Як мітингувальнику захистити себе на Майдані: поради очевидця

ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ вдалося поспілкуватися з рівнянином Владиславом (ім`я змінене на його прохання – авт.), який перебував у цю ніч штурму київському Майдані. Чоловік звертає увагу на кілька важливих для збереження життя порад, про які дуже мало говориться зі сцени Майдану.

– На сцені закликають іти до перших рядів барикад і захищати їх зі щитами, – каже Владислав. –  Але не враховують, що більшість людей сюди прийшла без належного екіпірування.

Максимум, що мають мітингувальники у переважній більшості – шоломи та маски, які підходять хіба для протистояння «стінка на стінку» з Беркутом. При цьому на сцені забувають повідомити, яке екіпірування потрібно на собі мати, щоб бути в перших рядах та й узагалі в 30-метровій зоні. 

– Для перебування у цій зоні бажано мати бронежилет, або дуже цупкий верхній одяг, принаймні, цієї ночі стріляли тільки гумовими кулями, тож цей одяг витримує, – пояснює рівнянин.

– Обов’язково потрібно мати шолом. Перевірено на собі. Кілька людей, які навіть не були на передовій, отримали поранення в голову. Незначні, але в голову.  Добре захищає мотоциклетний шолом – прикриває вуха і притуплює звук вибухів від гранат.

Рівнянин наголошує: обов’язковим є захист для очей: хоча б забрало або будівельні окуляри. Але краще, щоб це були герметичні протиударні окуляри. Чим ближче людина підходить до передової, тим міцніші окуляри їй потрібні. 

Захист для дихання. Звичайний респіратор не підходить. Коли летить шумова граната, людину обпікає газом і хвилин 5 вона не може взагалі нічого робити, кашляє і віддихується в кращому разі. Навіть щит тримати не може.

Змивати водою обпечені ділянки, очі не можна, бо пектиме ще більше. Краще вийти з зони ураження, щоб віддихатися.

Тут також можуть допомогти медики, які бризкають в очі спрей, котрий допомагає при ураженні.  Протигаз теж не найкращий захист, бо запітніває скло, через яке можна дивитися і неможливо рухатися. Найкраще – спеціальні захисні маски з фільтрами + захисні окуляри.

– Обов’язково слід подбати про захист гомілок, в ідеалі, з двох сторін. Хоча б кариматами – вони реально допомагають, – наголошує чоловік.

– Невідомо, чи гранати Беркут обмотує ще якимось камінням перед киданням, чи вони, падаючи на землю, зачіпляють каміння, і осколки летять по ногах, травмуючи до крові, якщо ноги не захищені.

Ще одна величезна проблема, з якою зіштовхнулися мітингувальники – переповнені туалети.

– Хоч тут десятки кабінок, лайно просто переливається через верх, – каже рівнянин.–- Жінкам тут взагалі, очевидно, непереливки з цим, бо нема навіть як присісти.

На думку рівнянина, марно закликати міліцію кидати щити.

– Спілкувався з міліцією, – щити кидати точно не будуть, принаймні добровільно, тому що вони отримують удари на себе і якщо залишать щити, то підставлять товаришів, – пояснює Владислав. – Як на мене, краще пояснювати зі сцени міліції, чому стоїть Майдан.

Рівнянин каже, що викликають нерозуміння абсолютно протилежні оцінки та заклики зі сцени Майдану:

– Спочатку закликають власників зброї приходити на майдан, після цього говорять про мирний мітинг– каже чоловік. – Як на мене, значно ефективніше, ніж погрожувати зброєю, стояти стіною в сто рядів.

Беркут насправді боїться йти в рукопашку, бо нас набагато більше. Йому набагато легше «огризатися» світло-шумовими гранатами у відповідь на незорганізовані коктейлі молотова з нашого боку. Саме завдяки гранатам у відповідь на коктейлі вони помаленьку просуваютья, захоплюючи Майдан.

Владислав звертає увагу на те, наскільки неефективно мітингувальники використовують боєприпаси.

– Ефективність – менше 5-ти відсотків, – каже він. – Протестувальники кидають тоді, коли Беркут далеко. Майже нічого не долітає за призначенням. А вони у відповідь відповідають шумовими гранатами.

Коли тримав щит у першому ряді, бачу, що для декого – це забавка. Кидають через азарт, а не з метою захисту.

Якщо вже захищатися, то потрібно кидати не в ноги «черепасі», а наверх. А тупо кидати заради того щоб кидати – тільки дратує протилежну сторону і вона відповідає гранатами, відтісняючи майданівців. Мітингувальники не готові до вибухів гранат. Осколки ранять і дехто втрачає свідомість.

А от в рукопашну Беркут однозначно програв би, нічого не зміг би вдіяти проти такої кількості, як цієї ночі.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте