Як журналісти і патрульні зірвали встановлення «блок-посту» біля мажорного кварталу у Рівному (ВІДЕО)

Горе-шлагбаум не прослужив і дня. Добудувати до нього хотіли будку зі сторожем. Але фундаментна подушка поки лишилася

Відгородитись шлагбаумом сьогодні спробували жителі мажорного кварталу, де проживає мер Рівного Володимир Хомко. Частину клумби залили бетоном і на цей фундамент монтували шлагбаум. Згодом обіцяли поставити будку для охоронця.

Робилось це все протизаконно. Просто хтось вирішив обмежити рух громадською вулицею. Але в цей час журналістка «Четвертої влади» захотіла пити. Мінералку продають у магазині поруч із «кварталом мера».

Що було далі – в матеріалі Анни Калаур.

Квартал, який розпочинається з вулиці Пекарського відомий тим, що неподалік проживає міський голова Рівного Володимир Хомко, екс-депутати, правоохоронці, адвокати, нотаріуси, бізнесмени близькі до влади тощо.

А ще в цьому кварталі нещодавно збудували котеджне охоронюване містечко на землі, яку через непрозору схему вивів з державної власності колишній начальник УСБУ в Рівненській області.

Водночас громадська вулиця веде до джерела і до «річки-вонючки», як її називають в народі. За нею починається поле, де люди позаймали собі шматки землі під городи. Через рівний асфальт на вулицю приїжджають діти із багатоповерхівок на Боярці та із сусідніх будинків покататися на велосипедах.

Сьогодні тут спробували встановити шлагбаум.

Менш як за годину роботи шлагбаум перекрив вулицю

На місці події двоє чоловіків. Один монтував, інший спостерігав. Представитися вони не захотіли, не сказали чиє доручення виконують.

– Скажіть, що тут відбувається, що за шлагбаум тут встановлюєте? – журналістка. 

– Не знаю. Сказали поставити шлагбаум то ми його ставимо. 

– А хто сказав поставити? 

– А нащо він вам? 

– Нам цікаво чому тут перекривають дорогу. 

– А тут же мер їздить Хомко туди-сюди, що він не знає чого перекривають йому дорогу? Кожен день. Я сьогодні разів чотири бачив. Так що, я думаю, він знає чого йому дорогу перекривають. 

Після наполегливих питань наш співрозмовник телефонує своєму керівнику. Дає слухавку журналістці. Голос по телефону представляється Михайлом. Михайло каже, що шлагбаум – це лише початок.

Згодом тут має з`явитися домофон, будка, де сидітиме черговий і отримуватиме зарплату.

На місці бачимо залитий квадрат фундаменту, де очевидно, має з`явитися ця споруда. Все це, зі слів Михайла, робиться за згодою жителів кварталу і задля їхньої безпеки. Мовляв, у районі стало небезпечно, невідомі підпалюють автівки і таке інше.

Оскільки у працівників не було при собі жодних документів, дозволів на встановлення шлагбауму, телефонуємо в поліцію.

Про наші перші спроби поспілкуватися і про реакцію монтажерів на патрульних дивіться у відео:

Патрульним чоловіки теж дозволів на встановлення конструкції не показують.

Зі слів поліцейських, щоб встановити таку конструкцію необхідно мати дозвіл міської ради і погодження поліції. Оскільки встановлювачі шлагбауму такого при собі не мали, патрульні почали оформлювати протокол через створення штучної споруди, що перешкоджає дорожньому руху.

Чоловік, який проводив роботи зізнається, що встановлює вже шостий шлагбаум у місті. 

– П`ять зробив, на шостий раз не повезло, – говорить встановлювач шлагбауму і зізнається, що за роботу йому ще не заплатили.

Тим часом його товариш іде переодягатися до будинку на вулиці Пекарського, 5. Станом на грудень 2015 року власниця землі під будинком – Діана Михасюк. 

Згодом на місце події приїхав чоловік. Це нотаріус Володимир Плетньов. Спочатку він повідомив патрульним, що лише спостерігає за процесом. Через деякий час він вийшов з авто і розповів, що є власником шлагбауму. Після цього вже не встановлювачі конструкції, а він мав розмову з патрульними. 

Нотаріус Володимир Плетньов спочатку прийшов поспостерігати, а потім сказав, що він власник шлагбауму

Навпроти шлагбауму – двоповерховий багатоквартирний будинок ще радянської епохи будівництва. Люди побачили патрульне авто і вийшли поспостерігати. Теоретично цей шлагбаум може і їм обмежувати пересування.

Запитуємо чи хтось їх попереджав про встановлення такого «блок-посту». Люди здивовані і вперше чують. Зі слів мешканця будинку Артема Алєксєєва він проти перегороджування вулиці. 

Артем Алєксєєв проживає у багатоквартирному будинку, який знаходиться навпроти шлагбауму, каже, що проти встановлення

– От поставлять вони цю будку, буде там людина. В мене, як в мешканця будинку, який тут, питання. От куди він буде ходити в туалет? Під наш будинок? Я проти.

– Вам не відомо було про це? – журналістка. 

– Ні, перший раз чую. 

– Що ви думаєте, демонтувати треба? 

– Звичайно треба. Хочуть, хай ставлять десь там у себе. 

– Я вважаю, що це дорога, це ж не приватна територія, – каже мешканка будинку, біля якого встановлюють шлагбаум. 

Власник шлагбауму Володимир Плетньов каже, що спочатку хотів його встановити, а лише потім оформити необхідні документи. Мовляв, палка піднята до верху не заважала руху транспорту. 

– Пристрій не був підключений і він не міг в постійному режимі забороняти щось робити,– каже нотаріус.

Демонструємо йому фото на яких видно, що шлагбаум перекривав вулицю. Після цього версія нотаріуса змінюється.

– Це мій шлагбаум, я хотів поставити для того, щоб в майбутньому врегулювати в`їзд транспорту і отримати дозвіл, – розповідає власник шлагбауму Володимир Плетньов, – Питання в тому, що було моєю помилкою його попереднє встановлення. Я це визнав і написав у протоколі. 

У результаті патрульні оформили протокол про адмінправопорушення і направили до суду (ч.1 ст. 139 КУпАП). А також винесено постанову  за частинами 2 і 3 ст. 140 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штрафом у 510 гривень покарали власника конструкції.

На місце події приїхали працівники Рівненського «Шляхово-експлуатаційного управління». Вони демонтували шлагбаум.

Робили це разом з тими, хто його встановлював, аби не пошкодити. Конструкція, яка мала відгородити квартал не прослужила і дня. Шлагбаум віддали власнику. А бетонний фундамент на клумбі залишився.

Ми телефонували меру Рівного Володимиру Хомку, аби з'ясувати чи відомо йому про встановлення «блокпосту». Втім міський голова не брав слухавку за його мобільним номером.

Рівненський урбаніст та архітектор Сергій Ковальчук каже, що зміна організації руху – компетенція міської влади, яка має давати на це дозвіл.

– Але рішення міської влади не можуть порушувати закон і надавати одним містянам якісь виключні права на користування публічним простором – міською вулицею.

З іншого боку, якщо рух не буде перекрито, а лише обмежено проїзд авто задля безпеки, то теоретично таке можливо, але ж це рішення має бути обґрунтованим, має пояснювати яке благо така схема організації руху дає загалом для міста і всіх містян.

Як демонтували шлагбаум на в`їзді до мажорного кварталу – у відео.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте