Елітні годинники на наручники

У рівненської п`ятірки звинувачених в бурштиновому «ґангстерстві» завершується термін арешту

Екс-заступника прокурора Рівненщини Боровика, екс-начальника Дубровицької поліції Родзіна силовики застали зненацька і одразу повезли до Києва.
Джерело
Для створення ілюстрації використані фото СБУ

З початком липня на Рівненщині прогриміла масштабна, розпіарена спецоперація «Бурштин», яку проводили київські силовики. У результаті «полетіли шапки» керівного складу прокуратури області. 122 обшуки, 32 підозрюваних, і п`ятеро затриманих за звинуваченнями в очоленні кримінального бізнесу, адвокати яких протягом двох літніх місяців оббивали поріг Апеляційного суду міста Києва.

Як звинувачені в організації бурштинового бізнесу намагались зменшити міри покарання до першого вересня – дня, до якого діяла застава, – дізнавалася Анна Калаур для Corrupt.ua.

Зранку, 5 липня, міністр МВС Арсен Аваков розкрив деякі карти операції.

«За «дозвіл» на видобуток каміння правоохоронці щодня отримували шалені гроші. У разі незгоди – затримання старателів та вилучення техніки. А очолював «бізнес» екс-заступник прокурора Рівненської області. Його головними помічниками були керівник та співробітник структурного підрозділу обласного управління СБУ», –  писав міністр.

Серед 32-ох осіб, причетність яких до бурштинової схеми задокументували, увійшли правоохоронці, кримінальні авторитети, фізичні особи, працівники лісового господарста. Імена окремих називали відкрито. Про долю решти звинувачених ЗМІ дізнавалися поступово. 

Тим часом СБУшники демонстрували фото з обшуків. 

Силовики вилучили кілька одиниць зброї з патронами до неї, зокрема –  автомати Калашникова, пістолет Макарова, мисливську рушницю – все без дозволів. Усі фото з обшуків прес-служби СБУ
Всього під час обшуків у фігурантів справи, а також в приміщенні установ, з яким було укладено договір про зберігання вилученого бурштину, правоохоронці вилучили понад півтори тонни каменю різних фракцій
Вилучили й чорнові записи

У відповіді на наш інформаційний запит ГПУ не надала інформації про те звідки вилучали бурштин, зброю, чорнові записи, мобільні телефони і комп`ютерну техніку, пояснивши це «таємницею слідства». Юристи нам розповіли, що така відповідь прокурорів є обгрунтовано та правомірною.

Більше вдалося дізнатися про п`ятірку звинувачених у влаштуванні бурштинового бізнесу згодом. Декого з них 4 липня затримували гучно, як екс-заступника прокурора Рівненщини Андрія Боровика, якого за «ганебний вчинок» звільнили 27 липня.

З прокуратури Рівненської області його виводили привселюдно і садили в автівку силовиків.

Заступник прокурора вивернув кармани, коли до нього прийшли силовики, показав гроші, золотий ланцюг і все, що мав при собі. Скріншот з відео СБУ

Як повідомляли журналісти дубровицького сайту «Моя Земля – Моє Полісся», привселюдно, стадіоном «Горинь» у Дубровиці, до гвинтокрила правоохоронці вели колишнього начальника Дубровицького РВ УМВС Сергія Родзіна та старшого інспектора Кузнецовського відділу поліції Анатолія Смолянця. Очевидці зняли відео. 

Четвертого підозрюваного Миколу Рабешка – кримінального авторитета на прі­звисько Ушатий, затримали у Києві. За словами міністра Авакова, він займався збором і охороною добутого бурштину, вирішував питання з копачами, був чорноробом цієї схеми. 

П'ятим затриманим є старший оперуповноважений відділу контррозвідки УСБУ в Рівненській області Вадим Федорук, який нині перебуває у розпорядженні обласного СБУ.

За інформацією, яку надало нам ГПУ, у відповіді на інформаційний запит, цих осіб військова прокуратура спільно з Нацполіцією та СБУ, затримали в порядку статті 208 КПК (Затримання уповноваженою службовою особою). Їх підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених:

– ч.1 ст. 255 (Створення злочинної організації), яка передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від п`яти до дванадцяти років; 

– ч. 4 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією);

– ч.4 ст. 368 (Одержання хабара);

– ч. 3 ст. 240 (Порушення правил охорони надр).

За клопотанням військової прокуратури кожному із них обрали запобіжні заходи із кругленькими сумами застави: від 2 мільйонів 700 тисяч до 9 мільйонів 646 тисяч гривень.

Жив не гірше представників сім`ї Януковича: суди Боровика

Вперше в Україні провели таке масштабне затримання пов`язане з бурштином, адже у результаті затримали і звільнили заступника прокурора Рівненщини, очистили керівний склад обласної прокуратури.

До цього Боровика вважали головним борцем з корупцією. Він найчастіше серед прокурорів області коментував резонансні справи, сам виїжджав на місця подій, а у березні на нього напали. Нагадаємо, як він розповідав про свої статки журналістці, за кілька днів до затримання:

«Я вам хочу сказати, що якщо я зараз захочу 600 Мерседес S класу, то я собі можу його купити. Не за свою зарплату. Заради інтересу, якщо вам цікаво, я можу завезти вас в Луцьк і показати як живуть мої батьки. В мене дуже багаті батьки. Вони понад 20 років займаються бізнесом. У них будинок є в Лондоні. У них декілька квартир у Луцьку, є квартира у Києві. Моя сестра живе в Лондоні і вона експерт-мистецтвознавець по картинах України, Росії та Казахстану. Тобто у нас дуже заможна сім`я, а я працюю в прокуратурі за ідею», – розповів прокурор.

Після таких зізнань, декого не здивувало, що у Боровика знайшли колекцію дорогих годинників.

Колекція нараховує 12 годинників. Вартість ексклюзивних, не подарункових оцінюють у близько 900 тисяч доларів США. Боровик же каже, що це підробки, привезені з Туреччини і їхня вартість 1200 доларів. Фото: сторінка СБУ у Фейсбуці

6 липня Боровик опинився у Печерському суді столиці. Йому обрали запобіжний захід. Прокурора заарештували на 60 діб з правом вийти під заставу у 9 мільйонів 646 тисяч гривень. Він заявляв, що таких грошей у нього немає.

Та кошти не знадобилися, адже за інформацією, яку надало нам ГПУ, Боровику повідомили про підозру у вчиненні ще двох кримінальних правопорушень:

Перше передбачене ч. 2 ст. 365 (Перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями), що карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;

За версією слідства, Боровик перевищив службові повноваженея під час здійснення 3-4 червня 2016 року функцій працівника правоохоронного органу – виконання службових обов'язків заступника прокурора Рівненської області, а також старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні при проведенні обшуку та затриманні осіб.

Його звинувачують у вчиненні дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, що супроводжувалося насильством, застосуванням зброї та спеціальних засобів, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілих, діями, за відсутності ознак катування. 

Друге правопорушення за ч.3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»).

У зв'язку з цим 14 липня Голосіївський районний суд змінив запобіжний захід на тримання під вартою до 1 вересня без визначення застави. 

Захисник Боровика Володимир Гнатущенко, відомий тим, що був адвокатом «Правого сектору», намагався оскаржити таку ухвалу слідчого судді. Але безрезультатно: 10 серпня колегія суддів Апеляційного суду Києва залишила ухвалу Голосіївського суду від 14 липня без змін.

22 серпня відбувся ще один суд – адвокат Боровика оскаржував ухвалу слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 15 липня, якою задоволено клопотання прокурора військової прокуратури про накладення арешту на майно та накладено арешт на нерухоме майно Боровик Г.П., Боровика А.В. та Боровик Ю.М.

За результатами апеляційного розгляду ухвалу Голосіївського районного суду міста Києва від 15 липня залишено без змін.

Колишній начальник Дубровицької міліції і його товариш-поліцейський – під заставу у два мільйони 700 тисяч та 5 мільйонів

Екс-очільник Дубровицького РВ УМВС Сергій Родзін був затриманий співробітниками Служби безпеки України за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр), ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації), ч. 4 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Його товариш, затриманий разом із ним – старший інспектор Кузнецовського відділу поліції Анатолій Смолянць підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Екс-начальника Дубровицького райвідділку міліції Сергія Родзіна затримали під час спецоперації «Бурштин». Фото прес-служби ГПУ

За інформацією ГПУ, Родзіну та Смолянцю, обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою до 1 вересня під заставу: Родзіну у 2 мільйони 700 тисяч гривень; Смолянцю –  5 мільйонів гривень. 

12 липня Голосіївський районний суд задовольнив клопотання старшого слідчого ГПУ та наклав арешт на майно, вилучене у Родзіна під час особистого обшуку 4 липня.

А вже 21 липня колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва розглянула апеляційну скаргу, подану в інтересах підозрюваного Родзіна на цю ухвалу слідчого судді.

За результатами апеляційного розгляду ухвалу від 12  липня залишили без змін; апеляційну скаргу сторони захисту, подану в інтересах Родзіна залишили без задоволення.

27 липня Апеляційний суд залишив ухвалу слідчого судді про обрання запобіжного заходу Родзіну без змін. 

Як відомо, у березні рішенням апеляційної атестаційної комісії Західного регіону № 3 визнано невідповідність Родзіна посаді старшого інспектора Березнівського відділення поліції Костопільського відділу поліції.

Він в числі тих екс-правоохоронців, які через суд хочуть поновитися на роботі і компенсувати втрачений заробіток. Таку можливість він мав 22 серпня, але оскільки ніхто з представників Родзіна на суд не прийшов, йому не вдалося поновитися на роботі – справу залишили без розгляду.

Товариш Родзіна Анатолій Смолянець 3 серпня намагався оскаржити у Апеляційному суді міста Києва ухвалу слідчого судді про обрання запобіжного заходу. Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва задовольнила скарги захисників частково. Судді встановили нову суму застави у розмірі три мільйони гривень. 

СБУшник Федорук і криміналітет Ушатий

Старший оперуповноважений відділу контррозвідки УСБУ у Рівненській області Вадим Федорук нині не звільнений. Доки триває слідство, він перебуває у розпорядженні СБУ у Рівненській області.  

6 липня Голосіївський райсуд міста Києва обрав підозрюваному Федоруку  запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів строком до 1 вересня з визначенням альтернативного запобіжного заходу у вигляді застави у розмірі 5 мільйонів 200 тисяч гривень.

28 липня колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва розглянула апеляційну скаргу, подану стороною захисту на ухвалу слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва. Судді залишили ухвалу слідчого судді без змін, скаргу не задовольнили. 

За інформацією, наданою ГПУ, фізичній особі, або ж кримінальному авторитету, чи «звичайному бурштинокопачу» на прізвисько Ушатий, за два дні після затримання, 6 липня, слідчий суддя Голосіївського райсуду визначив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 1 вересня під заставу у 4 мільйони гривень. 

9 серпня колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва розглянула апеляційні скарги, подані в інтересах підозрюваного Миколи Рабешка на ухвалу слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва.

Як результат – ухвалу слідчого судді залишили без змін, а скарги без задоволення. Тож Ушатий, як і решта затриманих, під вартою буде до 1 вересня.

Ми звернулися до Генеральної прокуратури України, аби нам розповіли про результати роботи слідства, про те, чи слідчі передали справи до суду і коли власне відбудуться засідання. Проте у прес-службі органу домовитися про коментар відмовилися і порадили чекати відповідь на інформаційний запит, у якому ми поставили аналогічні запитання. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте