Замовний мітинг під Рівненською ОДА: як все було і хто платив студентам

Як вербували, як і скільки платили, хто платив і за що платив. Все, що нам вдалося дізнатися про мітинг під Рівненською обласною державною адміністрацією, де головним героєм був керівник міцевого осередку УНСО у Рівному Ярослав Гранітний.

На мітинг за 400 гривень

Другого травня у соціальній мережі Вконтактє в одній з груп для шукачів роботи поширили інформацію про акцію, де можна заробити. Повідомлення мали ось такий вигляд:

Оголошення

Телефонуємо ніби для того, щоб підзаробити. За вказаним у повідомленні номером відповів чоловічий голос:

– Дивіться, це потрібно буде на 9:20 бути біля обласної державної адміністрації міста Рівне. Знаєш де це знаходиться? – співрозмовник.

– Так, – журналіст.

– Дивися, там буде проходити в 9:40, тобі потрібно з`явитися, це буде мітинг проводитися, акція. Кожна година акції рахується сто гривень. Акція буде проходити чотири години. Тому чотириста гривень за ці чотири години. За кожну лишню годину сто гривень звичайно. Дивися, акція буде проводитися на тему легалізації видобутку бурштину на Волинській області, та занесенню певних коштів в бюджет, бо це все проходить мимо бюджету, а держава з того не отримує нічого бо це все чорний ринок. Тобто це все правильна справа нічого такого лишнього.

– А чого [за легалізацію] в Волинській, а проводять в Рівненській?

– Ну в Рівненській області також видобувають бурштин, правильно?

– А хто організовує?

– Це просто ініціативна група громадян.

– Гіпотетично, якщо завтра хтось прийде, то як шукати когось?

– Ти просто набираєш мій телефон, підходиш до мене і я тебе записую, даю тобі за годину аванс, ти стоїш чотири години, після закінчення підходиш до мене, я з тобою розраховуюся за ці чотири години.

– А як вас звати хоч?

– Мене Олексій.

Скрін сторінки ВК
Такий вигляд має акаунт, з якого розповсюджували оголошення про мітинг. Востаннє ним користувались другого травня. Першою у підписках спільнота УНА-УНСО

Демократія – це коли багатий може купити, тіпа, бідних, розумієш, їхню думку – думку бідних, ось і все

Після розмови журналіст представляється хто він насправді. Співрозмовника це не злякало. На запитання, хто такі «ініціативна група громадян» співрозмовник відповідав абстрактно.

– Це зацікавлена група людей, бізнесменів в Україні, яка зацікавлена у тому, щоб видобуток бурштину легалізувати, – каже співрозмовник на запитання про організаторів.

– Ви кажете група бізнесменів, що це за люди, звідки вони?

– Я тобі ніякої конкретики не сказати не маю права.

– Яким чином відношення до прийняття рішень у сфері легалізації відноситься до обласної державної адміністрації, адже рішення приймає Верховна рада?

– Друже, чекай, потрібно висвітлити цю всю проблему з глибинки, правильно? Що самі люди мітингують, що це все з боку людей, розумієш? Ніби люди вийшли і хочуть там за те, щоб легалізувати видобуток бурштину, за те, щоб гроші поступали в бюджет. [...] А на твою думку, що це погана ідея зробити це?

– Будь який мітинг де платять учасникам це погана ідея, звичайно ж.

– Ну от демократія, демократія це ж дуже абстрактне поняття, це коли багатий може купити тіпа бідних, розумієш, їхню думку – думку бідних, ось і все.

09:20. Рівненська ОДА

Наступного ранку біля Рівненської обласної державної адміністрації з дев`ятої ранку почали збиратися групи молодих людей. На вигляд – студентів. Переважна більшість заперечувала будь яке відношення до акції. На вході до будівлі ОДА тим часом стояла поліція.

Організатора мітингу довго чекати не довелося, ним, як відомо, виявився Ярослав Гранітний. Не вдаючись в деталі назвати його можна навколополітичним активістом, який у минулому змінив дві партії, балотувався у народні депутати та очолює громадську організацію УНСО у Рівному.

Для тих, кому цікаво детальніше – ось тут його передвиборче досьє.

Ножі і балончики

Ще з самого початку акції учасникам стало гаряче – поліція проводила поверхневий огляд підозрілих молодих людей. В частині випадків не безуспішно – деякі учасники взяли на мітинг ножі та газові балончики. Які поліція забирала.

Одного з учасників силоміць вклали лицем на траву через те, що чинив опір поліції і не віддавав свій балончик. Як згодом виявилося, хлопець – неповнолітній. Поки він проводив час на мітингу з поліцією, матір була впевнена, що син на заняттях. Детальніше про це – на відео.

Разом з Ярославом Гранітним організовували натовп, як мінімум троє осіб. Хлопці мали короткі зачіски і вирізнялися серед інших блокнотами в руках. У двох з них знайшли ножі. Організаторів було видно і по тому, як інші учасники періодично підходили до них та розмовляли.

Організатори
До цього хлопця звертались на ім`я Назар. В одній руці він тримає блокнот, а у іншій демонструє ніж, який побачили та попросили дістати поліцейські
Ніж
Ось такий ніж один з організаторів взяв із собою на акцію. Як пояснював він, «щоб порізати ковбаску».
Один із координаторів
Один з координаторів акції, хлопець у центрі фото – Сергій

Нам вдалося знайти профілі у мережі Вконтактє обох хлопців. Назар Макаров на фото «зігує», а Сергій Лалак фотографується з ножем. В обох у підписках та ж сама спільнота УНА-УНСО, що у фейкового акаунта, з якого розмістили оголошення про мітинг.

Фото з Вк

Фото з Вк 2
Одразу видно, хлопці в Рівненському УНСО, яким керує Ярослав Гранітний, ідейні. Фото з ВК

Блокнот

Блокнот

На фото – сторінки блокноту одного із координаторів – Сергія Лалака. Прізвища та цифри. Сюди, як виявилося записували тих, хто погодився прийти на мітинг за гроші, плюси – означають те, скільки людей учасник мав привести із собою. Цифри вгорі – суми, так би мовити, до виплати.

Нам вдалося знайти і поспілкуватися з двома людьми зі списку знайшовши їхні сторінки у Вконтакті.

Одна із учасниць списку розповідає:

«На мітингу була, але зрозуміла, що це розвод і пішла додому. Не заплатили ні скільки. Він був поза зоною. Обіцяли 400 гривень. Дізналася з групи про роботу. Домовилися про зустріч. Спочатку онлайн. Потім дзвонила».

В обмін на неоприлюднення фото з мітингу (яке є в редакції) та нерозголошення імені вона скинула номер, за яким домовлялась. Мова йде про той же номер, на який дзвонили і ми. Зранку абонент, який нам представився Олексієм, був поза зоною досяжності. Тому дівчина й пішла. Напередодні у неї була ще одна пропозиція на цей самий мітинг – за 200 гривень.

Наступний учасник списку з блокноту був ще більш говіркий. Він одразу ж розповів, як потрапив на мітинг, скільки і хто йому платив:

– Можете розповісти детальніше, як потрапили, чи заплатили в результаті?

– Через Сєрого Лалака! Він написав що є роботка і 200 грн платить! Він скине на картку мені бо мій друг! Ось мені і скинули сьогодні гроші! І все.

– Скажіть, ви не вважаєте, що це не правильно, ходити на мітинги за гроші?

– Важаю але я сьогодні там був не за гроші, а по добрій совісті, бо реально треба легалізувати бурштин щоб бурштинщіки не заробляли, а всім можна було!! Бо вони виходить платять своїм людям і мєнтам і копають! хоча в мене друг перепродує і я інколи замість нього їжджу, але я проти такого! Тому останнім часом не їжджу.

Повна копія розмови доступна за посиланням.

Близько двох сотень учасників та більше семи годин

Кому двісті, кому чотириста гривень, залежно від того, як і з ким домовилися. Виглядало це все так, як виглядало. Учасники намагалися не говорити з журналістами. Поза камери, посміхаючись не приховували, що чекають грошей.

Протягом так званого мітингу Ярослав Гранітний періодично скандував гасла, які повторювали учасники. Переважно – «Муляренко виходь». В проміжках між цим, вони просто стояли або сиділи. Від початку і до кінця Ярослав Гранітний заперечував те, що за акцію учасникам платили. Він не зізнався, хто дав гроші, та хто стоїть за цим дійством. Ми, власне кажучи, теж не дізналися. Поки що.

Площа

Крім Ярослава Гранітного та координаторів, які збирали учасників, на акції були ще одні герої, що залишалися поза кадром. Це Степан Болотенюк та його син Роман Болотенюк з дружиною. Вони, ймовірно, єдині не місцеві, які були на акції.

фото
У сірій кофті – Степан Болотенюк у процесі дискусії з керівником поліції Рівного Василем Зелінським
Фото
Зліва – Роман Болотенюк, який протягом мітингу стрімив відео, показує паспорт керівнику поліції Рівного Василю Зелінському

Пошуковики знають їх, як учасників групи «Браття», що виступають на концертах, беруть участь у круглих столах про медіа та у автопробігах «За дружбу» з Німеччини в Москву. Фото опубліковані на сайті руху «Дружба народів», засновником якого зазначено ще одного учасника пробігу, одесита Івана Проценка.

На сайті Миротворець та подібних ресурсах його називають людиною що веде антиукраїнську діяльність та сепаратистом. І як видно зі скріншотів його публікацій у соцмережах, розміщених там же, не безпідставно.

фото
На фото Степан та Роман Болотенюки у Москві під час пробігу «За дружбу». Джерело: Сайт руху «Дружба народів»

В результаті всього цього дійства, попри те, що характер і мотив учасників були очевидними, у деяких засобах масової інформації історія досягла своєї цілі. На телеканалі Рината Ахметова «Україна» це назвали студентським мітингом, де молодь вимагає легалізувати видобуток, а влада так і не виходить до них.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте