Чим багатий нардеп рівненського Полісся Яніцький

Василь Яніцький був успішним бізнесменом, адже в ті роки в його власності з'явилися сім квартир, земельні ділянки, дві автівки та інше
Джерело
Використані фото:www.vru.gov.ua, зі сторінки Василя Яніцького у ФБ, auto.ria.com

Народний депутат Василь Яніцький претендує на звання найбагатшого народного депутата Рівненщини. Принаймні, якщо судити з його е-декларації за 2015-й рік.

У нього з дружиною сім квартир, дві іномарки, 16 мільйонів гривень готівки та земельні ділянки. Втім, на відміну від  деяких своїх колег, пан Яніцький мав успішну і тривалу кар'єру у бізнесі тому пояснює походження свого майна.

Василь Яніцький родом із Зарічного. Кар'єру розпочав ще у 1995-му році, очолював кілька фірм.

Нині він залишається кінцевим бенефіціарним власником ЗАТ Юридична фірма «Євротек» і ТОВ «Агро-інвест».

На його рахунку також депутатство у Солом'янському районі Києва і благодійна діяльність.

І ось уже 2 роки пан Яніцький є нардепом від президентської БПП «Солідарність». Каже, державна робота йому близька по духу, але її результати помітні не одразу. Як видно з його декларацій, державна робота ще й не така прибуткова, як кар'єра у бізнесі.

Мільйони готівки із бізнес-минулого

Сукупний дохід Василя Яніцького у 2015-му склав 7 мільйонів 670 тисяч 568 гривень. У 2014-му сума була значно меншою –  2 мільйони 240 тисяч гривень. 

Що це за гроші?

  • З них 80 тисяч 121 гривня – зарплата у Верховній Раді,
  • 80 тисяч 559 гривень – гроші за виконання депутатських повноважень,
  • 4 тисячі 888 гривень – відсотки у банку.  

Більшість коштів, а саме 7 мільйонів 505 тисяч депутат отримав, продавши цінні папери та корпортативні права. Втім ці ж гроші потім віддав, як повернення поворотньої безвідсоткової фінансової допомоги за договором. 

У банку Василь Яніцький тримає близько 345 тисяч гривень на різних рахунках. Готівкою у нього, згідно декларації, 8 мільйонів 847 тисяч гривень.

У 2014-му Василь Яніцький задекларував зарплатню дружини у розмірі трохи більше трьох тисяч.

Минулоріч  Олена Яніцька заробила значно більше – 186 тисяч гривень. З них 152,5 тисячі – зарплата у ТОВ «Євротек». Решта її доходів – це відсотки по рахункам у банку. 

На банківських рахунках у пані Яніцької  трохи більше 50 тисяч доларів, що у гривнях складає близько 1 мільйона 420 тисяч. Готівкою дружина нардепа має 255 тисяч доларів, або 7 мільйонів 148 тисяч гривень.

Василь Яніцький розповідає, що кошти заробив у минулому, ще будучи бізнесменом. Каже, що лише  цьогоріч з власної кишені до свого благодійного фонду «Наш край» вже надав близько двох мільйонів гривень.

«Я не колекціоную квартири», – Яніцький

Сім'я Яніцьких, яка складається з подружжя і двох синів, має сім квартир, з яких п'ять знаходяться у столиці. На себе нардеп задекларував дві, а на дружину – чотири. Є ще одна спільна, в якій всі і проживають.

У деклараціях за 2014-й і 2015-й роки є дві власні квартири Василя Яніцького площею  122,8 кв.м. і 49,4 квадратні метри. Вартість меншої, згідно декларації, складає 135 тисяч гривень.

Так само у обох деклараціях відображені три квартири Олени Яніцької, площею 282,3 кв.м., 282,1 кв.м., 282,9 кв.м.  Яніцький відобразив і спільну квартиру у 129,1 кв.м. 

Втім у новій декларації у власності дружини  Яніцького є квартира площею 84,5 квадратних метри. Нардеп вказує, що придбали її у 2013-му. Натомість у декларації за 2014-й її чомусь немає.

Окрім семи квартир, у сім'ї є ще будинок у Обухівському районі. Його площа – 319,5 квадратних метри, задеклароване житло на Яніцького.

Дружина ж з 2014-го володіє дачним будиночком у 156,9 квадратів. Його не було у декларації за той рік. 

Ми зателефонували до нардепа, щоб дізнатися чому він не задекларував у 2014 році квартиру і дачний будинок.

З його слів, будинок належить тещі і він там був востаннє шість  років тому. Цим будинком займаються батьки дружини і він не втручається у ці справи. Зі слів пана Яніцького, у 2014-му це було незавершене будівництво і він навіть не знав, що ця нерухомість на дружині. 

Вперше у нашій практиці народний обранець чесно сказав, що не задекларував квартиру, каже: «це було упущення». Без вигадок і довгих пояснень.

Василь Яніцький говорить, що все майно сім'ї оформлене згідно закону і йому немає чого боятися.

– По цій квартирі була просто описка, упущення, – каже народний депутат. 

Земельні ділянки 

У сім'ї Яніцьких є 9 земельних ділянок і 4 автостоянки. Загальна площа усього – 1 гектар 92,7 кв.м. 

Василю Яніцькому належать 5 ділянок у селі Халеп'я площею 3 тисячі 529 кв.м., 1 тисяча 794 кв.м., 500 кв.м., 250 кв.м., 70 кв.м.

У нього є одна ділянка в селі Княжичі, Броварського району у 1800 кв.м. Також пан Яніцький задекларував дві парковки у Києві площею 15,6 кв.м. і 19,3 кв.м. Це майно бачимо й в декларації за 2014-й.

У володінні Олени Яніцької земля у Крюківщині Києво-Святошенського району площею 742 кв.м., 695 кв.м. Також вона має земельну ділянку у селі Мала Солтанівка Васильківського району площею 650 кв.м. і два машиномісця у Києві площею 13,4 кв.м. і 14,4 кв.м.

В 2014-му нардеп задекларував всю землю дружини, але не задекларував машиномісця, придбані у 2010-му по 50 тисяч гривень. Він пояснює, що це також упущення. 

На чому їздить сім'я нардепа

З транспорту у пана Яніцького задекларована Toyota Land Cruiser 200 VX4.7L  2008 року випуску. Того ж року він її і придбав.

Вартість такої автівки (не нової) нині біля 46 тисяч доларів. Нардеп вказує, що придбав свою Toyota за 520 тисяч 914 гривень.

Ілюстраційне фото Toyota Land Cruiser із сайту auto.ria.com

Олена Яніцька з 2007-го їздить на  Lexus RX 350 2007 року випуску. Зараз такий не новий Lexus на ринку продають за ціною 23 тисячі 500 доларів. У декларації вказано, що його придбали за 222 тисячі гривень.

Ілюстраційне фото Lexus RX: auto.ria.com

На дружину Яніцького задекларований катер Pro Guide V-16 WT Tracker Marine 2008-го року випуску. Нардеп вказує , що придбав його у 2014-му за 50 тисяч гривень. 

Подібна, щоправда старіша модель, катера у Васеля Яніцького. Фото: boats.iboats.com

У декларації за 2014-й рік пан Яніцький не відобразив водного засобу. Так само раніше він не декларував придбаний у 2013-му причіп. 

Зі слів нардепа, катер йому фактично подарували, а причіп купував разом із квадроциклом, який йому належить. Каже цей транспортний засіб не став декларувати, бо він не надто дорогий. Причіп же  тепер відобразив у декларації, бо він офіційно оформлений на нього.

Цінні папери, годинник і інше 

Нардеп декларує цінні папери закритого акціонерного товариства «Юридична фірма «Євротек». Права на них він набув у 2001-му. Вартість паперів – 1 мільйон 500 тисяч гривень. 

Також Яніцький вказав корпортативні права (2 мільйони гривень – тобто 50 % статутного капіталу) на ТОВ «Агро-інвест», кінцевим бенефіціарним власником якого він є. 

У Яніцького є швейцарський годинник Jaeger-LeCoultre. Модель у декларації нардеп не зазначив, втім у мережі годинники цієї марки продають за 12- 23 тисячі доларів.

У розмові з журналісткою Яніцький каже, що вартість цього годинника в районі 25-30 тисяч доларів. Говорить, відобразив цінну річ, зокрема тому, що часто носить цей годинник.

З недешевих речей у пана Яніцького є рушниця Blaser R8 вартістю біля 5 тисяч євро. Також у декларації бачимо шубу, ще один годинник (дешевший за попередній).

Зі слів нардепа, особливо цінних речей, крім вказаних у декларації, у нього немає.

 – Я лише два роки є державним службовцем. І планую чесно працювати на цій службі, – каже Василь Яніцький. 

Нагадаємо, «Четверта влада» вже писала про декларації трьох рівненських нардепів:

Юрія Вознюка, який не відмовився від матеріальної допомоги за кошт платників податків, «е-холостяка» Олега Осуховського і радикала Андрія Лозового та його атикваріат, елітні колекції,  і мільйони готівки.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте