Рівненський нардеп-регіонал хоче відновити вступні іспити у вузах та просуває «корупційно-ректорський» законопроект

Попри запевнення керівництва рівненського «водника», що «лихоманка» у вузі спричинена намаганнями боротися з корупцією, законопроект президента НУВГП Миколи Сороки, в разі прийняття, фактично сприятиме поверненню корупції при вступі до вищих навчальних закладів
Джерело
«Четверта влада»

Закон Про вищу освіту незабаром буде прийнятий у новій редакції. Групи депутатів від Партії регіонів та опозиції ініціювали реєстрацію двох альтернативних законопроектів.

Зокрема, 28 грудня 2012 депутати від фракції Партії регіонів Сергій Ківалов, Григорій Калетнік та Микола Сорока виступили з пропозицією затвердити прийом до ВНЗ на підставі конкурсного балу як суми результатів зовнішнього незалежного оцінювання, балу за вступний іспит і середнього балу атестата, повідомляє korrespondent.net

Законопроект встановлює правила підрахунку сумарного конкурсного балу абітурієнта: він буде визначатися вченою радою ВНЗ. Що стосується прийому на навчання за рівнем магістра та кандидата наук, згідно з пропозицією депутатів, він буде здійснюватися виключно в результаті вступних іспитів.

Регіонали також пропонують виключити такі освітньо-кваліфікаційні рівні як «спеціаліст» та «молодший спеціаліст», залишивши рівень «кваліфікований працівник», «бакалавр», «магістр» і затвердити нові –  «доктор філософії» і «доктор наук».

На думку голови комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілії Гриневич (депутат фракції Всеукраїнське об´єднання Батьківщина), зареєстрований законопроект є відверто лобістським.

–  Ми не повинні знову наступати на ті самі граблі і створювати ті проблеми, які історично країна вже пройшла, – наголосила Лілія Гриневич.

– Відмова від зовнішнього незалежного оцінювання свідчить, на мою думку, про просте меркантильне бажання певних політиків повернутися знову до корупційних схем. Адже це буде перший наслідок відміни зовнішнього незалежного оцінювання.

–  Якщо перший законопроект, так званий законопроект Табачника, був мрією чиновників Міністерства освіти, щоб повністю контролювати навчальний процес у своїх інтересах, то законопроект Ківалова, Калетніка та Сороки – це законопроект тієї частини ректорів, які хотіли б повернути собі можливість повністю контролювати навчальний процес, починаючи із фінансових потоків та закінчуючи правом виключення студентів за будь-яких обставин, – заявляє голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова й інформації Микола Томенко («Батьківщина»).

–  Такий «корупційно-ректорський» законопроект не має шансів бути підтриманим у парламенті. 

Як повідомила прес-служба Миколи Томенка, представники низки студентських організацій вважають, що вищезгаданий законопроект «створює додаткові передумови для корупційних дій у вишах, безпідставно розширює повноваження ректорів та підпорядкованих їм адміністрацій, а також обмежує права трудових колективів загалом та студентів зокрема».

Нагадуємо, Микола Сорока, окрім мандата народного депутата, ще обіймає посаду президента Національного університету водного господарства та природокористування. І хоча ця посада –  на громадських засадах, фактично в його руках керівництво усіма стратегічними та поточними питаннями.

У відповідь на законопроект депутатів від ПР 11 січня представники опозиційних сил зареєстрували альтернативний документ. Згідно з ним, зарахування до вишів має відбуватися за результатами зовнішнього незалежного оцінювання та балів шкільного атестату без вступних іспитів.

У законопроекті йдеться, що зарахування до магістратури повинно відбуватися лише на основі балу ЗНО за програмою бакалаврату.

Законопроект також передбачає впровадити триступеневу систему вищої освіти: «бакалавр», «магістр», «доктор філософії», а рівень «молодший спеціаліст» віднести до системи професійної освіти.

Авторами виступили наступні депутати: від ВО Батьківщина Арсеній Яценюк, Леся Оробець та Лілія Гриневич, від партії УДАР –  Віталій Кличко, Ростислав Павленко та Павло Розенко, від ВО Свобода – Олег Тягнибок, Ірина Фаріон та Олександр Сич.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте