Тимошенко у Рівному віртуозно оминала теми про «проступки» своїх партійців: репортаж

Менш помпезний образ Тимошенко, однак ті ж самі далекі від конкретики слова та уникання прямих відповідей
Джерело
«Четверта влада»

Політична подія номер один у Рівному у середу, 30-го квітня, – приїзд Юлії Тимошенко. Причому чимало рівнян не так хотіли послухати її президентські месиджі, як просто подивитися на лідерку «Батьківщини» після її виходу з ув'язнення.

Утім, чимало було охочих задати пані Тимошенко незручні запитання про дії її однопартійців.

«На Юлю» на майдані Незалежності у Рівному публіка почала сходитися ще задовго до її виступу. Люди старшого віку більш як за годину до початку окупували лавки на майдані, молодші – снували туди-сюди площею, дивилися на моніторі ролики про лідерку «Батьківщини» та про події Майдану у Києві.

Фото-відео репортаж з Майдану у Рівному: Тимошенко у Рівному «низько кланялася», розповіла, що сказав їй Господь і забула відповісти на запитання

Емоції Юлії Тимошенко на Майдані у Рівному

Про приїзд неабиякої гості свідчило перебування на майдані Незалежності і поблизу нього правоохоронців. Вони групами курсували між майданом і готелем «Мир», де мала відбутися прес-конференція Юлії Тимошенко.

Перед самим готелем також групки міліціянтів, попри те, що пані Тимошенко має свою охорону.

На прес-конференцію з Юлією Тимошенко прийшли не тільки журналісти.

Конференц-зала готелю була вщент заповнена місцевими депутатами, рівненськими партійцями на чолі з керівничкою місцевого осередку Галиною Кульчинською, громадськими активістами, які мали до пані Тимошенко свої запитання.

Звісно, були присутні й рівненські народні депутати від «Батьківщини» – Валентин Королюк, Юрій Вознюк, Микола Кучерук.

Партійці й активісти повсідалися на перші ряди, які зазвичай відводяться для преси, тож журналістам довелося прилаштовуватися за їхніми спинами.

Жодних партійних ознак чи атрибутів у залі не було. Навіть звичного колись партійного «задника» на стіні за столом. Саму лідерку «Батьківщини» вітали стоячи.

Юлія Тимошенко з'явилася у звичному вже після її виходу на волю гардеробі у чорно-білих тонах. Однак взуття – з незмінними високими підборами попри певні труднощі з пересуванням.

Утім нині уже звичним став і новий «аксесуар» її одягу – милиця, на яку вона спирається при ходьбі.

Коса, яка віднедавна знову «коронує» голову лідерки «біло-сердечних», подекуди викликає суперечки – що б це означало. Чи це своєрідний талісман колишніх перемог, чи символ Юлиної незламності й знак того, що лідерка не змінила своїх переконань?

Утім,  можливо, усе набагато простіше – жінці зручніше з такою зачіскою.

Про «папєрєдніків» і олігархів

Юлія Тимошенко не так говорила про свою президентську програму, як про «поточний момент» і намагалася огородити від нападок своїх однопартійців, чиє перебування у владі нині піддається усе більшій критиці.

А розпочала – із подяки усім, хто долучився до її звільнення, а власне й рівнянам, які стояли і на рівненському, і на київському Майданах.

Потому заходилася «роздавати на горіхи» «маріонетці Кремля» екс-президенту Януковичу, і «небезпекою для всього демократичного світу» президенту Росії Володимиру Путіну (аналогічний спіч потім прозвучав з її вуст на рівненському Майдані ред.).

– Янукович з першого і до останнього дня був маріонеткою Кремля і здавав нашу можливість бути державою, яка здатна берегти свої кордони та цілісність.

Я нікого не виправдовую, але за два місяці нова влада намагається виправити те, що було знищено роками перебування на ключових посадах в українській армії, СБУ ставлеників російської ФСБ. 

Дісталося й олігархам. До речі, це улюблений «коник» пані Тимошенко у передвиборчій агітації. Хоча прізвища й не називалися, але за аж надто прозорими натяками, про кого йшла мова, було більш, ніж зрозуміло.

– Хоча олігархія нині й дещо нахилила голову, – провадить Юлія Тимошенко, – але вони намагаються повернутися до влади. Нині ми перед загрозою, що можемо отримати Януковича-2 і сім`ю-2.

Якщо ми їх залишимо, ми ніколи не наповнимо бюджет, не піднімемо малий і середній бізнес.

Моє каяття, що я не змогла їх видалити з корінням, сил не вистачило.

Але я буду очищати країну від олігархів. Помилка помаранчевої революції полягала в тому, що тоді з олігархами домовились. Я буду з цим боротись, тому що знаю всю кулуарну політику, – запевняє Тимошенко.

За словами лідерки «Батьківщини», найвпливовішими олігархами в Україні були й залишаються нині представники оточення Януковича.

– Гроші Януковича досі працюють, зокрема на підтримку сепаратистських настроїв. А у Раді сидять ті ж самі люди, які служили режиму.

Тому Юлія Тимошенко вважає необхідним провести дострокові парламентські вибори та скоротити кількість народних депутатів до 300 осіб, бо «бюджету дорого коштують їх бізнес-інтереси».

(таку популярну в людей тезу колись ще використовував Леонід Кучма, однак проблема в тому, що для такої зміни треба 300 голосів самих депутатів, а не просто бажання президента ред.).

Об'єднання країни по-тимошенківськи

Потужним об'єднавчим чинником, вважає Юлія Тимошенко, може бути міцна, боєздатна армія. Тому її негайно слід модернізовувати.

–  Перший крок після президентських виборів – налагодити відносини з об’єктами колективної безпеки світу та закупити сучасну зброю, – провадить Юлія Тимошенко.

– Фінансування ми можемо залучити з довгострокових кредитів, майже без відсотків. Я бачу план і зможу це зробити. А тим часом я підготувала звернення створити на базі координації з армією Рух опору.

Думаю, це один із шляхів протидії тому, що зараз робить Путін. Захищати Україну можуть ті патріоти, які мають військовий досвід. У тому числі ті, які брали участь у «гарячих точках», які підуть добровольцями. Я вірю, що Україна буде переможцем.

На думку Юлії Тимошенко, об'єднає країну й те, якщо місцеві громади отримають більше самостійності, тобто децентралізація влади, але вона не повина бути такою, щоб це загрожувало розпаду країни (якою саме вона конкретно не пояснила ні журналістам ні рівнянам на Майдані – ред.). 

Про «тонке» східне питання

За словами Юлії Тимошенко, вона намагається побудувати діалог з рішуче налаштованим населенням Сходу країни. Відтак, запевняє, що багато робочих поїздок здійснює саме в ці регіони.

Для себе вона поділяє тих, хто нині там протестує, на кілька груп.

Насамперед, це диверсанти з Росії, які організовують і беруть безпосередню участь у протистоянні зі зброєю у руках;

Це найманці-українські громадяни, які за гроші підтримують заворушення;

Це невеликий відсоток людей, які в силу важкого економічного і фінансового становища підтримують сепаратистські настрої.

Саме з цією останньою групою слід працювати, вважає Юлія Тимошенко, щоб пояснити їм усю пагубність для регіонів наслідків сепаратизму. Також владі слід посилювати інформаційну присутність у цих регіонах. Проте, яким чином це робити, пані Тимошенко не сказала. 

Відповіді без відповідей, або Своїх не здаємо?

Журналісти рівненських ЗМІ незручних запитань не задавали.

Натомість з такими запитаннями намагалися звертатися громадські активісти. Однак Юлія Тимошенко залишалася вірною собі – зберегла свою звичку віртуозно уникати незручних питань, відповідати розлого, красномовно, але не по суті і неконкретно.

Такою зокрема була відповідь на запитання одного з громадських активістів про те, хто понесе відповідальність за фактичну здачу країни, Криму, натякаючи на те, що це ж однопартійці пані Тимошенко нині при владі.

«Як приїхати і фактично вбити людину (йшлося про загибель Олександра Музичка, авт.), то міністр Аваков дуже швидко це зробив, а як приборкати бандитів на Сході, то немає ані «Альфи», ані СБУ», – обурювався активіст.

На це Юлія Тимошенко знову почала про агресора Путіна, деморалізованих силовиків, але завершила пасажем:

– Я б ніколи не здала ані сантиметра землі... Мені не подобається багато чого, що робить влада...

Щодо вбивства Олександра Музичка, то сказала таке:

– Я не була знайома з цією людиною. Але я готова взяти у вас матеріали, які свідчать про якісь порушення тощо і передати їх до слідчого комітету. 

Інший громадський активіст запитав, як ставиться пані Тимошенко до того, що її однопартієць нардеп Микола Кучерук активно лобіює призначення начальником УМВС області Миколи Щирука, якого громадськість не хоче бачити на цій посаді, та якого «забракував» люстраційний комітет.

Після уточнюючих запитань, чим саме завинив Щирук, Юлія Тимошенко знову «вийшла у космос»:

– Центральна влада буде дослухатися до думки громадян. Революція була не для збереження корупції... Надію покладаємо на антикорупційний комітет, який буде мати філіали по всій Україні. Але я не вірю в самоочищення влади.

Учасниця подій на київському Майдані, як вона представилася, рівнянка Любов Українчук (членкиня громадського Люстраційного комітету  ред.), запитала Юлію Тимошенко:

– Чи готові Ви провести незалежне і об'єктивне розслідування щодо причетності опозиції до загибелі активістів під час подій на Грушевського?

Жінка під час прес-конференції кілька разів поривалася запитати про це у лідерки «біло-сердечних», зазначаючи, що має що сказати з цього приводу, але досі ніхто не хоче з нею спілкуватися і задокументувати її свідчення.

Юлія Тимошенко знову відповіла узагальнююче: 

– Ті, хто винен у цих смертях, обов’язково понесуть відповідальність. Я дуже хочу, щоб ми з вірою дивилися у майбутнє. Першим моїм указом як Президента України буде указ про присвоєння звання «Героїв України» «Небесній сотні» та тим, хто захищав кордони України

Вона також зазначила, що необхідно відновити і піднести на новий рівень знівельоване звання «Герой України», замінивши зірку на тризуб.

На цьому прес-конференція закінчилася. Юлія Тимошенко залишилася ще поспілкуватися з однопартійцями та тими, хто мав до неї особисті питання.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте