Журналісти подарували депутату Рівнеради «хрест» через тиск на колег

Журналісти влаштували своєрідний флешмоб у відповідь на погрози депутата
Джерело
Усі фото Антоніни Торбіч

Рівненська незалежна медіа-профспілка вимагає від міського голови Рівного Володимира Хомка, голови депутатської комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики і депутатів Рівненської ради дати оцінку діям депутата Олександра Бабата, який висловлює погрози журналістам.

Про це йдеться у зверненні, яке 24 січня, під час сесії Рівнеради, озвучив голова Рівненської обласної організації «Незалежної медіа-профспілки України» Олексій Кривошеєв, повідомляє представниця ІМІ в Рівненській області.

«Від імені членів Рівненської обласної організації «Незалежної медіа-профспілки України» та інших представників журналістської та активної спільноти міста Рівне висловлюємо обурення та стурбованість діями та висловлюваннями депутата Рівненської міської ради Олександра Бабата.

Вважаємо спроби тиску та погроз на адресу журналістки, спеціальної кореспондентки телеканалу «Інтер» Інни Білецької та журналіста інтернет-порталу «Четверта влада» Дмитра Бондаря такими, які суперечать принципам демократії, свободи слова, порушують Закони України та несумісні зі статусом депутата міської ради» – йдеться у зверненні.

Від голови та депутатів вимагають оцінити спроби тиску та погрози журналістам у відповідності до регламенту, статусу депутата міської ради та депутатської етики.

Мова йде про погрози «змінити життя», написані з акаунту депутата на адресу спецкореспондентки «Інтера» Інни Білецької та погрози криміналом та «заведенням за ухо в суд», написані з цього ж аканту на адресу журналіста «Четвертої влади» Дмитра Бондаря.

Інна Білецька та Дмитро Бондар висвітлювали інформацію про те, що на будівництві, пов’язаному з Олександром Бабатом, загинув 35-річний Андрій Артвінський. Тіло чоловіка зникло. Родичам загиблого, з їх слів, депутат пропонував 100 тисяч гривень, аби вони не зверталися в поліцію. Згодом тіло будівельника знайшли у лісі поблизу Олександрії, що за 16 км від Рівного. Бабата вважають причетним до переховування тіла.

Через тиск на Інну Білецьку поліція відкрила кримінальне провадження за 171-ю статтею Кримінального кодексу – перешкоджання діяльності журналіста.

Окрім заяви, журналісти роздали депутатам листівки з пропозицією «не бути як Бабат» та символічний «хрест», який, незрозуміло чого, він вимагав від Інни Білецької.

Депутат Бабат на сесію не прийшов, тож отримати «подарунки» від журналістів не зміг

– У мене склалося враження, що ця людина, дорвавшись до фейсбука, забула, що писати і говорити треба адекватні речі, – каже один з авторів своєрідного флешмобу, рівненський журналіст Юрій Дюг.

– На фоні тотальних кримінальних справ, підозр, коли людина каже, що в тебе будуть проблеми, це не може сприймати якось недвозначно. Ми не хочемо, щоб для депутатів це стало нормою. Депутати мають пам’ятати, що вони – представники громади.

Водночас на сесію Рівнеради прийшли сьогодні більше сотні людей, які намагалися своєю присутністю висловити підтримку депутату Бабату. Серед них – частина його співробітників.

Вони спробували звинуватити журналістів в упередженості, однак не змогли пояснити, що саме в оприлюднених публікаціях є неправдою.

Рівнянка, помічниця депутата Олександра Бабата Юлія Кирильчук вважає, що щодо депутата журналісти влаштували травлю

– Зрозуміло, що сталася трагедія, ведуть слідчі дії, відкрите кримінальне провадження, крапки над «і» ще не розставлені, – зачитує спільне звернення рівнянка, помічниця депутата Олександра Бабата Юлія Кирильчук.

– Ми хочемо попросити всіх, особливо групу журналістів, тих хто дуже активний у соціальних мережах, не займайтеся травлею людини, не розвішуйте ярлики, ви не маєте на це права. Звертаємося до всіх присутніх та тих, хто небайдужий до загиблого та його сім’ї із закликом припинити спекуляції на його смерті та горі рідних, ціллю якої є ніщо інше як шантаж та вплив на правоохоронні органи.

Наразі прокуратура та поліція вже повідомили, що підозру Олександру Бабату оголосять «найближчим часом».

Спеціально по цій скандальній справі поліція влаштувала прес-конференцію.

Заступник начальника головного управління Нацполіції у Рівненській області Олександр Панасюк розповів, що доказів для оголошення підозри достатньо.

Сам Олександр Бабат слухавки не піднімає, чергове сесійне засідання Рівнеради він вкотре пропустив.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте