«Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за публікації блогерів»
Profile picture for user Shevchuk
архітектор, містопланувальник

Через транспортну чорну діру у Рівному не страждають лише ті, хто сидить на відкатах і «рибних маршрутах»

У Рівному і на громадських слуханнях обговорюються тільки деякі аспекти і економічна складова запровадження Е-квитка.

Чи знатимемо справжній прибуток перевізників, чи здорожчають перевезення, з кого братимуть ці 6% – оператору) та модняві тренди (чи буде в «просто так» куплених тролейбусах wifi?

Чи можна буде на айфоні по gps визначить де маршрутка?

Але це зовсім недалекоглядно і розглядається тільки в площині чи потрібний нам відсталому і корумпованому місту точний обрахунок витрат перевізників за 6% – від зібраних коштів і куплені нам нові тролейбуси від іноземних інвесторів.

Е-квиток, при правильному застосуванні, має величезні можливості якісно змінити саму систему перевезення пасажирів, вивести її на цивілізований рівень.

Світовий досвід говорить що якісний громадський транспорт може бути або при умові що всі перевезення контролюються одним перевізником (бажано комунальним) або якщо їх більше, то за допомогою електронного квитка.

По-іншому не буває.

Тож якщо ми хочемо кращого громадського транспорту ми повинні не придумувати причини чому не зараз (це зараз вже 23 роки триває), а з поміж варіантів як це працює усюди (Європи, Азія, обидві Америки, півАфрики, Казахстан, Білорусь).

Вибрати той що найбільш ефективно працюватиме і підходить саме нашому місту і нашим рівням доходів (ця система вже десятки років, у колись бідних і відсталих Колумбії, Бразилії).

І це мають ініціювати не приватні інвестори, а міська влада. Вона повинна бути зацікавлена в якісному громадському транспорті, а не «чорній дірі», що є зараз, і від якої страждають як звичайні мешканці, так і водії тих же маршруток, і навіть деякі перевізники.

Але тільки не ті, хто сидить на відкатах і «рибних маршрутах».

Корупційні гроші мають йти на розвиток транспорту, а не на будівництво котеджів «обраним».

Львів пішов значно вперед від Рівного. Там навіть самі перевізники розуміють необхідність запровадження Е-квитка, оскільки ворогом, що з’їдає прибутки перевізників, є відсталий громадський транспорт.

Через це з кожним роком ним користується все менше і менше людей. Відповідно зменшується оборот коштів – знижується прибуток.

Тож зручний швидкий громадський транспорт – це альтернатива автомобілю і при стимулюванні містом до пересування саме громадським транспортом перевізники тільки виграють.

Виграє і місто, бо Рівне – це бідне, радянське місто, яке не має ресурсів вмістити ту кількість транспорту, що вже є, не говорячи про збільшення, яке призведе до постійних заторів, погіршення екології й іншого.

В Європі до якої ми прагнемо 85-90% населення пересувається саме громадським транспортом і велосипедами – бо це зручно усім, по іншому буде усім незручно.

Система з Е-квитком може працювати, умовно, у двох варіантах:

  1. Зі 100% зібраних коштів маршруткою 6% – йде компанії, що обслуговують електронний обіг коштів, решта 94%-перевізнику – це перехідний етап, допоки врегулюють законодавство, налагодять роботу системи. Цей варіант обговорюється в Рівному, він є по суті макетом Е-квитка.
  2. Це перехід до збору усіх коштів у всіх маршрутках і тролейбусах на один рахунок, відрахування з них 6% і решта коштів розподіляється в залежності від того скільки кілометрів проїхала одна одиниця громадського транспорту.

Що це дасть:

  • водії маршруток не конкурують між собою за пасажирів, обганяючи один одного, їхня мета усім разом провезти чим більшу кількість пасажирів, тобто надати найкращі послуги;
  • не стає рибних маршрутів, тобто всі маршрути однаково прибуткові– зникає корупційна складова (а це мільйони щороку, що мають йти в розвиток);
  • у ранкові, обідні, вечірні «години пік» економічно вигідно стає випускати великогабаритні автобуси замість маршруток де люди їдуть як тюлька в консерві, людям зручно, більше людей їде, більший прибуток;
  • водії не стоять у 2 ряди впусту, збираючи пасажирів на зупинках, створюючи затор – збільшується швидкість пересування, а час це гроші;
  • зникає антилюдська система хамління пільговикам, і приниження їх проханнями підвезти – люди менш злими будуть;
  • на ранкові, пізньовечірні і інші рейси, які зараз часто не виїжджають маршрутки – виїжджатимуть, оскільки знову ж прибуток не від кількості пасажирів за рейс, а від сумарного оббігу людей;
  • фінансові інвестиції в майбутнє – офіційний оббіг коштів і можливість отримання кредитів в подальшому;
  • основою прокладання маршруту є не найбільша прибутковість (проїзд через найбільші зупинки), а більша охопленість території, тобто зручність, доступність мешканців міста;
  • економія коштів мешканцями, які зараз чи в подальшому робитимуть пересадки, безкоштовна пересадка з різних маршрутів чи видів транспорту маршрутка/тролейбус.

Ось ссилка на львівський сайт, де обговорено і розписано як може працювати Е-квиток, є навіть африканські приклади, щоб совкові чиновники не казали, що це нереально.

Як реформували громадський транспорт в бідних Лагосі (Нігерії), Курітіби (Бразилія) і реальність

 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте