«Баяністка-невидимка»

В рівненському університеті роками працювала дружина завкафедри, яку не бачили колеги і студенти

Дружина завкафедри хореографії РДГУ Світлана Грицюк працювала під керівництвом чоловіка 10 років, але колеги заявляють, що вона не провела жодної пари. Фото зі сторінки Лариси Годовської у соцмережі «Однокласники»
Джерело
«Четверта влада»

Вкотре в центрі уваги Рівненський державний гуманітарний університет – виш, який не перестає дивувати. Влітку на хабарах тут затримали декана і завідуючого кафедри. Тепер, вслід за скороченнями, випливають все нові і нові історії, які додають роботи правоохоронцям. Сьогоднішня – про «концертмейстера-невидимку»

Заява про фіктивну посаду

Андрій Скоцький викладав сучасну хореографію в РДГУ 15 років.

За цей час викладач був членом журі на міжнародних фестивалях та конкурсах і викладав у різних закладах. Втім займатися улюбленою справою в університеті тепер не може.

У вересні закінчився термін дії контракту, який з хореографом укладали на три роки. Попри рекомендацію всіх колег по кафедрі на продовження контракту, викладач потрапив під хвилю скорочень. Андрій Скоцький переконаний, що втратив роботу зовсім не через брак місця чи не оголошений конкурс на посаду.

– Скорочувати мали людей пенсійного віку, яких у нас на кафедрі багато, їх ніхто не скорочує. Це друзі нашого завкафедри, вони біля нього тусуються, отримують більшу зарплату не працюючи. Я вже кажу так як є, нема чого приховувати, – розповідає Андрій Скоцький.

– Я прийшлов до завкафедри [Володимира Годовського], він каже мені: «Я тебе не беру», – без пояснень. І я розумію чому. Тому що я на одному засіданні заявляв про нерівномірний поділ ставок, що дисципліни ведуть люди, які не розуміють хореографії, а окремі працівники взагалі не відвідують пар.

Андрій Скоцький вважає, що його звільнили через те, що він заявив про порушення в роботі кафедри

– Через те, що я заявив про порушення в роботі кафедри мене і звільнили. Завкафедри, мабуть, сильно обурило, що я сказав те, що думаю. Більше підстав не бачу. Я вважаю, що йому стало невигідним тримати викладача, який не буде мовчати, – переконаний хореограф. 

Після звільнення, у вересні Андрій Скоцький написав заяву в поліцію та в управління освіти. У ній екс-викладач розповідає про ще один факт: «Посада концертмейстера Грицюк Світлани Миколаївни – дружини Годовського Володимира Михайловича є фактично фіктивною, оскільки дана особа за весь час перебування на посаді не провела жодного заняття», – йдеться в документі. 

Про саму Світлану Грицюк відомо небагато. На якому інструменті вона грала, з якими викладачами і студентами вела пари її колега не знає. Крім Андрія Скоцького за роботою Світлану Грицюк не бачили ще троє викладачів кафедри хореографії, яким ми ставили таке питання.

Світлана Грицюк з чоловіком Володимиром Годовським та його онукою. Фото зі сторінки Лариси Годовської у соцмережі «Однокласники»

– На кафедрі її я не бачила. Я не знаю які дисципліни вона вела. Такої працівниці у нас я не знаю. Те, що по паперах я знаю, що така є. Але я її не бачила на роботі. Я не зустрічалася з нею ніде і не пересікалася, – розповідає Ірина Аксьонова, яка викладає на кафедрі хореографії РДГУ 16 років.

– Конкретно по Грицюк Світлані Миколаївні – дружині нашого завкафедри. В ролі працівника кафедри я її ніколи не бачила. Я не знаю скільки років вона працює чи 10 чи 13. Я її ніколи не бачила. Тобто всі про це знали, але з різних причин не говорили, – каже Тетяна Лобан, яка працює викладачем кафедри хореографії 16 років.

– Я дійсно знаю такий факт, що ця людина більше семи років числиться на кафедрі, вона отримує зарплату і я її ні разу в робочому процесі не бачила, – розказує екс-викладачка Алла Геккель, яка працювала на кафедрі хореографії 13 років. 

Викладачі розповідають, що про це знають усі працівники кафедри. Але з різних причин, серед яких і страх втратити роботу, про це мовчать.

Вахтери не в курсі

У хореографів РДГУ пари проходять у двох гуртожитках, в одному з яких знаходиться кафедра хореографії. Спілкуємося зі студентами, яких тут зустрічаємо і демонструємо їм фото Світлани Грицюк, яке вона розмістила у своєму Фейсбуці.

Наші співрозмовники – студенти четвертого курсу кажуть, що цієї жінки тут не бачили і звісно вона не здійснювала музичного супроводу під час їхніх пар. 

Вахтери першого гуртожитку, де проходить більшість пар у хореографів, кажуть, що такої жінки тут не бачили. Наші пошуки –  у короткому відео. 

Прибиральниця, яка сиділа на вахті іншого гуртожитку теж не пригадує такої жінки. 

На кафедру хореографії РДГУ ми приходили 12 жовтня, аби поспілкуватися з завідуючим Володимиром Годовським, його колегами і можливо самою Світланою Грицюк. Втім нам повідомили, що подружжя у Рівному немає. Ймовірно, завідуючий з дружиною були за кордоном – в Ізраїлі, де проживають їхні родичі. 

Доки Володимир Годовський був у відпустці, обов`язки завідуючого кафедри виконувала Лілія Савчин, яка зустріла нас на кафедрі і повідомила новину:

– Світлана Миколаївна Грицюк з першого числа [жовтня] не працює на кафедрі. Вона написала заяву за власним бажанням і вона вже не концертмейстер, – розповіла Лілія Савчин.

Лілія Савчин каже, що проводила пари зі Світланою Грицюк

Заступниця завідуючого пролила світло на ситуацію: виявляється, Світлана Грицюк – баяністка. 

– Мало того, вона супроводжувала деякі дисципліни. От, наприклад, вона зі мною в парі працювала. Тобто мені не обов`язково було кожен раз мати баян при собі, – каже Лілія Савчин. 

«Я сказав, щоб вона йому не показувалась, бо до неї домагався»

З чоловіком Світлани Грицюк, завкафедри Володимиром Годовським вперше ми спілкувалися по телефону ще до візиту на кафедру. Щоправда він наполягав на особистій зустрічі. Професор заявив, що викладений у заяві Андрія Скоцького факт про його дружину – брехня. 

Володимир Годовський. Фото зі звітного концерту кафедри. Джерело: Khachatryan Ph

– Я бачив ту заяву. Заяву написав викладач, який не працює. Він хоче обгадити кафедру. Ви знаєте, він переслідував Грицюк Світлану Миколаївну. Я сказав, щоб вона йому не показувалась, бо до неї домагався. Я можу таке сказати, – сказав Володимир Годовський по телефону. 

– Тобто домагався? – журналістка. 

– Ну не знаю як домагався! Він хотів то чого він її має контролювати? Ходить вона на роботу, хто він такий, що в заяві пише, що він її не бачив? Я його не бачив, як завкафедри. Це не значить, що він не працює. Казати можна що завгодно. Потрібні факти.

– Тобто ваша дружина ходить на пари, працює? 

– Так, у нас є журнали. Ці журнали заповнюють останні 10 років, нас перевіряють.

– А поліція приходила до вас? 

– Всі приходили. (...) Всі приходили, по тій заяві всі приходили: прокуратура, поліція, СБУ, на ректора написали, проректора. Всі приходили. Це потрібні факти, а не так написав. (...) До речі, моя дружина працює 10 років. Він що не бачив раніше? (...) Треба по фактах – покажи де написано, що вона не була на роботі? – заявив Володимир Годовський. 

«На завкафедри і шапка горить»

Намагаємося отримати факти. Ми попросили на кафедрі хореографії інформацію про те, де проводила заняття Світлана Грицюк, коли, з якими викладачами і з якими групами студентів, а також журнали, про які згадував пан Годовський.

Втім документів нам не надали, пояснивши, що вони у юриста, який їх досліджує, аби відповідати на запити поліції і Міністерства освіти, які тепер займаються цією справою. Згодом у юридичному відділі РДГУ нам повідомили, що документи на кафедрі.

12 жовтня ми надіслали запити на доступ до публічної інформації, де попросили всю інформацію про пари на яких Світлана Грицюк проводила музичний супровід, як виявилося, на баяні.

У вишу ми запитували копію журналу обліку індивідуального навчання колишньої працівниці кафедри хореографії РДГУ Світлани Грицюк за 2016 рік.

Також ми попросили вказати скільки коштів концертмейстерка отримала протягом 10 років роботи у Рівненському державному гуманітарному університеті. 

Втім університет відповів із запізненням. Точніше, надіслав відписку. Журнал обліку виш не надав, адже відносить ці дані до інформації з обмеженим доступом та такої, що не становить суспільного інтересу. 

А інформацію про кошти, які пані Грицюк отримала за роки роботи, якої, ймовірно не виконувала, виш вважає конфіденційною та такою, що не становить суспільного інтересу. 

Оскільки інформація, яку Рівненський державний гуманітарний університет вирішив приховати, може свідчити про зловживання службовим становищем чоловіка пані Грицюк Володимира Годовського, про підробку документів, а відповідно до ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, а інформація про зарплату концертмейстерки є саме такою, ми повторно надіслали запити і маємо намір оскаржувати дії посадовців університету, які приховують інформацію. 

Крім того, про концертмейстерку Світлану Грицюк, яка грала на баяні нічого не чули ще десятеро студенток та випускниць кафедри хореографії різних років. Дехто впізнавав на фото дружину завідуючого, фотографію якої бачив у нього в кабінеті, але аж ніяк не працівницю кафедри. 

В Головному управлінні національної поліції у Рівненській області нам повідомили, що з заявою, яку подав Андрій Скоцький, тепер працює Управління захисту економіки. 

Втім окрім концертмейстерки-невидимки в ході підготовки цього матеріалу нам стала відома ще одна деталь. Професор Володимир Годовський у розмові з журналісткою звинуватив екс-викладача Андрія Скоцького у домаганнях до його дружини.

Згодом завідуючий заперечив сказане. Втім саме це висловлювання стало поштовхом до розслідування його іншої, далекої від викладання діяльності.

Чому студентки-хореографи бояться заходити у кабінет свого завідуючого? Що чоловік пропонував залежним від нього дівчатам та викладачкам і якою є його поведінка – ви дізнаєтесь вже сьогодні у нашому розслідуванні: І словом, і тілом: розслідування про сексуальні домагання в РДГУ


«Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Article was prepared with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)».

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте