Сто тисяч і тіло за мовчанку від Бабата

Сім'ю зниклого у Рівному будівельника просили обійтись без поліції

Олександр Бабат вже не вперше має інциденти на будівництві, цього разу – зник будівельник – ймовірно загинув
Джерело
«Четверта влада»

Поліцейські Рівного розшукують безвісти зниклого жителя села Гориньград. 35-річний Андрій Артвінський працював на будівництві у Рівному.

Саме там, за повідомленням поліції, його бачили востаннє. Втім, історія не така проста, бо як зясувала «Четверта влада» сімї загиблого пропонували сто тисяч гривень за мовчання.

Зниклий Андрій Артвінський. Фото надане родичами
Зниклий Андрій Артвінський. Фото надане родичами

Андрій Артвінський працював на будівництві у Рівному – на Київській 67, біля торгового центру «Арена». В п'ятницю 2 грудня він востаннє виходив на зв'язок. Матір та сестра дзвонили йому, втім слухавки той не піднімав.

Будівництво на Київській, де працював Андрій Артвінський
Будівництво на Київській, де працював Андрій Артвінський

– Поїхав бідний на роботу. Нема-нема, нема-нема – вже ж переживаю. Дзвонимо. Телефон гудки йдуть, а ніхто не піднімає трубку. Ніхто. На другий день дзвоним знов – знов гудки йдуть, а ніхто не піднімає, – розповідає матір зниклого Андрія – Леся.

Матір Андрія Артвінського Леся Хотенчук розповідає, як їй пропонували гроші та просили не повідомляти в поліцію
Матір Андрія Артвінського Леся Хотенчук розповідає, як їй пропонували гроші та просили не повідомляти в поліцію

В суботу телефон Андрія зник із зони покриття. На контакт з рідними вийшло керівництво зниклого чоловіка – виконроб Леонід і ще один чоловік.

– Приїхало начальство його. Просили пробачення, щоб я їх простила. А я кажу – привезіть мені тіло сина, чи може ви бачили де він і шо. Мовчать. […] Кажу, привезіть мені дитину або покажіть чи вона є-немає. Кажу ще ж в нього дитятко – хлопчик – сім років. Тоже, кажу, без матері росте, він його виховує. «Добре, ми вам предлагаємо гроші, поміч, привеземо його, все, поможемо похоронить його. Поможем дитині, щоб мало копійку дитя». І поїхали.

Тіло не привезли. Наступного дня один з керівників, як розповідає матір зниклого Андрія, приїхав знову:

– Він посидів-посидів, все мене втішає-втішає. [Каже] «Я вам можу даже сьогодні 10 тисяч дать, ви тільки не подавайте на нас міліцію». А я кажу: значить ви щось знаєте, – розповідає матір Андрія Леся.

В загальній сумі сім`ї пропонували 100 тисяч гривень допомоги. 50 тисяч одразу і 50 тисяч – на рахунок дитині.

Як розповіла матір Андрія одним із гостей, тобто керівників її сина, був прораб Леонід. Іншого звали Саша, він особисто пропонував 50 тисяч. Ним виявився депутат Рівненської міської ради, забудовник Олександр Бабат. Леся Хотенчук впізнала його по фото.

В неділю родичі разом з друзями приїхали на будівництво – забрати речі Андрія – одяг та паспорт. Там вони знову говорили з прорабом Леонідом і цього разу розмову вдалося записати на диктофон.

Фрагмент запису розмови, яка відбулася на вулиці біля будівництва у неділю 4 грудня між друзями і рідними з одного боку і прорабом Леонідом з іншого – сім`я надала «Четвертій владі»:

Чоловічий голос: Міша, шо робить? По-любому міліцію треба визивать або їхать туда… Бо ше будем ми соучаснікі б**ть… Ти мені скажи, Льоня, як ти це представляєш, шо ти мені сьогодні тіло отдаси? Як ти це представляєш? Як ти це представляєш, цей момент?

Льоня: Я зараз поїду знов до забудовника – буду з ним балакать. Я сьогодні вже з ним зранку балакав.

Чоловічий голос: Ти не переводь стрєлкі, як ти представляєш цеє, як ти мені маєш отдать тіло? Ти привезеш мені його додом? Чи шо?

Льоня: Його сьогодні знайдуть.

Чоловічий голос: А сьодні знайдуть? Ви знаєте де він?

Льоня: Я не знаю де він. Я вам чесно кажу.

Жіночий голос: То як же ж ви його знайдете?

Льоня: Ну є надо мной, розумієте, надо мной є старші люди, вони знають де він, я не знаю де він.

Під забудовником прораб Льоня, ймовірно, мав на увазі Олександра Бабата. Ділянка, де зводять будинок, за даними кадастру, належить компанії «Апартамент-Буд», де власником – Людмила Бабат – мати депутата.

Ось на цій ділянці, що належить фірмі Людмили Бабат «Апартамент-Буд» нині зводять багатоповерхівку

Як розповідають рідні – сестра Віра та сусід Юрій – тіло на будівництві буцімто бачили. Шукати Андрія на будівництво ходив знайомий родини Юрій. Саме він начебто бачив щось схоже на тіло у ліфтовій шахті. Поспілкуватися з ним безпосередньо «Четвертій владі» не вдалося.

Рідні пізно повідомили в поліцію, лише на третій день після зникнення. Коли правоохоронці приїхали на будівництво – ліфтова шахта була затоплена водою. Під час пошуків тіло не знайшли.

Родичі підозрюють, що тіло Андрія приховують люди, які пропонували гроші. Поліція перевіряє версію. Коментувати – поки не можуть.

Втім, все вказує на те, що депутат-забудовник чи його люди і справді десь приховали тіло. В його історії це не перший випадок з травмуванням на будівництві, який він намагається приховати.

Крім того, Андрій, ймовірно, не був офіційно оформлений на роботі. А відтак, у забудовика були підстави приховувати смерть на будівництві.

Ми спробували поспілкуватися з Олександром Бабатом. Розмова була не довгою:

– Добрий день. Олександр?

– Володимирович.

– Вас турбує журналіст Дмитро Бондар. Могли б ми сьогодні поспілкуватися?

– Не могли б. Давай. Атдихай.

По голосу склалося враження, що Олександр Бабат знаходиться у стані алкогольного сп`яніння. Як повідомляють джерела «Четвертої влади», у такому стані він уже кілька днів. Олександра Бабата не було й на засіданні Рівненської міської ради у вівторок 6 грудня.

Ось так на одному із засідань міської ради Олександр Бабат спілкуєтья у вайбері з дизайнером, обмінюючись фотографіями з будівництва
Ось так на одному із засідань міської ради Олександр Бабат спілкуєтья у Вайбері з дизайнером, обмінюючись фотографіями з будівництва

«Четвертій владі» вдалося додзвонитися до виконроба Льоні. Він спершу відмовився говорити, а потім передзвонив і повідомив, що все що нам відомо «в двох словах це дезінформація».

– Ви родичам говорили, що привезете тіло. В мене є це аудіо.

– Да я п`яний був, в паніці, я міг шо хоч наговорить.

– Та по голосу наче тверезі були.

– Та я сьогодні тільки трезвий. Був в горотдєлє. Давайте завтра наберіть до мене, да й зустрінемося, як ви так хочете.

Розмова відбулася ввечері 6 грудня. Наступного дня – за цим номером не відповіли.

Історія викликає багато запитань. Цікаво як те, чому рідні так довго не повідомляли поліцію, так і те, чому забудовник і прораб приїздили і вибачалися перед ними, пропонуючи гроші, у випадку, якщо тіла ніхто не бачив і вони не причетні до зникнення.

Сумнівів у тому, що тіло хтось навмисно приховує не мають ані родичі Андрія Артвінського, ані поліція.

ПРОДОВЖЕННЯ ІСТОРІЇ:

8 грудня: За крок до розкриття. Начальник Рівненської поліції прокоментував резонансну справу за участі депутата (ВІДЕО)

14 грудня: Тіло будівельника знайшли. Рівненська поліція працює. Бабат мовчить

ДОВІДКОВО:

Олександр Бабат – бізнесмен, забудовник, депутат Рівнеради від фракції «Батьківщина». Відомий у Рівному рантьє, який має чимало будівель торгово-офісного призначення і у багатьох з них – проблеми із законністю.

Скандально відомий бар «Торнадо» біля 12-ї школи в проекті мав бути дитячим кафе. В результаті став закладом, куди в свій час майже щоночі викликали «Беркут» для приборкання розбірок.

Зупинка громадського транспорту з кіоском на вулиці Чорновола навпроти «Набереженого кварталу» по факту перетворилася на самозахоплення землі під значно більшу будівлю.

Відомий Олександр Бабат і ще одним будівництвом торгового центру на Соборній, 322 на якому травмувалася людина.

Також Олександр Бабат потрапив у скандал із земельною ділянкою під власний будинок. Проекти рішень щодо безкоштовного виділення землі (вулиця Хліборобів 1-а і 1-б у Новому дворі), стосуються депутата Рівнеради на землі, яка вдвічі перевищує зазначені у проектах рішень сотки, збудовано два величезні будинки.

Олександр Бабат набрав найбільше голосів виборців серед усіх депутатів Рівнеради на виборах 2015 року. Така «любов» виборців ймовірно обумовлена грошима. Депутат за власні кошти ремонтує лавочки, під’їзди, та робить інші дрібні речі на своєму окрузі.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте