Віктор Климук і хата тещі: чим багатий комунальний начальник Рівненського ШЕУ

Теща Віктора Климука отримала ділянку на вулиці Бузковій, де колись був росадник Тресту зеленого господарства. По «переуступці», як каже її зять. Згодом цей будинок покаже у своїй декларації пан Климук. Але не зараз. Будівництво триває

Друга хвиля е-декларуваня відкрила суспільству статки посадовців комунальних підприємств.

У Рівному найбільш фінансованим є Рівненське шляхово-експлуатаційне управління. Його начальник не так давно нарікав на велику кількість протоколів про адмінправопорушення, складених на нього партрульними, а підприємство перемогло у багатомільйонному тендері.

«Четверта влада» дослідила декларацію за 2016-й рік Віктора Климука і з'ясувала хто і що подарував його дружині на 204 тисячі гривень та чим володіє сім'я посадовця. 

Віктор Климук працює у Рівненському ШЕУ вже 26 років. З них 17 років є начальником комунального підприємства.

У 2016-му його дохід складала заробітна плата у 225 тисяч 763 гривні. А це в середньому 18 тисяч 813 гривень щомісяця (включно з податками).

Втім у відповіді на інформаційний запит активісту Олександру Безощуку РШЕУ надало зовсім іншу цифру – 10 тисяч 500 гривень – такою є посадовий оклад (без премій і надбавок) начальника РШЕУ у 2017-му. 

Відповідь на запит Олександра Безощука

Віктор Климук розповідав «Четвертій владі» про велику кількість протоколів, складених на нього патрульними через неналежний стан доріг.

Всі штрафи, каже, оплачував з власної кишені. У січні із зарплати у десять тисяч гривень додому приніс усього три. Але у начальника ШЕУ є й інші джерела доходів.

11 тисяч 400 гривень минулоріч він отримав у Обслуговуючому кооперативі «ЖБК» Перлина Рівного», де він також працює головою.

Також Віктор Климук є головою державної екзаменаційної комісії у Національному університеті водного господарства та природокористування.

«По профілю випускаю інженерів-механіків», – розповідає пан Климук. За це він отримав минулоріч 2 тисячі 703 гривні доходу.

У банку начальник ШЕУ тримає 75 тисяч гривень. А готівкою 178 тисяч гривень. Каже, що все завдяки зарплаті.

У Віктора Климука є будинок, площею 153,3 кв.м., земельна ділянка 437 кв.м. і ще одна на 100 квадратів, яку він орендує. 

У декларації він вказує дружину Інну і сина Миколу. Пані Климук – як і чоловік, є працівницею комунальної сфери. Зараз працює у КП «Міськсвітло», хоча не так давно працювала у Рівненському ШЕУ. Віктор Климук розповідає, що її і його сина, який був диспечером РШЕУ, звільнили через конфлікт інтересів: 

– Дружина тимчасово працювала в РШЕУ, але коли вийшла підозра в корупції, вона була звільнена разом із сином. А до того пропрацювала 20 років на нафтопроводі «Дружба».

«Підозрою в корупції» пан Климук називає складений на нього протокол про корупційне адміністративне правопорушення.

Справа у тому, що в 2015-му Віктор Климук преміював свого сина, не попередивши начальника управління житлово-комунального господарства про виникнення у нього конфлікту інтересів. 

Прокурор, в суді доводив наявність в діях Віктора Климука складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 та ч. 2 ст. 172-7 КУпАП (Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів), що є підставою для притягнення його до відповідальності.

Втім пан Климук у суді свою вину не визнав, вказавши, що нагороджував не лише свого сина і діяв не умисно.

Суд закрив провадженя у зв`язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Згідно з декларацією за 2016-й, Інна Климук є власницею квартири у 54,3 кв.м. і ділянки у 10,07 соток.

У банку пані Климук тримає 5 тисяч доларів. А у 2016-му отримала щедрий подарунок у негрошовій формі – 204 тисячі гривень від своєї матері Світлани Фурсової. Що це за подарунок запитуємо у Віктора Климука. 

– Спадщина від мами.

– Це земля?

– Власність, – коротко і без пояснень каже пан Климук. 

Рішення Рівненської міської ради і реєстр речових прав на нерухоме майно частково дають відповідь на наше питання.

Виявляється, у 2015-му Світлана Фурсова була однією зі щасливчиків які отримали земельні ділянки на території колишнього розсадника Тресту зеленого господарства.

Тещі  Климука надали 10 соток безоплатно у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку на вулиці Бузковій. А ось і кремовий двоповерховий будинок на цій території. 

Котедж на дві сім`ї на території тещі  Віктора Климука

З наших джерел відомо, що Віктор Климук особисто займається питаннями будівництва. Втім у декларації цього помешкання немає. А в реєстрі нерухомості немає жодних даних про майно його дружини. Після озвучення цієї інформації Віктор Климук розкриває таємницю подарунку тещі. Публікуємо частину розмови.

–  Ми знаємо, що на Бузковій  є будинок. На скільки відомо, вашої тещі земельна ділянка. Це часом не та «спадщина», яку вона подарувала? – журналістка. 

– Оце та спадщина, так так.

– Наші джерела говорять, що ви займаєтсь оформленням цього будинку. Це ваш будинок?

–  Це будинок до того вона не переписала. Тоїсть моя теща своїй дочечці.

– Теща у бізнесі працювала, що такий будинок побудувала?

– Теща мала в Славуті будинок батьківський і він був проданий, напевно, років 7 чи 8 назад.

– А як замлю отримали? В черзі стояла вона?

– Методом купування.

– Є рішення міської ради про безоплатну предачу землі.

– Ви ж розумієте, що там трохи по-іншому рішалось питання виділення земельних ділянок. Це виділялось працівникам житлово-комунального господарства міста.

– Добре, то це ваш будинок – незавершене будівництво?

– Це будинок не Климука Віктора, а будинок Фурсової Світлани Михайлівни, яка його дарувала своїй дочці Климук Інні Миколаївні, яка в свою чергу переуступила, або переуступить своєму сину. На сьогодні отакі дані. 

(...)

–  Вікторе Яковичу, ви одразу сказали, що вона її (земельну ділянку) купила.

– Ні, ну якби умова купівлі відносна.(...) Для працівників житлово-комунального господарства були виділені земельні ділянки, був створений кооператив. І в тому кооперативі визначали вже загальні збори, або рада кооперативу. Люди мали право переуступить свої земельні ділянки іншим. Тобто переуступати, продаж тут як би неправильно звучить. Переуступка. 

– А ви займаєтеся, допомагаєте будувати будинок? 

– Кому? 

– Тещі.

– Я багатьом людям допомагаю. Можу навіть і вам допомогти, звертайтесь. 

Як розсадник тресту перетворився у мажорний квартал і які сусіди у тещі Віктора Климука – незабаром на «Четвертій владі».

Зі слів пана Климука, землю виділяли комунальникам. А його теща більше 20 років працювала в УЖКГ от і отримала землю. Щоправда, згідно з інформацією з реєстру нерухомості, подарована дочці земля досі належить Світлані Фурсовій.

Автомобілів у пана Климука два – мікроавтобуси Mersedes-Benz 1996-го і 1995-го року випуску і причіп Schmitz SPR 1993 року випуску.

Сам Віктор Климук їздить на службовому авто Ford, принаймні в робочий час. 

Службове авто начальника РШЕУ

Детальніше про статки Віктора Климука і його сім`ї – у декларації. 

Нагадаємо, цьогоріч Рівненське ШЕУ перемогло у тендері на 64 мільйони гривень.

Чому не міг перемогти хтось інший і чому так стрімко зросли витрати на комунальників – у розслідуванні «Четвертої влади».

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте