У Рівному може зникнути одна з останніх пам’яток архітектури у стилі «модерн» (оновлено) (ФОТО)

Приміщення Рівненського окружного адміністративного суду на 16 Липня, 87 може назавжди втратити свій історичний вигляд
Джерело
Фото з групи Вконтакте Спільно!Рівне

Приміщення Рівненського окружного адміністративного суду на 16 Липня, 87 – одна з небагатьох будівель у Рівному, зроблена у стилі «модерн». Сьогодні її реконструюють. І хоча вона не належить до офіційного переліку місцевих пам’яток архітектури, рівненські  архітектори стривожені. Змінюючи вигляд таких будівель, Рівне втрачає частку своєї історії.

Як уже повідомляв портал «Четверта влада», згаданий суд витратить на реконструкцію приміщення понад 6 мільйонів гривень.

– Цей будинок не внесений до реєстру пам’яток архітектури, але це цінна річ по факту, – вважає завідувач кафедри архітектури НУВГП, член-кореспондент Української академії архітектури, професор Петро Ричков. – Якщо, наприклад, людина не має паспорту, то що, її можна вбивати?

Фото з iloveukraine.com.ua
Оригінальна ковка в стилі «модерн», з якої виконано огородження круглого балкону. Фото з групи Вконтакте Спільно!Рівне
Фото з групи Вконтакте Спільно!Рівне

Як розповів Петро Ричков, свого часу вже була спроба змінити зовнішній вигляд будівлі, позбавивши його особливостей стилю. Однак тоді архітекторам вдалося відстояти історичний вигляд будівлі.

З 1959 по 1986 рік у цій будівлі розташовувалася дитяча художня школа. Ось як виглядала будівля у той час.

Фото з hudozhka.rv.ua

А ось так приміщення Рівненського окружного адміністративного суду має виглядати після теперішньої реконструкції. Архітектори, обговорюючи в соціальних мережах цю реконструкцію, переймаються, що від стилю «модерн» у ній мало що залишиться.

Натомість головний архітектор проектів Рівненської філії «Діпромісто»  Володимир Ткачук, який здійснює авторський нагляд за реконструкцією, запевняє, що особливості стилю будуть збережені.

– В проекті передбачено зберегти ліпнину на зовнішніх стінах, – розповідає Володимир Ткачук. – Також буде відновлено карниз. В будівлі зроблять мансардний поверх, через що вона стане дещо вищою. Однак висота її не перевищить «голубих ліній» – обмежень висотності згідно Генплану міста.

– Подібна реконструкція зіпсувала Рівненський будинок вчених, – додає член-кореспондент Української академії архітектури Петро Ричков. – Ця будівля також була зроблена у стилі «модерн».

Ось так виглядав Рівненський будинок вчених у 30-х роках ХХ століття. Копія листівки з серії «Рівне на старовинних листівках».

«Вікна в будинках модерну, як правило, різні за конфігурацією і розміром, можуть бути розташовані на різних рівнях, виходячи зі структури внутрішнього простору. Будівля стилю модерн вирізняється вільним складанням плану, живописною рівновагою замість суворої симетрії», – так пояснює особливості стилю «модерн» ebk.net.ua.

На фото знизу видно, яким став Будинок вчених після реконструкції. Архітектори нарікають, що його стиль всуціль зіпсований.

Фото з man.rv.ua

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте

Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

29 червня 2020 в 01:02
0
коментарі зі старого сайту