Чому екс-начальника Ягодинської митниці, депутата Волиньради оштрафували за корупцію: деталі

Джерело
Архів «Четвертої влади»

Луцький міськрайонний суд визнав винним у вчиненні корупційного адміністративного правопорушення депутата Волинської обласної ради, колишнього начальника Ягодинської митниці Романа Микитюка

Про це йдеться в постанові суду від 29 грудня 2016 року. 

Так, 10 березня 2016 року під час пленарного засідання Волинської обласної ради розглядалося питання про погодження на приведення існуючого поділу лісів Фермерського господарства «Аміла» на Турійщині, головою якого і є депутат Роман Микитюк, у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок. 

Однак, при наявності приватного інтересу голови ФГ «Аміла» та представницькими повноваженнями депутата Волинської обласної ради, сьомого скликання Романа Микитюка, він як депутат Волинської обласної ради сьомого скликання, не виконав вимог Закону України «Про запобігання корупції» і не повідомив про потенційний конфлікт інтересів ані постійну комісію з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією Волинської обласної ради, ані Національне агентство з питань запобіганню корупції, ані голову Волинської обласної ради.

Більше того, після обговорення цього питання на засіданні Волиньради Роман Микитюк ще й позитивно проголосував за рішення, що стосувалося його фермерського господарства

Тому правоохоронці склали на депутата протоколи про адміністративні правопорушення передбачені частинами 1 і 2 статті 172-7 Кодексу про адміністративні правопорушення (неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів та вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів, – авт.)

Як йдеться в постанові суду, в судовому засіданні Роман Микитюк свою вину у вчиненні адміністративних правопорушень не визнав та в письмових поясненнях зазначив, що в день голосування по рішенню № 3/36 від 10 березня 2016 року він подав та зареєстрував до голосування голові Волинської обласної ради листа, в якому повідомив його, як свого безпосереднього керівника, про потенційний конфлікт інтересів, що виникає у нього при прийнятті такого роду рішення Волинською обласною радою.

«Разом з тим, Роман Микитюк зазначив, що він не голосував при прийнятті Волинською обласною радою рішення № 3/36 від 10.03.2016 року «Про погодження на приведення існуючого поділу лісів ФГ «Аміла» Турійського району у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок», можливо, хтось при проведенні голосування натиснув кнопку замість нього», – йдеться в постанові суду.

Також депутат вважає, що навіть якщо він і проголосував, то винесене обласною радою рішення є технічним і жодним чином не надає ніяких матеріальних благ для його фермерського господарства. 

Сам по собі факт отримання погодження при Поділі лісів на категорії у відповідності до Порядку, встановленого КМУ, не є матеріальним благом чи будь-якою перевагою, яку могло би отримати таким чином ФГ «Аміла» через його службове становище», – йдеться в документі.

В судовому засіданні Феміда встановила, що Роман Микитюк все-таки голосував за прийняття рішення стосовно його фермерського господарства, однак потім звернувся до голови облради з проханням не враховувати його голос.

Також суд опитав депутатів облради, які сидять поруч із Романом Микитюком. Вони підтвердили, що останній не повідомляв про конфлікт інтересів і спростували його версію про те, що «можливо кнопку натиснув хтось інший».

В обласній раді Роман Микитюк сидить в оточенні своїх колег із партії «Наш край». Фото з архіву

Також Роман Микитюк до суду запросив одного свідка, ім`я якого не відоме. Той не зміг спростувати чи підтвердити голосування Романа Микитюка за рішення стосовно його фермерського господарства, однак сказав, що депутат «ходив по ряду, в якому сидів» під час голосування. 

Зрештою, суд взяв до уваги те, що проекти рішень Волинської обласної ради розміщуються на офіційному сайті ради не пізніше, ніж за 20 днів до початку сесії, тож депутат мав можливість належно повідомити про конфлікт інтересів у нього і постановив визнати винним депутата у вчиненні адміністративних правопорушень пов`язаних з корупцією і оштрафувати його на 5100 гривень. 

«Доводи сторони захисту, що Роман Микитюк подав заяву з повідомленням про конфлікт інтересів не спростовує його вини, оскільки така заява не подана в визначений законом час. Разом з тим, покази свідка не спростовують вини у вчиненні адміністративних правопорушень», – йдеться в постанові суду.

«Визнати винним Микитюка Романа Володимировича у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 172-7, ч.2 ст.172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накласти адміністративне стягнення в межі санкції, за більш серйозне адміністративне правопорушення з числа вчинених, за ч.2 ст.172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення у виді штрафу в розмірі 300 (триста) неоподаткованих мінімумів громадян, що в грошовому розмірі становить 5100 (пять тисяч сто) гривень», – вирішив суддя Луцького міськрайонного суду Василь Ковальчук.

Із джерел «Четвертої влади» стало відомо, що Роман Микитюк готується оскаржувати таке рішення Феміди в апеляційній інстанції.

Нагадаємо, Роман Микитюк – не новачок у Волинській обласній раді. Депутатом облради він був з 2002 до 2006 року, вдруге обраний депутатом у 2013 році від Партії регіонів, втретє – у 2015 році за списком партії «Наш край». Між тим, у 2010-2011 роках був депутатом Львівської обласної ради. 

Тривалий час Роман Микитюк працював у структурах митниці. Виконував обов`язки начальника Ягодинської митниці у 1999 році, був начальником Ягодинської митниці у 2003-2005 роках, 2011-2013 роках. 

Фермерське господарство «Аміла» – родинний бізнес Микитюків. Зараз його головою є сам колишній митник.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте