Завтра обиратимуть запобіжний захід для рівнянки, підозрюваної в убивстві. Як може вплинути ймовірна вагітність

Під час екстрадиції Тетяна Літвінова не знімає хіджаб – традиційну жіночу мусульманську хустку. Тримає Коран – головну священу книгу мусульман, та стверджує що вагітна
Джерело
ГУ Нацполіції Рівненщини

Завтра, 26 травня, очікується проведення судового засідання, під час якого обиратимуть запобіжний захід для підозрюваної в убивстві власного чоловіка Сергія Тетяни Літвінової. Сьогодні її екстрадували до України з Єгипту.

Нагадуємо, при екстрадиції рівнянка не знімала традиційну жіночу мусульманську хустку хіджаб, тримала у руках Коран та стверджувала що вагітна. Жінку направили на медогляд, щоб перевірити слова щодо вагітності.

Поки що слідчі поліції інформацію про наявність чи відсутність вагітності у підозрюваної не розголошують. У відділі комунікацій ГУ Нцполіції Рівненщини кажуть, що про деталі стане відомо завтра під час судового засідання.

Ця інформація є суспільно-важливою, адже вагітність, згідно Кримінального процесуального кодексу України, належить до тих обставин, які можуть суттєво вплинути на обрання конкретного запобіжного заходу.

«До неповнолітніх, осіб похилого віку, тяжко хворих, вагітних жінок, що утримують грудних дітей, одиноких матерів, багатодітних батьків взяття під варту, як правило, не застосовується», – йдеться у науково-практичному коментарі до цього Кодексу.

Рівненський адвокат Олександр Бражніков, який спеціалізується на кримінальному законодавстві, підтверджує, що вагітність може пом'якшити запобіжний захід при певних обставинах. Однак не все так однозначно.

Рівненський адвокат Олександр Бражніков каже, що традиційна міра запобіжного заходу при умисному убивстві – тримання під вартою

– Експерти говорять, що вагітність – це не стан здоров'я, – каже юрист. – Це звичайний для жінки стан. Його до стану здоров'я так чисто і не причепиш. Це ж не той стан, який можна вилікувати. Це якщо там якісь ускладнення, загрози, тоді може бути.

Олександр Бражніков додає, що стандартна міра запобіжного заходу по 115-й статті (Умисне вбивство), за якою підозрюють жінку – тримання під вартою. Хоча може бути й домашній арешт. Головне, що береться до уваги при обранні такого заходу – це характер діяння.

– Запобіжний захід обирається не для того, щоб покарати підозрюваного, а щоб людина не втекла, – пояснює адвокат. – А також щоб людина не вчинила повторного злочину. Ці фактори називаються процесуальними ризиками. 

Про підозру Тетяні Літвіновій повідомили заочно. Сьогодні жінка ночуватиме в ізоляторі тимчасового тримання.

Нагадаємо, за версією поліції, восьмого лютого у Рівному вона завдала численні смертельні ножові поранення чоловікові. Заховавши тіло у кладовці, зателефонувала матері, аби та погледіла двох внуків, бо їй терміново потрібно на відпочинок.

Жінка того ж дня опівночі покинула територію України та з аеропорту Бориспіль вилетіла до Єгипту.

Так виглядали Тетяна та Сергій Літвінови до трагічних подій. Фото з особистої фейсбук-сторінки Тетяни Літвінової

 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте