Справу «бурштинового» есбеушника з Рівного Олега Назарука передали до військової прокуратури

Рік пройшов, підозру Олегу Назаруку не оголосили повторно. Визначили підслідність і вчергове передали справу
Джерело
Скрін-шот з відео Tata Voronova

Очільника відділу «К» СБУ Рівненщини Олега Назарука називали у числі організаторів кришування нелегального бурштиновидобутку ще у 2014-му.

Згодом в мережі з`явилося відео, де він розповідає про функціонування схем у цій сфері. Його справа з горе-підозрою вже рік як не знайде собі місця.

Тепер вона вже у військовій прокуратурі.

Про це розповіли на прес-конференції у прокуратурі Рівненської області, де донині знаходилась справа.

Прізвище Олега Назарука звучало у сюжеті «Бурштинові мільйони» Володимира Торбіча ще у червні 2014 року.

Начальника відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю УСБУ Рівненщини бурштинокопачі називали причетним до кришування нелегального видобутку.

Його перевели на аналогічну посаду у Житомирську область, де з бурштином ситуація аналогічна, а потім люстрували.

Втім, судова тяганина у цій справі і досі триває.

У кінці 2015 року СБУ писала про викриття одного з керівників житомирського управління служби. Мова йшла про Олега Назарука. В будинку, де він, ймовірно проживав, проводився обшук.

Службовцю оголосили підозру. Втім, не на довго, бо у суді Олег Назарук її скасував через процесуальні недоліки під час вручення.

Прокуратура, за свідченнями експерта, могла оголосити підозру повторно. Та цього так і не зробили.

Справа знаходилася у Генпрокуратурі, її безуспішно намагалося витребувати Національне антикорупційне бюро. Потім справу передали в Рівненську обласну прокуратуру.

Як повідомили там, лише через рік після обшуків та горе-підозри підслідність визначили за військовою прокуратурою.

Про це повідомив перший заступник прокурора Рівненської області Ігор Ольшанецький.

Перший заступник прокурора Рівненської області каже, що справу Назарука передали до військової прокуратури у зв`язку з підслідністю. На визначення такої підслідності пішов рік.

– Нами розслідувалося це кримінальне провадження і в кінці 2015 року була визначена підслідність вказаного кримінального провадження за головною військовою прокуратурою, – каже Ігор Ольшанецький на запитання про справу Назарука, –  в зв`язку з тим, що Назарук на час вчинення злочину працював заступником керівника служби безпеки, відповідно.

А, як ви знаєте, працівники служби безпеки є військовослужбовцями. В зв`язку з цим розслідування вказаного кримінального провадження доручено військовій прокуратурі. Це те, що стосується цього провадження. В нас зараз його немає.

– Тобто рік вирішували передавати чи не передавати? – журналістка.

– Ні, не рік. Питання в тому, що в ході розслідування було встановлено такий факт [служби в СБУ на момент вчинення злочину] і було прийнято рішення з приводу направлення його на розслідування у військову прокуратуру.

– Ще там фігурують люди з Державного підприємства «Бурштин України». Тобто щодо них розслідування також вестиме військова прокуратура.

– В межах кримінального провадження було й кримінальне провадження щодо ДП «Бурштин України» і ще одного держпідприємства.

Оскільки місцезнаходження суб`єктів знаходиться на території міста Києва, було прийнято рішення з приводу направлення розслідування за місцем знаходження цих суб`єктів.

В мережі і досі розміщене відео, де Олег Назарук розповідає про особливості функціонування схем у сфері нелегального бурштиновидобутку.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте