«Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за публікації блогерів»
Profile picture for user Shevchuk
архітектор, містопланувальник

Як зробити вулицю Волинської дивізії у Рівному безпечнішою для руху

В УЖКГ повідомили, що має бути реконструкція.

Зустрічався з проектувальником: на частині вулиці планують змінити профіль – пересунути бордюри (криволінійні проміжки зробити плавнішими, прямішими, вирівняти по ширині, влаштувати кишені для громадського транспорту), ну щоби як в нормах.

Мають вкладати верхній шар асфальту. Додатково відповідно планується влаштовувати підходи до зупинок, отже, пішохідний простір теж планується «покращувати».

Я не знаю який об’єм робіт буде погоджено, можливо, просто влаштують кишені зупинок і покладуть асфальт, аби дорога рівна була. Але якщо щось мінятимуть (витрачатимуть кошти), то принаймні варто спробувати запропонувати рішення.

Щодо врахування потреби руху велосипедом – те, за що я відповідаю: вулиця Волинської дивізії – це районна магістраль, але якщо врахувати місце розташування, пункти сполучення, низьку інтенсивність транспорту, наявність ухилу, то немає особливої необхідності виокремлювати простір для руху велосипедом.

Принаймні зараз. Але зважаючи, що вулицею все ж їздять велосипедом, швидкість транспорту є доволі високою, простору проїжджої є більше потрібного, можливо влаштувати велосмуги, позначені розміткою. Принаймні це формує обмеження/передбачення можливої поведінки.

А тепер про комплексний підхід і пропозиції, можливо, на інших вулицях використається. 

Почну з прикладу:

2015 рік реконструкція районної магістралі у 2,5 рази більшому від Рівного польському місті Лодзь, одному з найгірших щодо безпеки руху місті Європи… але кращому від Рівного.

Вулиця у подібному модерністському районі будована по тому ж принципі – «чим ширше».

Була звична нам широка «пряма дорога», на якій хаотично паркувалися.

Забезпечення безпеки покладалося на безпомилкову поведінку користувачів під дією страху збити/бути збитим, що працює найгірше з усіх існуючих підходів.

Хоча вона була все ж комфортнішою від нашого прикладу, благоустрій пішохідної частини був продуманий хоч якось та й пішохідні переходи відповідали потребам, а не підігнані під «не ближче 200-300 м.».

І її реконструювали, тільки окрім рівності на ній асфальту подумали ще про покращення її безпеки, ефективності і зручності користування.

Зменшили до 2-х смуг, зайві крайні віддано під паркування і елементи безпеки.

Додали острівки безпеки, антикишені, кругове перехрестя, що стимулюють не перевищувати швидкість і контролювати ситуацію. Звісно безбар’єрність і різнотипне мощення в залежності від функції і оптимальності використання.

Тепер про пропозиції…

Почну від кінцевої тролейбусу:

Ширина вулиці в межах переходу близько 15 метрів, якщо так лишається, обов’язковим є острівок безпеки.

Якщо змінюватимуть траєкторію, зважаючи на решту ширини вулиці і те, що половина ширини впирається у газон, і немає потреби мати 4 смуги (для зупинок влаштовуватимуть кишені), потрібно зменшувати ширину.

І власне ширина пропонована є звичайним фіксуванням існуючої ситуації, адже для руху використовується тільки близько половини проїжджої частини, решта – прогнозовано паркування, якому тут і місце. 

Тож краще організувати паркування у кишенях, а в місцях переходу пішоходів і ділянок необхідної оглядовості влаштувати виступи пішохідної частини.

Така організація простору з чіткими обмеженнями і передбачуваністю можливої поведінки створює більш безпечне середовище. 

Дуже важливо врахувати, що вздовж забудованої частини вулиці виходи з під’їздів з одного боку і ради гаражів з іншого формують ситуацію переходу проїзної частини мешканцями по усій довжині – тож завданням має бути створенням для цього найбезпечніших і найкомфортніших умов.

Єдиним з’їздом, на котрому є потреба влаштовувати додаткову смугу повороту, не зупиняючи потік і вона працюватиме, це з’їзд на вулицю Степову.

В нижній частині широка і водночас порожня вулиця нагадує вулиці радянського міста. Навіщо вона там така, не дуже розумію.

І окреме питання і пропозиції по пішохідному простору, якщо його оновлюватимуть.

Є потреба і в деяких місцях зміні траєкторії, і влаштуванні безбар’єрності – дублюванні сходів похилими з’їздами. Так, краще везти коляску чи валізу по трохи ненормативному пішохідному з‘їзді ніж по проїжджій частині.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте