Скільки влада Рівного, з кишень громади, платить за приховану рекламу для радіо і телебачення

Ефіри на «Радіо Трек», головний редактор якого - Микола Кульчинський (на фото), обходяться рівненським платникам податків найдорожче: понад п`ять тисяч за півгодини розмови з мером міста, його заступниками тощо.
Джерело
Фото з radiotrek.rv.ua

Трохи більше 164-х тисяч гривень витратив міськвиконком у 2016 році на оплату місцевим телеканалам та радіо в межах «Міської програми розвитку інформаційного простору на 2016 рік».

За ці кошти рівняни подивилися/послухали 74 рази міського голову, депутатів та трохи дізналися місцевих новин.

Такі матеріали можна назвати «джинсою» – прихованою рекламою. У них зазвичай відсутнє маркування про оплату за їх підготовку і оприлюднення.

Прихована реклама – інформація про особу чи товар у програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій (ЗУ «Про рекламу»).

Найдорожче рівнянам обійшлися програми на «Радіо Трек», які вже стабільно виходять дорожчими, ніж на телебаченні. У 2015 році їх вартість була приблизно на 11% вищою, ніж середня вартість телевізійної програми, оплаченої з коштів платників податків, і становила 1 785 грн.

У 2016 році за те, щоб послухати рекламний півгодинний ефір на радіо з міським головою, наприклад, рівнянам довелося заплатити за це майже 5 з половиною тисяч гривень.

Це майже вп`ятеро дорожче, ніж депутатам, за кошти бюджету, обходився 20-хвилинний ефір на телеканалі «Рівне 1».

Нагадаємо, що заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська  – колишня директорка «Радіо Трек», а нинішній керівник радіо  – її чоловік.

Співвласник Телекомпанії «Ритм» – секретар міської ради Сергій Паладійчук. 

Ось як розподілилися витрати за цією програмою у 2016 році:

Назва ЗМІ Кількість програм Тривалість програми, хв Загальна вартість, грн Вартість однієї програми, грн.
«Радіо Трек» 8 30 43 980,00 5 497,50
Телекомпанія «Ритм» 6 20 21 000,00 3 500,00
Телекомпанія «Рівне 1» 42 20 49 080,00 1 168,57
Телекомпанія «Сфера ТВ» 18 20 50 100,00 2 783,33
Загальна сума 74  

164 160,00

 

– Наша така логіка, щоб підтримати усі основіні засоби масової комунікації, – пояснює керівник відділу інформаційно-аналітичного забезпечення Рівнеради Олесь Лопачук. – Тобто три телебачення і найпопулярніша місцева, за великим рахунком, єдина радіостанція.

Насправді «Радіо Трек» – не єдина суто місцева радіостанція. Як мінімум ще є державна «Рівне ФМ».

А от щодо популярності телеканалів. Наприкінці 2015 року Українська асоціація маркетингу (strategico.com.ua) провела опитування мешканців Рівненської області, серед яких було питання, що стосувалося довіри та підтримки місцевих телеканалів.

Ось обласний відсоток популярності місцевих телеканалів, згідно з цим опитуванням:

Опитування проводилося по всій території Рівненської області з 14-го по 20-те грудня 2015 року.

Опитування проводилося за вибіркою, яка репрезентує доросле населення Рівненської області від 18 років шляхом стандартизованого інтерв`ю «face-to-face». Загалом було опитано 2700 респондентів. Статистична похибка вибірки - не більше 2%.

Керівник відділу інформаційно-аналітичного забезпечення Рівнеради Олесь Лопачук каже, що логіка оплати для ЗМІ – підтримка основних місцевих телеканалів та ледь не єдиного радіо. Фото із ФБ-сторінки.​​​​

Олесь Лопачук каже, що копій самих ефірів чи лінків на їх оприлюднення вони не збирають (тобто точного звіту на що витрачені кошти громади – немає), однак володіє інформацією про суть програм:

«Рівне-1» дуже хочуть цю програму вести, і вони готові за менше грошей, але  більше програм створити. Для них це ніби престижно. В межах цих 42-х програм усі депутати Рівнеради мають ефіри.

Вони йдуть по черзі, проходить жеребкування. Телеканал йде на меншу вартість однієї програми, бо це для них ніби престижно.

Телеканал «Сфера ТВ»: 6 програм – це формат ведучого і гостя в студії, коли треба виступити чи міському голові чи його заступникам тощо.

І окремо вони для нас робили програму «Наше місто», це набір сюжетів, загальна кількість програм –  12. Це типу блок новин, але в межах міської програми (Хомко поклав асфальт? Комунальники поремонтували лавочки? Хомко подарував дітям іграшки на Миколая?  ред.).

Телекомпанія «Ритм». 6 програм це програма «Місто». Схожа, як на  «Сфера ТВ».

Радіо «Трек»: усі 8 програм це формат гостя у студії. Пригадую, що найбільше був на ефірі Володимир Хомко, хтось був з його заступників.

Пригадую також, що був Сергій Гемберг (коли підписували з міською владою меморандум в межах проекту «RIVNE SMART CITY») і він мав розказати про співпрацю з громадскістю. Бо не завжди є що говорити чиновникам.

Нагадуємо, Олесь Лопачук, до того як став працювати в міській раді, був журналістом того ж таки «Радіо Треку», якому нині міська рада платить найбільше серед рівненських ЗМІ.

«Четверта влада» також чекає відповідь на запит з міської ради з детальним описом цих витрат, а також витрат на ЗМІ усіх управлінь і відділів Рівнеради. Адже згадані вище витрати – це лише ті, що зроблені в межах інформаційної програми.

Окрім цього, управління ще окремо оплачують послуги ЗМІ.

Так, за 2015-2016 року радіо «Трек» отримало від виконкому і його управлінь найбільшу суму коштів, порівняно з іншими ЗМІ – понад 181 тисячу гривень.

Левову частку цих коштів радіо отримало від Управління культури, яке курує заступниця мері Рівного і дружина Миколи Кульчинського Галина Кульчинська.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте