Хто і за скільки купив комунальну нерухомість в Рівному у 2016-му

В Рівному торік продали п`ять об`єктів. Кому ж вони дісталися і за якими цінами?

В матеріалі використані фото google.com

Комунальну нерухомість можна отримати на аукціоні, за конкурсом або взяти її в оренду на кілька місяців, щоб потім викупити. Останній спосіб дозволяє орендарю уникнути конкуренції за найкращі приміщення у своєму населеному пункті.

Журналіст Олександр Волошин провів розслідування у розрізі кожного з обласних центрів України, дослідивши, хто купував комунальну нерухомість у 2016 році.

У Рівному у 2016-му році викупили таким чином 280,6 кв.м. нерухомості. Середня вартість квадратного метра – 5 112 гривень.

«Громадська організація «Змінюй життя» серйозно узялася за орендоване приміщення». Така інформація з`явилися у серпні 2015 року. Тоді виявилося, що місцева влада дозволила організації поліпшити орендоване приміщення на проспекті Безручка (вул. Олеко Дундича), 12. Вже у травні 2016 року активісти викупили приміщення.

проспект Генерала Безручка, 12

Засновники цієї громадської організації – депутат Рівненської міської ради Олександр Чубай та його дружина Тетяна. Депутат у Рівному представляє Блок Петра Порошенка «Солідарність» та працює нотаріусом, а його дружина у Рівнераді від «Громадського контролю». Організація «Змінюй життя» викупила орендоване приміщення за найбільшою у 2016 році для викупу рівненською ціною – 8 тисяч грн/кв.м.

«Аптека-Центр», отримує 47,5 кв.м по 3 411 грн./кв.м. на вул. Ніла Хасевича, 21.

вул. Ніла Хасевича, 21

Компанія «Аптека-Центр» контролюється відомим у Рівному бізнесменом Миколою Захаруком та Галиною Вдовиченко, яка, ймовірно, працює викладачкою у Рівненському кооперативному економіко-правовому коледжі. Вони удвох володіють одним з центральних ринків Рівного – «Пересопниця».

На початку 2000-х чоловік був помічником народного депутата України від БЮТ, екс-міністра юстиції та колишнього голови Верховного Суду України Василя Онопенка, а в 2006 році від цієї ж партій балотувався другим у списку на виборах до Рівнеради.

У 2012 році пан Захарук балотувався до міськради від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!», а у 2013 році – знову від партії Юлії Тимошенко, але у Рівненську обласну раду.

Дружина колишнього головного архітектора Рівного Надія Семенець купує 37,4 кв.м. цокольного приміщення на вул. кн. Ольги, 12 по 3 939 грн./кв.м.

вул. Княгині Ольги, 12

У соціальній мережі ВКонтакте жінка з ідентичним іменем збирала кошти на допомогу головному архітектору Рівного Сергію Семенцю. Його у березні 2016 року знайшли поблизу власного автомобіля непритомним, а у квітні він помер у лікарні. До того як стати посадовцем, у архітектора був офіс на княгині Ольги, 12.

Петро Богатирчук придбав 74 кв.м. на першому поверсі за адресою вул. Степана Бандери, 44, по 4 278 грн./кв.м.

Степана Бандери, 44

Людина з таким же іменем зазначається оцінювачем земель, приміщень та інших об`єктів, наприклад у судовому рішенні Рівненського апеляційного господарського суду.

Петро Богатирчук також згадується у декларації заступниці голови Рівненської обласної державної адміністрації Світлани Богатирчук-Кривко і є її сином. Чиновниця з 2002 року по 2009 рік була заступницею міського голови Рівного, а потім майже 6 років працювала в обласному управлінні Держземагенства (зараз – Держгеокадастр).

«НТЛ-Лідія» купує будівлю площею 78,5 кв.м. на вул. Некрасова, 8 (у центрі Рівного, поруч з вулицею Драгоманова). За ціною 5 897 грн./кв.м.

Одноповерхова цегляна будівля перейшла у власність до фірми «НТЛ-Лідія», яка належить члену НГО «Люстраційний комітет Рівненської області» Юрію Бідюку.

Юрій Бідюк
Фірма Юрія Бідюка придбала будівлю площею 78,5 кв.м. на вул. Некрасов

Пан Юрій двічі був депутатом Рівненської міської ради, а також у 2005-2006 роках секретарем Рівнеради. У 2006 році намагався потрапити до Рівнеради за списком «Блоку Лазаренка». Фірма «НТЛ-Лідія» зареєстрована за місцем проживання його сина Андрія Бідюка, який очолював Люстраційний комітет Рівненської області.

Чому я своїм друзям не раджу брати під приватизацію: вам дають лайно

«Четверта влада» попросила оцінити вартість проданої містом нерухомості експертку з питань такої оцінки, депутатку Рівнеради Людмилу Туровську.

Депутатка розповіла, що це її фірма оцінювала вартість приміщення, придбаного організацією Олександра Чубая (продане за найдорожчою у 2016-му році ціною за квадратний метр-авт.). Водночас вона точно пам`ятає, що приміщення на С.Бандери її фірма не оцінювала, а щодо інших об`єктів, то їй треба більше часу, щоб з`ясувати чи має її фірма стосунок до цієї оцінки.

Людмила Туровська каже, що відразу детально проаналізувати відповідність ціни немає можливості, адже треба побачити це на власні очі.

Депутатка Рівнеради Людмила Туровська каже, що продавати нерухомість зараз дуже складно: у людей немає достатньо грошей. Фото з архіву
Депутатка Рівнеради Людмила Туровська каже, що продавати нерухомість зараз дуже складно: у людей немає достатньо грошей. Фото з архіву

– Завжди кажу: в цього ішака мені треба побачити зуби, – каже Людмила Туровська. – Це як на морі. Моя подруга зараз в Хорватії, і вони купили одне приміщення – зробили готель біля самого моря. А друге – на третій лінії. Приміщення, яке на третій лінії – вдвічі краще, ніж те що на першій. Але за нього заплатили в два з половиною рази дешевше.

Депутатка припускає, що частина занедбаних приміщень за подібною схемою купується власне заради земельної ділянки, на якій вони знаходяться. Адже загалом вартість нерухомості вже тривалий час постійно падає.

– Якось ціни в 2005-2006-му піднялися, а потім вони різко впали, – нагадує експертка. – Пам`ятаєте, квартири продавали по 100, 70 тисяч? А потім ціни почали не просто падати, а серйозно падати. Тепер якщо дуже комусь хочеться і якщо він не дуже лінивий і звернеться до кількох агентств, то сьогодні двокімнатну квартиру можна купити  навіть не за 20 тисяч, а за 14-15.

– Пригадайте коли котеджі коштували 250-300 тисяч, – наводить інший приклад Людмила Туровська. – Сьогодні блоковані котеджі вже продають за 40-50 тисяч. Якщо раніше люди будувалися, то завжди казали: достатньо звести будинок, а далі що – брали вапно, мазали ним стіни, якимсь шифером покривали хату, дошки били на підлогу і більше майже нічого не треба було. Дім був готовий.

– Тоді казали: для того щоб звести хату – 70 відсотків, а оздоблення – 20-30. Сьогодні все по іншому. Щоб звести щось – треба 20-30 відсотків. А зробити оздобоення – 70-80 відсотків. Котеджі, які зараз продають по 40-50 тисяч – це лайно, в яке ще треба вкласти у два з половиною-три рази більше. Це ж треба ще підлога, плитка, утеплювачі. Сантехніка сьогодні коштує як атомна підлодка. А врахуйте що кожен ставить кондиціонери, всі бояться – ставлять сигналізацію.

До чого я це веду. Чому я своїм друзям не раджу брати під приватизацію. Вам дають лайно. І ви не будете його тримати у цьому стані. Навіть якщо приміщення вважається більш-менш нормальним. Перший негатив: треба буде все обдерти, грибок знищити, все перекласти-в руках перебрати. Друге: вам прийдеться працювати з пацанами і дівчатами, які називаються чиновниками. Які вас поганяють за цими папірцями 20 разів. Вам поміняють закони і так далі.

В нас сьогодні є будівля в Рівному, де продають і не можуть продати приміщення. Виставили ціну 150-200 доларів [за квадратний метр] і не беруть.

Сьогодні дуже багато добра, яке можна купити. Це не означає, що воно не потрібне. Просто у нас з вами сьогодні немає грошей, щоб це придбати. В мене іноді іде слиновиділення – я бачу що це вигідний об`єкт, але в мене немає грошей, щоб це придбати.

Це як у 33-37-му роках в Штатах була криза. В мене таке відчуття, що ось ще трішечки і ми рванемо вгору. Ми повинні рвонути. Зараз дуже багато нерухомості викинули на ринок. І зараз керівники агентств [нерухомості] звільнили майже половину своїх працівників, половина агентств не працює, бо вони не можуть собі заробити. В них дуже мало чогось продається. Ще було більш-менш нормально коли бурштин йшов, – пояснює експертка.


«Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Article was prepared with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте