З дев’яти нардепів із Рівненщини – троє офіційні мільйонери: декларації

Джерело
сайт Верховної ради

Більше мільйона гривень доходу за 2012 рік задекларували троє із семи депутатів, декларації про доходи яких вдалося отримати.

Портал ЧЕТВЕРТА ВЛАДА ще з травня намагається отримати декларації про майно, доходи, витрати і фінансові зобов’язання за 2012 рік народних депутатів, які представляють у Верховній Раді Рівненську і Волинську області, або є вихідцями з цих областей.

Попри те, що Закон чітко визначає, що «відомості, зазначені у деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру народних депутатів України підлягають оприлюдненню протягом 30 днів з дня їх подання» та те, що «не належать до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації» окрім персональних даних, не всі депутати оприлюднили свої декларації.

Неохоче оприлюднює ці декларації і апарат Верховної Ради України, посилаючись на те, що не можуть надавати інформацію без згоди самих обранців.

Медіа-юристи Інституту розвитку регіональної преси кажуть, що такі вимоги чиновників апарату протизаконні.

При цьому у відповіді зазначають: «Народним депутатам України (…) направлені листи з проханням надати згоду на надання запитуваної інформації». Схоже, що на такі листи обранці не надто реагують, бо з апарату ВР отримали лише 8 декларацій із 22 запитуваних.

На сайтах Верховної Ради України, сайті газети «Голос України» та на власних сайтах народних депутатів вдалося відшукати декларації та відомості з них ще 6 волинських і рівненських обранців.

Як заробити мільйон будучи чиновником і депутатом

Схитрувати у своїй декларації про доходи вирішив нардеп від «Партії регіонів» Юрій Благодир. У рядку «сукупний дохід» він не вказав нічого. Однак, підсумувавши вказані доходи бачимо, що обранець минулоріч отримав майже півтора мільйона гривень доходу.

До нинішньої посади нардеп працював чиновником. За всю кар’єру офіційно менеджером в бізнесі працював не більше року.

У Юрія Благодира є земельна ділянка, житловий будинок, а з транспортних засобів – мотоцикл. Крім того, він має більше 100 тисяч гривень внесених до статутного капіталу товариства, підприємства, організації.

Юрій Благодир не зазначив доходів своєї дружини, сина і доньки. Проте, вони володіють чималою квартирою і автомобілем.

Значно менше Юрій Благодир заробив у 2011 році. Тоді його дохід склав 183 тисячі 703 гривні.

Детальніше декларацію про доходи Юрія Благодира можна переглянути тут.

Заробив менше ніж до депутатства

Народний депутат від ВО «Батьківщина» Юрій Вознюк задекларував 260 тисяч 681 гривню сукупного доходу за минулий рік.

Як і раніше він володіє одною цілою квартирою та має право власності на третину іншої квартири. Їздить Юрій Вознюк на Toyota Venza і має 133 тисячі 205 гривень у банку.

У його сім’ї доходи не вказані, але дружина, двоє синів та дочка мають автомобіль, 15 тисяч гривень у банках та тисячу гривень внесків до статутного капіталу товариства, підприємства, організації.

У 2011 році Юрій Вознюк заробив значно більше. Тоді його дохід склав більше 2,7 мільйона гривень, значну частину якого склав дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав.

Детальніше декларацію про доходи Юрія Вознюка можна переглянути тут.

Мільйони оформлені на сім’ю

Ще один нардеп від ВО «Батьківщина» Валентин Королюк минулого року заробив 72 тисячі 552 гривні. Обранець має два автомобілі та цінних паперів на 111 тисяч 470 гривень.

Дружина та син депутата заробили більше 354 тисяч гривень.

Як і раніше вони володіють квартирою та гаражем, однак в автопарку сім’ї в порівнянні з 2011 роком відбулося поповнення: до BMW X5 2008 року випуску додалося Peugeot 308 2008 року випуску.

Відбулося поповнення у дружини та сина і серед нерухомого майна: з’явилася невелика земельна ділянка та «інше» нерухоме майно площею 465,5 кв. м.

Значно збільшилася і сума внесків до статутного капіталу товариства, підприємства, організації: із 641 тисячі 576 гривень у 2011 році до 8 мільйонів 624 тисяч 981 гривні у 2012-му.

Детальніше декларацію про доходи Валентина Королюка можна переглянути тут.

Теж мільйонер

Значно покращив рівень своїх доходів у 2012 році нардеп від ВО «Батьківщина» Микола Кучерук.

Його сукупний дохід минулого року склав 1 мільйон 197 тисяч 665 гривень. Саме таку цифру обранець вписав у рядок сукупного доходу, однак не додав до нього 1 мільйон 451 тисячу гривень дарунків призів, виграшів.

Нардеп має земельну ділянку, квартиру, гараж, два автомобілі, цінних паперів на 744 тисячі 328 гривень, а також 3 мільйони 993 тисячі гривень внесків до статутного капіталу товариства, підприємства, організації, з яких схоже, що подаровані 1 мільйон 451 тисяча гривень внесені у звітному році.

Дружина та дві дочки нардепа заробили більше 54 тисяч гривень. Вони мають земельну ділянку, будинок, квартиру, гараж, два автомобілі, 250 тисяч гривень у банках, цінних паперів на майже 25 тисяч гривень і 1 мільйон 750 тисяч гривень внесків до статутного капіталу товариства, підприємства, організації.

Нагадаємо, що у 2011 році Микола Кучерук заробив майже 213 тисяч гривень.

Детальніше декларацію про доходи Миколи Кучерука можна переглянути тут.

Найбагатша – дружина опозиціонера

Дружина опозиціонера Юрія Луценка народний депутат від ВО «Батьківщина» Ірина Луценко у 2012-му отримала сукупний дохід у 22 мільйони 402 тисячі 23 гривні.

При чому 20 мільйонів гривень звідси склав дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав. Як розповідала Ірина Луценко, саме за таку суму вона продала свою телекомунікаційну компанію.

Обраниця має земельну ділянку та будинок у Дубно, квартиру та інше нерухоме майно у Києві. Із транспорту в Ірини Луценко є Mercedes-Benz GL550 2007 року випуску.

Ірину Луценко згадуємо у цьому списку нардепів як вихідця з Рівненщини попри те, що вона тепер киянка.

Члени її сім’ї минулоріч заробили 5 мільйонів 394 тисячі 61 гривню, з яких 3 мільйони 665 тисяч 998 гривень склали дарунки, призи, виграші.

На рахунках у банках в членів сім’ї депутата 2 мільйони 123 тисячі 595 гривень. У рядку «внески до статутного капіталу товариства, підприємства, організації» значиться 3 мільйони 665 тисяч 998 гривень.

У порівнянні із декларацією 2011 року, в членів сім’ї зникла квартира площею 27,5 кв. м., мотоцикл та дві одиниці іншого нерухомого майна площами 90,4 та 84,5 кв. м. Сама ж Ірина Луценко позбулася автомобіля Toyota Land Cruiser 2010 року випуску.

Детальніше декларацію про доходи Ірини Луценко можна переглянути тут.

«Свободівець» знову найбідніший

Найменше серед нардепів Рівненщини, які оприлюднили свої декларації, заробив минулоріч «свободівець» Олег Осуховський. Його дохід склав 16 тисяч 431 гривню.

Він має квартиру площею 32,3 кв. м. У двох доньок не вказано ні жодних доходів, ні жодного майна. Дружина, з якою вінчаний Олег Осуховський і перебуває в громадському шлюбі у декларації знову не вказана.

Попри такий низький дохід – це прогрес у порівнянні з 2011 роком коли Олег Осуховський взагалі нічого не заробив. Натомість налітати літаком (достеменно не відомо куди) нардеп встиг на 45 тисяч гривень.

Детальніше декларацію про доходи Олега Осуховського можна переглянути тут.

Найбільше нерухомого майна

Нардеп від «УДАРу» Віталій Чугунніков у 2012-му задекларував 233 тисячі 625 гривень. У його володінні значиться 5 одиниць «іншого» нерухомого майна, два автомобілі, 259 тисяч гривень на рахунках у банках та більше 13 тисяч гривень внесків до статутного капіталу товариства, підприємства, організації.

Члени його сім’ї заробили минулоріч 72 тисячі 230 гривень та мають велику земельну ділянку та будинок.

Нагадаємо, що у 2011 році Віталій Чугунніков заробив 337 тисяч 421 гривню. Тоді у банку він мав на 50 тисяч гривень більше. Члени ж його сім’ї у 2011 році ще володіли квартирою площею 34,6 кв. м.

Детальніше декларацію про доходи Віталія Чугуннікова можна переглянути тут.

Найтаємніші нардепи

Декларацій про майно, доходи, витрати та фінансові зобов’язання за 2012 рік народних депутатів Миколи Сороки (від Партії регіонів) та (вихідця з Рівненщини) Олександра Абдулліна (від ВО «Батьківщина») отримати не вдалося.

Схоже, що вони не надали згоди на оприлюднення декларацій, оскільки їх порталу ЧЕТВЕРТА ВЛАДА не надали в апараті Верховної Ради. Не вдалося їхні декларації знайти й у газеті «Голос України» та на сайті головного законодавчого органу країни.

Журналісти порталу ЧЕТВЕРТА ВЛАДА протягом трьох днів намагалися вийти на зв’язок із обранцями за контактними телефонами, вказаними на сайті Верховної Ради. Однак слухавки за обома номерами не піднімають.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте

Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

01 грудня 2021 в 19:38
0
Відновлені коментарі зі старого сайту
Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

01 грудня 2021 в 19:38
0
Відновлені коментарі зі старого сайту
Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

01 грудня 2021 в 19:38
0
Відновлені коментарі зі старого сайту