з фонду – 169 275,00 грн. Кошти пішли на роботу агітаційних наметів, друковану та інші види передвиборчої агітації.

Самовисуванець Червонюк Олег Казимирович задекларував суму свого виборчого фонду в розмірі 84 тисячі гривень.

Усі кошти – власні, зазначається у звіті. З них кандидат вже використав кошти на публікацію агітаційних матеріалів у друкованих ЗМІ – 32 784, 00 грн., на телебачення – 25 014,00 грн., на створення відеозаписів – 20 530,00 грн.

Олег Іванович Осуховський, що балотується за підтрики політичної партії ВО «Свобода» має в розпорядженні 80 тисяч грн.

Усі кошти – це добровільні пожертви громадян. Ще жодної гривні з виборчого фонду кандидатом витрачено не було. Хоча, по місту Рівне присутні сіті-лайти з зображенням кандидата у вигляді реклами обкладинки журналу «Антураж MEN».

Вихідних даних на зовнішній рекламі кандидата немає. Тобто не дивлячись на те, що кандидат не витрачав кошти з виборчого фонду, його передвиборча агітація все одно проводиться.

Капінос Микола Миколайович, кандидат в народні депутати від політичної партії ВО «Батьківщина» на свою передвиборчу діяльність витратить 50 тисяч гривень – власних коштів.

З них кандидат вже використав 21 482,00 гривень, з яких найбільше пішло на радіо – 10 048,00 грн., на інші витрати на передвиборчу агітацію – 7 000,00 грн., і всього 4 434 грн, на виготовлення передвиборчої агітації, включаючи біл-борд.

Важливо зазначити, що інформаційний бюлетень кандидата розповсюджується вже достатньо довгий час – ще з кінця вересня і згідно вихідних даних замовником являється Рівненська обласна ПО ВО «Батьківщина» накладом в 3 тисячі примірників.

Наліпки з портретом кандидата були розповсюджені по місту без вихідних даних.

Самовисуванець Микола Степанович Бляшин використає 48 800,00 грн власних коштів на організацію передвиборчої діяльності.

З них кандидат вже витратив 44 731 гривню. Найбільше витрат на оплату ефірного часу на радіо – 15 600,00 гривень та на друковані матеріали 11 145,00 гривень.

Самовисуванець Святослав Ігоревич Євтушенко задекларував суму виборчого фонду в розмірі 34 460 грн. власних коштів.

Цікаво, що кандидат витратив найбільше не на виготовлення передвиборчої агітації, а на інші послуги, пов’язані з проведенням передвиборчої агітації – 20 999,00 гривень., на транспортування цієї агітації наприклад.

В той час як на виготовлення матеріалів було використано всього 7 795,00 гривень.

Важливо зазначити, що кандидат був зареєстрований найпершим по ОВО №152 і почав розповсюджувати друковані передвиборчі матеріали ще на початку вересня по житловим будинкам, так само мав агітаційний намет, який працює і до сьогодні.

Кандидат також використовує ресурси власного підприємства «Санком-Рівне» для здіснення агітації.

На квитанції-рахунку за вивезення побутових відходів за вереснь 2014 року, а на той момент Святослав Євтушенко вже був зареєстрованим кандидатом, знаходиться портрет кандидата і звернення працівників ТОВ «Санком-Рівне», в якому колектив просить підтримати на виборах їх директора.

Також на даній квитанції знаходиться відривний талон-анкета з «жартівливим» (як пояснено на талоні) опитуванням, де потрібно вибрати кандидатів на виборах серед яких Святослав Євтушенко, Петро Порошенко та Юлія Тимошенко.

Для тих, хто заповнить талон-анкету гарантовано нараховуються «санкомчики», спеціальні бонуси, які отримує людина в разі заповнення талону-анкети. Отримані спеціальні бонуси можна обміняти на деякі товари.

Собчук Юрій Антонович, кандидат від Партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» має у власному розпорядженні 4 тисячі гривень виборчого фонду.

Уся сума – це добровільні внески фізичних осіб. Усі 4 000 грн. кандидат витратив на оплату ефірного часу на телебаченні.

Олександр Іванович Лащук, висуванець від Радикальної партії Олега Ляшка витратить лише 2 тисячі грн. власних коштів з виборчого фонду.

Наразі кандидат половину суми вже використав на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації.

Проте, кандидат являється головою ГО «Час Дій», яка наразі активно функціонує. Через громадську організацію Олександр Лащук має можливість підвищувати власну впізнаванність. Наприклад, в маршрутках м.Рівного можна побачити календарі ГО «Час Дій», відповідальним за друк яких є Лащук О.І.

Найменшими ресурсами володіє кандидат в народні депутати Іван Андрійович Ліщеновський, представник Комуністичної партії України.

Його виборчий фонд складає лише 50 грн. власних коштів. Ще жодної копійки з виборчого фонду кандидат не використав.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до виборчого законодавства України уся діяльність по органіації виборчої кампанії кандидатів повина бути проплачена з відповідного виборчого фонду.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте