«Рідна» фірма заступника губернатора Рівненщини судиться з ОДА через тендер на 7 мільйонів

Юрій Приварський у 2013 та 2014 роках був адвокатом фірми, яка є переможцем багатьох тендерів Департаменту будівництва ОДА. Тепер, через один із них, вона судиться з чиновниками адміністрації

ТОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг» – не просто фірма, а успішний переможець державних закупівель, які проводить Департамент будівництва Рівненської ОДА. Товариство перемагає, навіть коли є більш вигідні пропозиції. І попри багаторічну співпрацю з чиновниками, грамоти, якими вони її нагороджують, підприємство подає на них в суд.  Чому?  Про це читайте далі. 

Суд: свої проти своїх

Фірма ТОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг», адвокатом якої свого часу був перший заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський, а власником до серпня 2011 року начальник господарської групи управління освіти і науки ОДА, племінник заступниці мера Рівного Галини Кульчинської Гордій Гордійчук, позивається до Департаменту з питань будівництва і архітектури Рівненської ОДА з вимогою визнання недійсним рішення про відміну торгів на 7 мільйонів  614 тисяч гривень. Вимагають укласти з ними договір на закупівлю робіт, хоча це підприємство не було переможцем тендеру. 

Про це вказано у реєстрі судових справ. Наступне судове засідання відбудеться 18 квітня, оскільки на перереднє представник департаменту не з`явився. 

Скрін
Відкрийте у новій вкладці для перегляду

Нагадаємо, мова йде про закупівлю яку проводив Департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА на реконструкцію клубу-їдальні в селі Городище Рівненського району під дитячий садок на 30 місць вже вдруге, оскільки першу спробу зірвав лист з УСБУ про ніби-то невідповідність документації конкурсних торгів.

У жовтні, коли закупівлю проводили вперше, ймовірним переможцем була донецька фірма ПП «Импульс». На цій пропозиції область могла зекономити більше 1,6 мільйона. Однак її відхилили, бо СБУ побачило загрозу безпеці країни у тому, що фірма не надала довідку з банку.

Юристи громадської ініціативи «За чесний тендер» вказували, що це порушення можна було обійти. Проте лист СБУшники адресували особисто заступнику голови Рівненської ОДА Юрію Приварському. Наступним претендентом на перемогу у тендері була фірма ТОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг».

За другою спробою тендер провели також з порушеннями, через що «За чесний тендер» зверталась до нардепа Олександра Черненка. Через його депутатське звернення до Держфінінспекції на початку лютого, фінінспектори виявили порушення у тендерній документації і закупівлю зірвали вдруге, коли вже було визначено переможця – фірму «Стиль-Декор».

До того, як інспектори провели перевірку, журналістка «Четвертої влади» спілкувалась з відповідальним за тендер заступником директора Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА Вадимом Бобріковим.

Він запевняв, що закупівлю провели так, як вимагає того Закон. Коли журналістка запитала, чому не врахували зміни законодавства, що могло призвести до обмеження участі в тендері, відповідь була короткою:

– Можливо, але я не бачу, що це когось обмежило. 

Як нам повідомили у відповіді на запит, фірма-переможець «Стиль-Декор» відмовилася від участі в торгах ще 29 грудня через «зростання цін на будівельні матеріали та техніку». Відповідно переможцем автоматично став «Укрбудреммонтаж інжиніринг», який пропонував свої послуги майже на 500 тисяч дорожче. 

У позовних вимогах вказано, що після відмови фірми-переможця, 18 січня директором ТОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг» Сергію Іванчуку «було наручно вручено Департаменту з питань будівництва та архітектури, для підписання з його сторони два примірники підписаного та скріпленого печаткою з боку позивача Договору підряду з додатками на затверджених документацією конкурсних торгів умовах, з проханням підписати та повернути на адресу позивача один примірник договору з додатками».

ТОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг» не погоджується з рішенням тендерного комітету, який через виявлення порушень фінінспекторами, відмінив тендер.

У позові фірма стверджує, що Департамент мав укласти з позивачем договір про закупівлю робіт за державні кошти не пізніше 11 лютого. У разі відміни торгів «замовник зобов`язаний був скласти, затвердити та оприлюднити Звіт про результати проведення процедури закупівлі... Однак з моменту прийняття рішення про відміну торгів і до моменту подання даного позову до суду Звіт про результати проведення процедури закупівлі Замовником оприлюднено не було», – йдеться у позові.

Згідно інформації з веб-порталу держзакупівель Департамент розмістив інформацію про відміну торгів 10 лютого. Позов подали 14 березня.

Скрін

Також фірма хоче стягнути з Департаменту 2 тисячі 756 гривень судових витрат.

З березня 2008 року засновниками «Укрбудреммонтаж інжиніринг» були Гордій Гордійчук , Олександр Дашкель – власник фірми «Кортакоз», Юрій Фалко – власник приватної виробничо-комерційної фірми «Фіалка». Усі ці фірми неодноразово були переможцями тендерів, які проводила Рівненська ОДА.

Також Гордійчук та Фалко потрапили у список тих, кому, в обхід земельної черги, виділили землю в районі вулиць Погоринської-Федіна у Рівному на ділянки «під садівництво».

Наразі засновником товариства є лучанин Вадим Сак на якого Гордійчук свого часу переписав це підприємство і ще одну фірму –  ТОВ «Інформаційно-консалтингова група».  Директором є Сергій Іванчук. 

Співпадіння чи потенційний конфлікт інтересів?

Постійний переможець тендерів Рівненської ОДА «Укрбудреммонтаж інжиніринг» неодноразово через успішний досвід у закупівлях був під прицілом ЗМІ. За інформацією «Наших грошей», з часу заснування «Вісника державних закупівель» і до 2013 року фірма «Укрбудреммонтаж інжиніринг» отримала підрядів на 52,47 мільйонів гривень. Наразі фірма й далі активно заробляє на державних закупівлях.

А ще у квітні, делекого 2014 року, тоді ще адвокат Юрій Приварський, захищав інтереси «Укрбудреммонтаж інжиніринг» у суді. Співпрацювати з фірмою він розпочав у 2013 році. 

Про це відомо з єдиного реєстру судових рішень.

Сьогодні ж, коли він є заступником голови ОДА, ця фірма виграє багато тендерів у Департаменті будівництва та архітектури. 

Юристка «За чесний тендер» Мирослава Примак зазначає, що тут простежується потенційний конфлікт інтересів – наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження. Таке поєднання може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття  рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання повноважень.

Примак

– Тут простежується потенційний конфлікт.  Але Приварський безпосередньо не приймав рішень, а всі решення приймались комітетом конкурсних торгів. У нього через роботу в ТОВ,  точно є якісь дружні чи інші позаслужбові стосунки з фірмою. І це потенційно може впливати на рішення комітету, – розповідає Мирослава Примак.

– У Законі «Про запобігання корупції» написано, що про такі факти треба повідомляти Національне агенство, вони будуть вирішувати, чи є тут конфлікт, і якщо і він постійний, то рекомендують керівника звільнити таку особу.

Перший заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський каже, що за своє життя співпрацював з багатьма фірмами, але назви не називає. Розповідає, що є не так багато спеціалістів у податковому господарському праві, тому раніше мав велике навантаження – по три засідання в день, де захищав інтереси різних підприємств.

Не заперечує, що ТОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг» було одним із них, але цю фірму не виділяє серед решти, спілкуючись з журналісткою, нібито не одразу згадує імена керівників:

– У свій час я, на скільки пам`ятаю, представляв їхні інтереси в судах. Це було більше трьох років тому. Я відверто не можу згадати скільки було справ. Може, дві, а може три, – каже Юрій Приварський.

– З директором Сергієм Іванчуком знайомий, він підписував довіреність на представництво інтересів. По справі в основному спілкувався з бухгалтерією чи технічними працівниками. То могли бути, або податкові, або господарські справи.

Приварський
Пан Приварський каже, що час від часу спілкується з власником  фірми «Фіалка» Юрієм Фалко, адже між ними є історія стосунків. Зокрема, Приварський захищав і його фірму у суді

На думку заступника голови РОДА, на те, що фірма «Укрбудреммонтаж інжиніринг» часто перемагає у тендерах, попри те, що є учасники з дешевшими пропозиціями, не впливають зв`язки підприємства з чиновниками:

– Думаю, що такого бути не може по тій простій причині, що на кожному відкритті тендерів присутні представники правоохоронних органів. І підтримання процедури законодавчої йде під мікроскопом, – розповідає Юрій Приварський.

– Я не є членом конкурсного комітету, я не знаю... Мені головне, щоб все було в рамках чинного законодавства. Об`єкти мають бути побудовані, а тендери проведені в рамках закону.

З метою всебічного, повного і об’єктивного дослідження усіх обставин справи, що знаходиться в провадженні Рівненського господарського суду в Рівненській області, громадська ініціатива «За чесний тендер» звернулася до Держфінінспекції в Рівненській області з проханням забезпечити її участь в якості відповідного учасника судового процесу у цій справі.


Моніторинг закупівель відбувається у рамках проекту Рівненського агентства журналістських розслідувань «За чесний тендер на Рівненщині та Волині», підтриманого Міжнародним фондом «Відродження». 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте