У рівненській єпархії розповіли, як ставляться до затримання на хабарі священика-голови сільради

Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон порівнює священика, котрий бере хабар, з Іудою Іскаріотом
Джерело
Фото: ogo.ua

Учора на автостоянці під стінами Рівненської ОДА СБУшники на хабарі у 500 тисяч гривень затримали сільського голову Зорі Рівненського району Михайла Олійника, який раніше був настоятелем храму. Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон відреагував на гостру подію.

Він заявив, що затриманий – колишній клірик Рівненської єпархії, протоієрей.  

Про це йдеться у зверненні Іларіона на сайті УПЦ Київського патріархату. 

Архієпископ засуджує вчинок Олійника, закликає вірян не чинити так, наводить цитати із Біблії, які засуджують жагу до збагачення:

«З глибоким сумом сприйняв звістку про затримання на хабарі колишнього клірика нашої єпархії протоієрея Михайла Олійника, яке мало місце сьогодні у Рівному. В час, коли зовнішній ворог намагається побороти і полонити нашу державу, хабарництво, як вид корупційного діяння, роз’їдає нашу державу зсередини та руйнує її не менше, ніж зброя супротивників.

І тому такі дії, особливо від людини, яка поставлена душпастирем, є неприйнятним і неприпустимим, і така людина уподібнюється Іуді Іскаріоту.

Бо Іуда за гроші продав Спасителя, а вона за гроші та матеріальні блага зраджує рідну землю та своїх співвітчизників. Відплата таким буде така ж, як і для Іуди – ганьба і вічне осудження», – йдеться у зверненні .

Напередодні прес-служба Рівненської єпархії УПЦ Київського Патріархату прокоментувала затримання. У ньому йшлось, що  протоієрей Михайло Олійник є священиком, та звершував своє служіння у Свято-Михайлівській парафії села Старожуків Рівненського району.

«Відповідно до рішення Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату від 15 грудня 2015 року (журнал № 40 п.7), 16 грудня 2015 року архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон видав Указ № 91, згідно якого протоієрей Михайло Михайлович Олійник, будучи обраним 25 жовтня 2015 року Зорянським сільським головою,

був звільнений від обов’язків настоятеля Свято-Михайлівської парафії села Старожуків Рівненського району, та почислений за штат Рівненської єпархії на період виконання повноважень керівника вищезазначеного органу місцевого самоврядування», – йдеться у зверненні прес-служби.

Водночас у Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, актуальною є інформація про те, що Олійник є керівником релігійної громади УПЦ Київського патріархату в селі Старожуків Рівненського району.

Як відомо, сільський голова вимагав 500 тисяч гривень від підприємця за виділення йому 1,5 га землі (10 ділянок), які насправді були заплановані для передачі місцевій громаді та ветеранам АТО.

На цей час проводять  слідчі дії у межах зареєстрованого кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди у великому розмірі особою, що займає відповідальне становище).

Прокуратура Рівненської області повідомляє, що найближчим часом затриманому оголосять підозру у вчиненні кримінального правопорушення та оберуть запобіжний захід.

За кримінальне правопорушення Олійнику загрожує відповідальність у виді позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте