Рівненська міліція видає перли правового нігілізму, протиправно приховуючи доходи своїх керівників

Начальнику УМВСУ в Рівненській області Василю Лазутку є що приховувати зі своїх доходів від громади?
Джерело
«Четверта влада»

Рівненська міліція, у відповідь на запит журналіста ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, протиправно відмовилася надати копії декларацій своїх керівників.

Наприкінці грудня ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до УМВСУ в Рівненській області з запитом про доступ до публічної інформації, в якому попросили надати, як це передбачено законом, копії декларацій начальника обласного УМВСу та його заступиків за 2011-2012 роки.

Адже згідно закону України «Про доступ до публічної інформації», «не належать до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, оформленої за формою і в порядку, що встановлені Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», крім відомостей, зазначених у пункті 7 примітки додатка до цього Закону».

В той же час стаття 6 закону про «Доступ...» передбачає, що  «обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений».

Проте УМВСУ в Рівненській області, в особі заступника начальника Ігоря Камінського, відмовило виконати законні вимоги і надати декларації, бо в деклараціях... «міститься інформація з обмеженим доступом».

Рівненські посадовці, які покликані охороняти закон, очевидно, на знають, що попри наявність в Деклараціях інформації з обмеженим доступом (а це реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта громадянина України, реєстрація місця проживання, дата народження декларанта, місцезнаходження об’єктів, які наводяться в Декларації), вся інша інформація, що міститься у Деклараціях, повинна надаватись, в тому числі і на підставі запитів на інформацію.

- На мою думку, така відповідь на запит є прикладом правового нігілізму, -каже адвокат, юрист Інституту розвикту регіональної преси Людмила Опришко. - З одного боку, в ній визнається, що запитувані копії декларацій не належать до інформації з обмеженим доступом, крім відомостей, зазначених в абзаці 2 частини 2 статті 12 Закону України "Про засади запобігання та протидії корупції", а з іншого - відмовляють у наданні цієї інформації.

Адвокатка Людмила Опришко пояснює чому надана відповідь протиправна

Така відповідь заступника начальника УМВС України в Рівненській області, на думку юриста, порушує вимоги частин 6 та 7 Закону України "Про доступ до публічної інформації", частину 2 статті 12 Закону України "Про засади запобігання та протидії корупції" і може бути підставою для звернення до суду.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА подала повторний запит, в якому «як для дітей» пояснили міліції, що інформація з обмеженим доступом просто ретушується в копіях декларацій. У разі повторної відмови оскаржуватимемо її через суд.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте