У Рівному журналісти виграли суд щодо приховування майнової декларації депутата облради

Справу за позовом журналіста розглядав голова суду Василь Шарапа
Джерело
«Четверта влада»

Рівненський окружний адміністративний суд задовольнив позов журналіста порталу «Четверта влада» до ПАТ «Рівнегаз» щодо визнання протиправним ненадання на запит копії декларації про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру голови правління підприємства, депутата Рівненської обласної ради Петра Дубаса.

Відповідну постанову суд ухвалив ще в середині жовтня, пише Юрій Горбач для corruptua.org.

Нагадаємо, у травні 2015 року журналіст порталу «Четверта влада» звернувся до ПАТ «Рівнегаз» із запитом щодо доступу до публічної інформації з проханням надати копію декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік голови правління ПАТ «Рівнегаз» Петра Дубаса. Оскільки Петро Дубас також є депутатом Рівненської обласної ради, то він зобов`язаний подавати декларацію про доходи щороку за місцем роботи.

У відповідь журналіст отримав листа, в якому компанія відмовила у наданні документа, мотивуючи це тим, що він містить відомості, які, згідно закону, не підлягають оприлюдненню, а саме: інформацію щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків, місця проживання та реєстрації декларанта, місцезнаходження об’єктів, які наводяться в декларації.

Однак, згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» «не належать до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, крім відомостей, зазначених в абзаці другому частини другої статті 12 цього Закону».

Тобто із відомостей, зазначених у деклараціях, не підлягає оприлюдненню лише незначна частина відомостей, а саме:

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта громадянина України,
  • реєстрація місця проживання,
  • дата народження декларанта,
  • місцезнаходження об’єктів, які наводяться в декларації.

Всі інші відомості є відкритими і підлягають наданню на запити.

Тому, не погодившись з відповіддю підприємства, журналіст «Четвертої влади» наприкінці серпня звернувся з позовом до окружного адміністративного суду з проханнями зобов`язати ПАТ «Рівнегаз» надати запитуваний документ. 

Під час судового засідання, юристи ПАТ «Рівнегаз» обґрунтували відмову у наданні документа журналісту тим, що підприємство не є суб`єктом владних повноважень, а тому не є розпорядником публічної інформації щодо декларації Петра Дубаса. Водночас, юристи зазначили, що «Рівнегаз» є розпорядником лише щодо інформації про умови постачання товарів, послуг і цін на них як суб`єкт господарювання, що є суб`єктом природних монополій.

Сам депутат в суд не з`явився. ПАТ «Рівнегаз» представляли двоє юристів

Крім того, представники підприємства не заперечували, що Петро Дубас, як депутат обласної ради, у встановленому порядку і строки подав декларацію про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру за 2014 рік за місцем роботи і цей документ є в наявності підприємства. 

Суддя, який розглядав справу, і позивач-журналіст

Однак, суддя Василь Шарапа, який розглядав справу, вислухавши аргументи сторін, постановив задовольнити позов журналіста частково.

Зокрема, суд визнав протиправною відповідь ПАТ «Рівнегаз» на запит та зобов`язав підприємство надати майнову декларацію депутата Петра Дубаса за 2014 рік на запит журналіста, за виключенням інформації передбаченої частиною 2 статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції». 

Постанова суду ще не вступила в силу, оскільки ПАТ «Рівнегаз» подало апеляцію.

Юридичну підтримку журналістам «Четвертої влади» надає Інститут розвитку регіональної преси.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте