Таємнича дружина заможного голови Господарського суду Рівненщини

Як відпочивати у горах – то Вадим Торчинюк разом із дружиною і дітьми, а як заповнювати е-декларацію – то в дружини «інформацію не надано»
Джерело
Фото із соцмереж

Голова Господарського суду Рівненської області Вадим Торчинюк після розслідування журналістами його статків у своїй паперовій та електронній деклараціях за 2015 рік не вказав майна і доходів дружини.

До цього, протягом 2011-2014 років він робив це, хоча й, як з’ясували журналісти програми «Слідство.інфо», декларував не все майно.

Нагадаємо, минулого року журналісти програми «Слідство.інфо» проаналізували декларації про майно і доходи судді, а також його біографію і окрім дорогого майна знайшли й незадекларовану нерухомість у Луцьку.

Журналісти тоді спробували з'ясувати звідки у судді статки, не співрозмірні із рівнем доходів та посад до потрапляння у Феміду. Сам суддя тоді пояснював це заробітками у бізнесі.

В електронній декларації за 2015 рік голова суду вказав 186 тисяч 69 гривень зарплати та 269 тисяч 280 гривень отриманих торік процентів.

Дружина судді Наталія також отримувала минулого року доходи, в тому числі й у вигляді процентів від вкладу у банку, однак Вадим Торчинюк розмір їх не задекларував, вказавши, що член сім’ї не надав інформацію.

Разом з тим, у паперовій декларації за 2015 рік суддя вказав ще 558 тисяч 900 гривень свого доходу від відчуження майна, однак в е-декларації цих коштів не зазначив. У паперовій декларації слуга Феміди так само не вказав доходів і майна членів сім`ї. 

Серед нерухомості в електронній декларації суддя вказав усе те ж майно, що декларував і попередні роки: 

- земельну ділянку у Луцьку площею 56,73 сотки,

- землю у селі Тарасове біля Луцька площею 61,08 сотки

- ділянку в смт. Шацьк площею 5,19 соток,

- два луцьких гаражі площами 22 та 20,4 кв. м.,

- будинок відпочинку у Шацьку площею 165,4 кв. м.,

- квартиру у Луцьку площею 139,3 кв. м.

- частку власності у батьківській луцькій квартирі площею 58,7 кв. м., яку суддя не декларував раніше.

Також Вадим Торчинюк вказав елінг (зараз так називають міні-готель, будинок відпочинку на березі моря, раніше – приміщення для побудови чи ремонту суден – авт.) площею 226,3 кв. м. в поселенні Утьос у Криму, нежитлове приміщення на 175,9 кв. м. криміському селищі Чайка та орендовану у громадянки Ольги Чаборай квартиру площею 129 кв. м. у Рівному.

Поселення Утьос поблизу Алушти в Криму та однойменне котеджне містечко, яке в народі прозвали Санта-Барбарою, відоме яскравим і витонченим виглядом новозбудованих котеджів, а виникло воно на місці комплексу човнових елінгів.

Із майна членів сім’ї суддя вказав лише земельну ділянку, квартиру та адмінприміщення без зазначення площі та іншої інформації, мовляв, член сім’ї її не надав. Натомість, ще у 2014 році Вадим Торчинюк декларував у членів сім’ї шість земельних ділянок, а не одну.

Також Торчинюки задекларували одразу чотири незавершених будівництва: виробничі і офісні приміщення у селі Струмівка під Луцьком площею 3236,3 кв. м., житловий будинок площею 650,6 кв. м. та нежитлове приміщення площею 259,2 кв. м. у селі Тарасове поблизу обласного центру Волині і житловий будинок без будь-якої іншої інформації, який будує дружина судді.

Інформацію про нього дружина не надала чоловікові також.

Серед цінного рухомого майна, яке у 2015 році оцінювалося у понад 121 тисячу 800 гривень, у Вадима Торчинюка вказані три годинники торгових марок «Patek Philippe», «Ulysse Nardin» та «Audemars Piguet».

Автопарк Вадима Торчинюка порівняно із 2014 роком значно зменшився і водночас поповнився.

Нагадаємо, що за 2014 рік він разом із членами сім’ї декларував «Mercedes-Benz E350», «Volkswagen Passat», «BMW 650», «BMW 530», «Mercedes-Benz 418», три причіпи, квадроцикл «Yamaha», два «BMW X5», «Mercedes-Benz S500» та «Mercedes-Benz G350».

Чотири авто із декларації Вадима Торчинюка за 2015 рік зникли:

  • «Volkswagen Passat» 2003 року випуску,
  • «BMW 530»,
  • та обидві «BMW X5».

Натомість з’явилося «BMW 530d» 2014 року випуску, придбане, як вказано в паперовій декларації, за 298 тисяч гривень, та «BMW 320» 2013 року випуску.

Ще одне нове авто з’явилося у дружини, однак вона «не надала інформацію» про нього.

Загалом протягом п'яти років через декларації Вадима Торчинюка пройшло понад два десятки транспортних засобів.

Дружина Наталія нібито не надала інформацію і про свої корпоративні права.

Ймовірно це частка у ТОВ «Офісно-торговий центр», яка раніше належала самому судді. Тобто виглядає, що суддя їй передав цю частку, а вона не зізналася судді, що він її передав. 

Крім того, у 2015 році Вадим Торчинюк зберігав у «ПриватБанку»:

  • 153 тисячі 403 євро, 851 долар США,
  • 215 британських фунтів стерлінгів та
  • 6 тисяч 705 гривень.

А от готівкою він мав 450 тисяч гривень, 78 тисяч доларів США та 30 тисяч євро.

Дружина також зберігала у банку заощадження та мала готівку, однак, «не надала інформації про це».

Нагадаємо, що у 2014 році Торчинюки мали заощаджень у банку в валюті на суму еквівалентну понад 8 мільйонам гривень.

«Четверта влада» спробувала з'ясувати у голови суду Вадима Торчинюка чому він не вказав у декларації майна і доходів дружини та навіщо йому стільки автомобілів. Однак, як повідомив помічник судді, вже майже тиждень слуга Феміди перебуває на лікарняному. Коли вийде на роботу – поки не відомо. 

Разом з тим, як тільки Вадим Торчинюк з`явиться на роботі, «Четверта влада» запитає його позицію щодо приховування майна дружини. 


«Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Article was prepared with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте