Дружина посадовця луцького екс-МРЕВ, якого судили за незаконну реєстрацію авто, придбала нове «BMW»

Ціни на «BMW X3», яку цього року придбала працівниця сервісного центру МВС у Луцьку Ірина Вороніна, починаються від 23 тисяч доларів США
Джерело
«Facebook» та YouTube

Дружина співробітника Територіального сервісного центру МВС у Луцьку Андрія Вороніна Ірина Вороніна, яка працює в цій же установі, цьогоріч придбала автомобіль «BMW X3» 2014 року випуску. 

Про це йдеться в реєстрі транспортних засобів МВС. 

В Ірини Вороніної, яка з липня 2016 року працює провідним спеціалістом-адміністратором у Територіальному сервісному центрі МВС 0741 (Луцьк), у червні цього року з'явилося нове авто – «BMW X3» 2014 року випуску. 

BMW-X3-2014 ілюстрація
Ілюстраційне фото

Зараз ціни на таке авто на вторинному ринку становлять від 23 до 36 тисяч доларів США (від 600 тисяч гривень).

Ірина Вороніна є дружиною провідного консультанта-адміністратора Територіального сервісного центру МВС 0741 Андрія Вороніна, якого цього місяця суд виправдав за незаконну реєстрацію дорогої іномарки «Infiniti ЕХ 35» 2010 року випуску за підробленими документами. 

Протягом 2013-2015 років Андрій Воронін тричі потрапляв у ДТП на різних авто. У січні 2016 року в Луцьку згорів автомобіль «BMW X5», який був зареєстрований на його матір. 

В Територіальному сервісному центрі МВС Андрій Воронін працює з серпня 2014 року. До того займався підприємницькою діяльністю. 

Попри дороге придбання, виявилося, що ані жінка, ані її чоловік-колега не зобов'язані декларувати і повідомляти Нацагентство з питань запобігання корупції про новий автомобіль. «Четверта влада» спробувала розібратися чому так.

Згідно із Законом України «Про запобігання корупції» особи уповноважені на виконання функцій держави мали б декларувати і повідомляти Національне агентство з питань запобігання корупції про придбане майно, вартість якого перевищує 50 прожиткових мінімумів (цього року це 80 тисяч гривень, – авт.).

Таке повідомлення на сайті НАЗК декларанти мають опублікувати протягом 10 днів з дня отримання майна.

«Четверта влада» не знайшла на сайті НАЗК відповідне повідомлення від Ірини Вороніної про придбання нового авто. Розміщена лише її щорічна декларація за 2016 рік подана у березні. 

За 2014 рік, коли Андрій Воронін прийшов на роботу в екс-МРЕВ, він задекларував лише 12 тисяч 779 гривень зарплати. У його дружини – 21 тисяча 160 гривень матеріальної допомоги.

В електронній декларації за 2016 рік вказано майже 71 тисячу гривень зарплати у чоловіка, 50 тисяч гривень у дружини та 12 тисяч гривень матеріальної допомоги, 177 гривень процентів.

При цьому жодних заощаджень, навіть у готівці, нерухомості, цінних паперів Вороніни не декларують. 

«Четверта влада» протягом трьох днів намагалася поговорити із Андрієм Вороніним та його дружиною, щоб з'ясувати чому вони не задекларували дороге придбання та звідки власне кошти на авто, адже з інформації у їхніх останніх деклараціях, відповідних доходів вони не мали.

Однак, вони спочатку відмовилися спілкуватися через прес-службу Регіонального сервісного центру МВС. Згодом кілька разів журналіст «Четвертої влади» телефонував до посадовця на мобільний. Однак він або постійно був надто зайнятий, або просто не міг говорити, або відмовлявся говорити. 

Після останньої розмови, коли журналіст зрештою запитав про новий автомобіль Андрій Воронін перестав піднімати слухавку і, очевидно, вніс телефон журналіста до «чорного списку».

– Не телефонуйте так часто, бо немає змоги говорити та і бажання сильно великого немає, – вкотре повторює посадовець.

– Буквально кілька питань, зокрема це правда, що Ваша дружина цього року купила BMW X3? – зрештою ставимо питання під час четвертої розмови.

– Я не маю часу і змоги говорити (кидає слухавку, – авт.)

До Ірини Вороніної «Четверта влада» звернулася через «Facebook». Жінка переконує, що не зобов'язана повідомляти про придбане авто. 

– Уточнюючі декларації подають держслужбовці. Ми, працівники територіальних сервісних центрів, не є ними з кінця 2016-го року і тому зміни в майновому стані вказуємо лише в наступній поточній річній декларації, – вважає Ірина Вороніна і пообіцяла пізніше повідомити про можливість детальніше поговорити.

Однак більше на контакт так і не вийшла. 

Виконувач обов'язків начальника Регіонального сервісного центру МВС Олександр Малашко підтвердив слова підлеглої, що співробітники підрозділів його установи в регіонах вже не державні службовці, тож подають електронні декларації за власним бажанням. 

– Дійсно, від 19 жовтня минулого року, є наказ №1097 міністра, де усі посади держслужбовців в територіальних сервісних центрах скорочені, а введені посади цивільного персоналу.

– Щодо декларування. Ми також це питання вивчали, згідно роз'яснень щодо окремих статтей Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю. Цю категорію співробітників ми знайшли.

– Вони відносяться до працівників юридичних осіб публічного права, які наділені посадовими повноваженнями здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції, – пояснює Олександр Малашко.

– У Постанові Кабміну про утворення територіальних сервісних центрів, яка датована 28.10.2015 року, сказано:

утворити як юридичні особи публічного права територіальні центри з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ, і з переліком ми туди входимо.

Територіальні сервісні центри такими функціями не наділені. І виходить, з цих роз'яснень, що необов'язково їм вносити електронні декларації. Заборонити я їм не можу, я особисто декларацію заповнюю. А згідно роз'яснень вони не зобов'язані, – додає посадовець. 

Експерти підтверджують: якщо до посадових обов'язків подружжя Вороніних не належать організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, то вони не зобов'язані декларувати авто.

Тепер більшість працівників територіальних сервісних центрів МВС, тобто колишніх МРЕВ, не зобов`язані цього робити. 

– Якщо вони виконують організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, то зобов'язані декларуватися, якщо ні – то ні. Це треба дивитися в їхніх посадових обов'язках, – вважає юрист Антикорупційного штабу Сергій Миткалик.

– Раніше вони були декларантами, далі був наказ і їх вивели з категорії держслужбовців, то й зник обов'язок декларуватися. Це так, як було із військовослужбовцями, які раніше також мали подавати декларації, то зараз їх законом вивели з цієї категорії. 

– У них схожі посади. До речі, якщо вони між собою підпорядковані, то це конфлікт інтересів, це вже інше порушення може бути, – додає юрист. 


«Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Article was prepared with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте