Легальні стволи: скільки і якої зброї на руках у рівнян

Якою зброєю і як озброювались рівняни протягом 2010-2016 років

Колаж порталу «Четверта влада»
Джерело
www.info.te.ua

Якою зброєю і як озброювались рівняни протягом 2010-2016 років та скільки загалом зброї на руках в мешканців Рівненщини вивчала «Четверта влада».

Протягом 2010-2016 років на Рівненщині видали 10 тисяч 676 дозволів на придбання зброї та 9 тисяч 478 дозволів на зберігання та носіння зброї. При чому активніше мешканці Рівненщини стали реєструвати зброю після Євромайдану.

Таку статистику надали «Четвертій владі» в Головному управлінні Національної поліції у Рівненській області.

В Україні правом придбання мисливської гладкоствольної зброї можуть скористатися громадяни, які досягли 21-річного віку, мисливської нарізної зброї – 25-річного віку, холодної, пневматичної та газової зброї – 18-річного віку.

Для того щоб отримати зброю, потрібно спочатку отримати дозвіл на її придбання. Для цього має бути спеціально облаштоване місце для її зберігання – сейф, встановлений за визначеними нормами.

Також необхідно пройти медичну комісію, навчання і скласти іспит з матеріальної частини зброї. Після цього можна звертатися в органи поліції і отримати дозвіл на придбання зброї.

Після отримання дозволу, громадянин йде до магазину, купує зброю і знову звертається до органів поліції, де інспектор звіряє всі документи і видає дозвіл на її зберігання та носіння.

Мешканці Рівненської області протягом 2010-2016 років отримали 10 тисяч 676 дозволів на придбання зброї та оформили 9 тисяч 478 дозволів на її носіння та зберігання.

Зі статистики видно, що у 2010-2013 роках кількість виданих дозволів на придбання зброї не перевищувала 1300, а на зберігання і носіння – 1200, тоді як у 2014 році і в наступні роки спостерігається значне їх збільшення – до майже 2000 дозволів на придбання і до 1800 дозволів на зберігання зброї.

У 2015 році, через рік після Євромайдану видали дещо менше дозволів на зброю, однак статистика значно зросла у 2016 році.

Так, минулого року на Рівненщині дозволів на придбання, носіння та зберігання зброї оформлено більше ніж за будь-який із останніх семи років: 2266 дозволів на придбання та 1959 дозволів на зберігання і носіння зброї. Це удвічі більше, ніж у 2010 році.

Зацікавленість до зброї видно і по інших статистичних даних.

Зокрема, до 2013 року видно, як падає кількість виданих дозволів на мисливську нарізну зброю і коливається вона в межах 170-250 дозволів на рік, разом з тим стабільно зростає кількість дозволів на мисливську гладкоствольну зброю.

Однак, у 2014 році кількість виданих дозволів на мисливську нарізну різко зростає у майже три рази порівняно з попередніми роками – до 715. У наступних 2015-му та 2016-му роках рівненчани вже не демонструють такої зацікавленості нарізною зброєю.

Цікаво, що у сусідній Волинській області кількість виданих дозволів на мисливську нарізну зброю у 2014 році зросла удвічі.

Натомість торік на Рівненщині відчутно зросла кількість виданих дозволів на гладкоствольну зброю – до 1 787, що удвічі більше, ніж у 2010 році.

На пневматичну та холодну зброю на Рівненщині дозволів майже не оформлюють. На придбання пневматичної зброї за останніх сім років видали лише три дозволи, а на придбання холодної – сім.

На жаль, у поліції відмовилися повідомити на запит «Четвертої влади», якими ж є найпопулярніші марки зброї у мешканців Рівненської області, пославшись на великий об’єм запитуваної інформації, який неможливо надати в передбачені законом терміни.

Разом з тим, у волинській поліції розповіли і зуміли надати інформацію про популярні марки зброї в передбачені терміни.

Відзначимо, що рівненчани не лише отримують дозволи на зброю, але й добровільно здають в поліцію нелегальну, незареєстровану зброю. Кожного року здають до півтисячі одиниць.

Цікаво, що за останні роки найбільше добровільно здавали зброю у той таки рік Євромайдану та у минулому році. У 2014 році її здали 414 одиниць, а у 2016-му – 430 одиниць.

Отож, Євромайдан у 2014 році, війна на Сході та розбірки між бурштинокопачами в регіоні в наступні роки суттєво відзначилися на кількості отриманої та зданої зброї мешканцями Рівненської області. Це чудово простежується по кількості виданих дозволів органами поліції.

У рік Євромайдану на Рівненщині значно додала в популярності нарізна зброя. Минулого року значно зросла статистика виданих дозволів на придбання гладкоствольної зброї.

Очевидно, це безпосередньо пов’язано із нестабільною політичною ситуацією в країні у 2014 році та нестабільністю в північних районах Рівненщини, де часто відбуваються перестрілки за дорогоцінний бурштин.

Тоді як у сусідній Волинській області з 2015-го року спостерігається тенденція до зменшення видачі кількості дозволів на різні види зброї, на Рівненщині минулий рік показав, що кількість зброї збільшуватиметься.

Зараз на обліку в дозвільній системі поліції Рівненської області перебуває 18 тисяч 530 власників зброї. Із них 15 тисяч 794 – із гладкоствольною зброєю, 2 тисячі 611 – із нарізною, 122 – з холодною та троє із пневматичною.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте