Рівненські журналісти через суд вимагають у ЦВК оприлюднити фотографії та автобіографії кандидатів у депутати

Світлини та атобіоргафії рівненських кандидатів у слуги народу, на думку ЦВК, не повинні бути оприлюднені до виборів
Джерело
4vlada.com

З метою максимального інформування рівненських виборців про кандидатів у депутати, портал «Четверта влада» звернувся до Центральної виборчої комісії із запитом. У запиті ми попросили надати фотографії та автобіографії кандидатів у депутати, які балотуються по мажоритарних округах Рівненської області.

Надавати цю інформацію, якою вона, згідно з вимогами законодавства, володіє, ЦВК відмовилася, мовляв, це не входить у її повноваження.

Чиновники, які керуватимуть виборами в Україні, вважають, що оскільки кандидати не надавали згоди на оприлюднення своєї автобіографії для журналістів, а також те, що автобіографії містять конфіденційну інформацію про осіб, зокрема, про членів сім’ї кандидатів в народні депутати, про адресу місця проживання, контактний номер телефону, то оприлюднювати її вони не мають права.

Відмову в наданні фотографій кандидатів в народні депутати чиновники з ЦВК мотивували Цивільним Кодексом України, який передбачає, що фотографія, на якій зображено фізичну особу, може бути публічно показана, відтворена, розповсюджена лише за згодою цієї особи.

З таким тлумаченням «відкритості» інформації про кандидатів у нардепи категорично не погоджується юристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко.

– Автобіографії та фотографії кандидатів в народні депутати відносяться до відкритої інформації, про що прямо зазначено в Законі України "Про вибори народних депутатів", – пояснює Людмила Опришко. – Зазначені матеріали подаються до ЦВК з метою інформування виборців про кандидатів в народні депутати, а тому вони не відносяться до сфери приватного життя цих осіб.

ТАКОЖ ДИВІТЬСЯ: Виборами у Рівному керуватимуть політичні аутсайдери

Через це відмову ЦВК України у наданні цієї інформації на запит журналістки юристка називає незаконною. Відмова не тільки порушує права журналістів на доступ до публічної інформації, вона обмежує можливість перевірки відомостей про кандидатів з боку громадськості. В решті решт, така відмова є перешкодою на шляху інформування виборців про кандидатів в народні депутати.

У зв᾽язку з цим відповідь про відмову у наданні автобіографій кандидатів та їх фотографій оскаржена порталом "Четверта влада" до суду. Наразі справа перебуває в Житомирському адміністративному апеляційному суді.

ТАКОЖ ДИВІТЬСЯ: Список усіх кандидатів у народні депутати в мажоритарних округах Рівненської області станом на 21.08.2012

Копія першої сторінки позову (клікабельна)

Дивіться продовження: Справа рівненського журналіста, подана до Європейського суду, може зменшити маніпуляції під час виборів 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте