«Зламати Палицю»: журналіст подав до суду на Волинську облраду, щоб дізнатися чи голова не прогулює роботу

У Палиці не хочуть повідомляти як він ходить на роботу
Джерело
Архів «Четвертої влади»

Журналіст інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» Юрій Горбач звернувся до суду із позовом проти Волинської обласної ради, яка відмовилася надавати інформацію про те, як її голова Ігор Палиця відвідує своє робоче місце. 

Відповідна позовна заява зареєстрована 18 квітня у Волинському окружному адміністративному суді. 

Журналіст «Четвертої влади» двічі звертався із запитом щодо доступу до публічної інформації до Волинської обласної ради.

Прагнув дізнатися коли і скільки разів голова облради Ігор Палиця скористався своїм правом на щорічну оплачувану відпустку, відпустку без збереження заробітної плати та коли і скільки часу перебував у відрядженнях та не виходив на роботу у зв`язку з хворобою. А також які виплати йому здійснювали за це з часу обрання його на посаду. 

Запити зумовлені тим, що Ігор Палиця є одним з найнепублічніших політиків Волині: його не зустрінеш на більшості публічних заходів за участі представників Волинської обласної ради (участь в таких заходах зазвичай беруть його заступники,  авт.), представникам ЗМІ майже нереально потрапити до кабінету голови облради, бо там стоїть охорона.

Фактично самого посадовця можна зустріти лише на сесіях Волинської обласної ради та у соцмережах, де він інколи публікує свої заяви з актуальних подій. Тож виникло питання: а чи дійсно посадовець щодня відвідує своє робоче місце і належним чином виконує свої посадові обов`язки?

Вперше із запитом журналіст звернувся ще в вересні 2016-го року, однак, отримав відмову в наданні інформації. Вдруге запит надіслав у березні 2017 року, але у Волиньраді так і не погодилися оприлюднити запитувані дані. 

У облраді арґументували відмову тим, що вони відповідно до закону зобов`язані надавати на запити лише ту інформацію, яка була отримана або створена в процесі виконання суб`єктами владних повноважень своїх обов`язків, або знаходиться у володінні суб`єктів владних повноважень чи розпорядників публічної інформації. Тоді як інформація, яку попросив журналіст, на їх погляд, не є такою інформацією.

Також у Волинській обласній раді вважають, що закон не зобов`язує їх оприлюднювати інформацію про перебування голови обласної ради у щорічній відпустці, відпустці без збереження заробітної плати, відрядженні, невиході на роботу внаслідок тимчасової непрацездатності. 

Натомість, в раді повідомили, що за 15 місяців роботи на посаді Ігорю Палиці нараховано 109 тисяч 985 гривень зарплати, яку, після сплати податків повернули в дохідну частину місцевого бюджету. 

Обидві відповіді на запити підписав керуючий справами обласної ради Дмитро Дубняк

Журналіст не погодився з такою арґументацією чиновників, тож звернувся до Волинського окружного адмінсуду, аби той зобов`язав облраду надати запитувану інформацію. Наразі відомо, що справу розглядатиме суддя Оксана Андрусенко, однак дати першого засідання ще не визначено. 

До слова, у Волинській обласній державній адміністрації надали вичерпну інформацію на аналогічний запит стосовно відвідування свого робочого місця головою ОДА Володимиром Гунчиком. 


Юридичну підтримку в справі здійснює адвокат, медіа-юрист ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко.

Окрема подяка ініціативі журналістки Надії Вірної «На суд за доступ», завдяки якій вдалося оплатити судовий збір. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте