«З миру по нитці»: рівненський нардеп-мільйонер не відмовився від матеріальної допомоги за кошт платників податків (оновлено)

Цьогоріч нардеп Юрій Вознюк зловив удачу за хвіст: нарешті не доведеться сплачувати щороку 11 тисяч оренди за земельну ділянку.
Джерело
Фото з особистої фейсбук-сторінки Юрія Вознюка

Народний депутат від «Народного фронту» Юрій Вознюк у 2015 році сплатив більше 11-ти тисяч гривень для Управління капітального будівництва за оренду «зіркової» земельної ділянки у масиві на Макарова-Пржевальського. Тепер же він зможе зекономити на цій статті витрат. Як і його близькі.

Про це стало відомо з електронної декларації депутата.

Як відомо, у Рівному споруджують елітні котеджі на 35 гектарах землі в одному з найкращих мікрорайонів міста – на Макарова-Пржевальського.

Землю тут отримали в оренду завдяки непрозорим схемам Управління капітального будівництва. Серед отримувачів – Юрій Вознюк та його батько і помічник нардепа Володимир Вознюк.

Окрім цього, низка ділянок була передана в оренду «ЕКОРЕМБУД ЛТД» – фірмі, співвласником якої є батько народного депутата.

Три ділянки – компаньйонам його батька у цій же фірмі – Почтаренку Леоніду Григоровичу, Почтаренку Роману Леонідовичу, Почтаренку Олександру Леонідовичу.

За словами Романа Почтаренка, наразі в «ЕКОРЕМБУД ЛТД» залишається одна ділянка, від оренди інших вони у 2012 році відмовилися і вони були передані в оренду комусь іншому.

Нещодавно міська рада проголосувала за надання у приватизацію 117 земельних ділянок на вулиці Макарова-Пржевальського у Рівному.

Відбирали лише ті, на яких немає комерційної багатоквартирної забудови. Адже власники ділянок скаржилися на високу плату, яку їм доводилося сплачувати за оренду.

«Четверта влада» з'ясувала, що у списку щасливчиків, які зможуть тепер економити на оренді, є, зокрема, і Юрій Вознюк, його батько та троє згаданих вище Почтаренків. Тепер вони не платитимуть за оренду, бо земля перейде у їхню власність. Ділянка «ЕКОРЕМБУД ЛТД» залишається в оренді фірми.

Окрім майже десяти соток землі на Макарова-Пржевальського, Юрій Вознюк задекларував дві ділянки у селі Соснове Березнівського району (13 соток і 15), та третину квартири у Рівному загальною площе 76 кв.м.

Окрім цього, нардеп зазначає у декларації незавершений будинок площею майже 232 кв.м., який, судячи з наявної інформації, розташований на Макарова-Пржевальського.

Нещодавно на подвір'ї Юрія Вознюка пролунав вибух. Як наслідок за лічені хвилини згоріла альтанка. Ніхто не постраждав. Нардеп припускав, що підпал організували вороги.

Фото Юрія Вознюка

У власності Юрія Вознюка – дві автівки. У 2015 році він придбав новеньку Skoda Superb за майже мільйон гривень. Також у нього є Opel Vivaro 2014 року випуску, придбана у 2014-му за трохи менше ніж 110 тисяч гривень.

Принаймні таку ціну нардеп вказав у свої декларації. Водночас нині на сайтах продажу бувший у користуванні Opel Vivaro 2014-го оцінюють приблизно втричі дорожче – близько трьохсот тисяч гривень.

Юрій Вознюк задекларував трохи менше 110 тисяч гривень власного заробітку у 2015 році та майже 254 тисячі – доходу дружини.

У нардепа – 150 тисяч доларів задекларованої готівки та 51 тисяча гривень – на рахунках банків.

На жаль, Юрій Вознюк два дні підряд, протягом яких ми намагалися йому дотелефонуватися, не піднімав слухавки. Тож нам не вдалося почути його пояснень, як йому вдалося придбати авто за ціною, втричі нижчою, ніж ринкова.

Та звідки у нього майже чотири мільйони готівки (якщо перевести у гривні за нинішнім курсом 150 тисяч доларів), якщо протягом останніх років нардеп декларував в десяток разів менші суми у банку, а у 2013 році ще й отримав матеріальну допомогу за рахунок коштів платників податків. 

Очікуємо, що сам нардеп або його помічники розкажуть про це рівнянам. Ми готові опублікувати відповіді.

P.S.

Юрій Вознюк, прочитавши публікацію, пояснив у фейсбук-групі Рівненщина політична, що мільйони він заробив до листопада 2012 року, коли був співвласником будівельного підприємства.

А авто його друзі привезли із Бельгії у розбитому стані – тому і така ціна (за курсом 2014 року це було, з його слів, близько 10-ти тисяч доларів).

Що ж до потреби у матеріальній допомозі, то депутат-мільйонер її пояснює так:

«На той час існувала така норма, що депутат мав право раз у рік брати матеріальну допомогу у тому розмірі, який вказаний у декларації. Ми були на той час в опозиції, відповідно не впливали на формування та розподіл бюджету.

Тобто якби я відмовився від цієї допомоги – то ці б гроші витратились би на якісь інші цілі проконтролювати, які я не мав би можливості. Тому тоді уся фракція прийняла рішення взяти ці гроші та публічно висвітлити на які цілі їх витрачено.

Уся моя матеріальна допомога – була витрачена на благодійництво, що я врешті решт робив та роблю регулярно по мірі своїх можливостей».

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте