Як у Рівному радикали влаштували бурштиновий мітинг

Серед організаторів мітингу – нардепи-радикали Ігор Мосійчук, Андрій Лозовий та Дмитро Лінько , а також екс-голова Рівненської облради Володимир Ковальчук.
Джерело
Усі фото Громадського радіо

Близько трьох сотень рівненчан прийшли сьогодні під стіни Рівненської ОДА, щоб разом з нардепами від Радикальної партії Ляшка вимагати легалізації видобутку бурштину та відставки голови Рівненської облдержадміністрації.

Очільника Рівненщини Віталія Чугуннікова та головного поліцейського області Сергія Максимова вони звинувачують у всіх бідах, пов’язаних з нелегальним видобутком бурштину.

В той же час нардепи-радикали замовчують власний зв’язок з місцевими бурштинокопачами, повідомляє Антоніна Торбіч для Громадського радіо.

Один з ініціаторів сьогоднішньої акції, нардеп-радикал Андрій Лозовий каже, що «бурштинова мафія» на Рівненщині має два офіси:

– Один – тут, в Рівненській облдержадміністрації. На шостому поверсі керують, другий тут недалеко, в управлінні так званої Нацполіції Рівненської області.

Знищуються ліси через знищення ґрунту. Уже можна називати екологічною катастрофою і на межі кошмару неймовірного. А друге – це величезні гроші, тобто за оцінками експертів від 500 до 700 мільйонів доларів на рік, багатств, які дав українській державі, українському народу Господь Бог, воно йде повз бюджет.

Прізвисько «бурштинового мафіозі» голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков отримав від радикалів близько тижня тому.

Це сталося після усунення із посади голови облради їхнього однопартійця Володимира Ковальчука. Новим головою облради став «порошенківець» Олександр Корнійчук.

Напередодні цих подій дві фірм в законний спосіб спробували отримати від облради дозвіл на геологічну розвідку бурштину на Рівненщині. Звернення фірми в облраду радикали називають спробою віджати багаті на бурштин землі.

– 15 відсотків цієї фірми належать Чугуннікову через його помічника, через довірену особу Олександра Тимченка. Чітко це видно, я показував з парламентської трибуни, єдиного держреєстру. Про те що Тимченку належить 15 відсотків «Надра-Спецленд ресурси».

Тобто в чому полягає ця схема. Це ще масштабніша бурштинова катастрофа буде. Вони ці 35 тисяч гектарів землі, які хочуть віджати начебто під геологічну розвідку. Оточать височенним парканом. Вдень показово, можливо, запрошуючи пресу, будуть проводити геологічну розвідку.

Вночі за цим парканом так само, мотомпами буде митися бурштин, тільки вже в катастрофічних об’ємах.

Облрада відмовила фірмі в отриманні цього дозволу. Сталося це з ініціативи тодішнього радикального голови облради Володимира Ковальчука.

В той день на сесію приїхали місцеві нелегальні бурштинокопачі, які підтримували цю відмову. Депутата-радикала Рівненської облради Олександра Васильєва називають організатором однієї з груп нелегальних бурштинокопачів. Сам депутат це заперечує:

Депутат облради Олександр Васильєв називає себе простим бурштинокопачем. Фото з архіву

– Дайте нам легально видобувати бурштин. Я буду в державу платити легально податки. Всьо як положено. Дайте, будь-ласка, оце я прошу. Більше я нічого не прошу. Я не криша, я простий бурштинщик. Я заявляю це відверто, відкрито.

Нардеп Лозовий стверджує, що після цього голосування саме голова ОДА намовив депутатів позбавити посади голову облради Володимира Ковальчука.

В той же час директор підприємства «Надра-Спецленд Ресурси» Дмитро Чурилов заперечує зв’язок своєї фірми з головою Рівненської ОДА:

– Чесно, не розумію, з чого він це взяв. Так само ми можемо сказати, що один із депутатів Верховної Ради причетний до вбивства Кеннеді.

У зацікавленості щодо незаконного видобутку бурштину Дмитро Чурилов звинувачує самих радикалів:

– Мабуть, він знає як це робиться, тому він про це і каже. Якщо підприємство подавало документи, то воно хотіло робити це правильно, в рамках чинного законодавства. Мабуть у нього є досвід.

А голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков слова про свій вплив на відставку голови облради називає нісенітницею:

Голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков називає нісенітницею звинувачення у кришуванні бурштиновидобутку. Фото з архіву прес-служби Рівненської ОДА

– Це брєд чистої води. Питання не в тому, хто буде головою обласної ради. Не я вирішую це. Людина образилася, бо вважає, що сьогодні від мене залежало, чи він буде головою обласного совєта чи ні. Не від мене, а від депутатського корпусу. 

– По поводу кришування бурштина на сьогоднішній момент я, напевно, один з небагатьох, хто каже, що легалізація сьогодні – це дуже тяжкий тернистий і витратний шлях, – додає високопосадовець.

– З'являються люди, які готові його пройти. Іншого шляху немає. І їм сьогодні треба давати зелене світло і всіляко підтримувати для того, щоб вони отримували спецдозволи, вкладалися в геологорозвідку, підтверджували запаси, купляли ліцензії, а потім в нас брали в оренду землю під ці ліцензії і сплачували податки та збори.

Заперечує Віталій Чугунніков і звинувачення у впливі на діяльність фірми, яка хоче видобувати бурштин. Попри те, що серед засновників  – його екс-помічник.

– У мене дуже велике коло спілкування людей, пов`язаних з легальним правильним бізнесом. Я не маю права ставити їм заборону сьогодні отримувать дозволи і налагоджувати бізнес. Моє завдання – якнайбільше запрошувати людей, які готові займатися цим бізнесом законно і наповнювати бюджет.

Головний поліцейський Рівненщини Сергій Максимов називає наклепом звинувачення у кришуванні бурштиноводобутку. На подібні висловлювання, озвучені раніше, він уже подав судовий позов до Андрія Лозового.

Окрім звинувачень про кришування, нардеп  Лозовий каже, що найважливіше зараз – саме легалізація видобутку бурштину. Втім пікет партія організувала не під Верховною радою, а під обласною.

– Системно керівництво Верховної Ради блокує розгляд у другому читанні нашого закону про видобуток і реалізацію бурштину. Якщо не врегулювати проблему законодавчо, то те Чікаго, яке там відбувається: в Березнівському районі, Сарненському, Рокитнівському, Зарічненському, Дубровицькому, на сусідній Волині в Маневицькому районі, Шацькому районі Волині, Олевському районі Житомирщини, Овруцькому. Воно тільки проблема ескалуватиметься.

Далі будуть збройні сутички. 

Під кінець мітингу нардепи-радикали занесли пристрій, яквий вони назвали мотопомпою для видобутку бурштину, під кабінет голови Рівненської ОДА. Мовляв, вона йому згодиться. Самого Віталія Чугуннікова в той час в приміщенні ОДА не було

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте