Судові історії звільненого через хабар рівненського «маминого прокурора»

Андрія Таргонія прозвали «маминим прокурором», бо його матір Ірина Таргоній часто заступалася за сина, коли той потрапляв у халепу: і тоді, коли його смикав за краватку Сашко Білий і коли Таргонія впіймали на хабарі

У перші дні липня 2015-го у кабінет прокурора Рівненської районної прокуратури Андрія Таргонія завітав «Сокіл».

Правоохоронця, відомого тим, що «виховну годину» з ним провів нині вже покійний лідер «Правого сектору» на Західній Україні Олександр Музичко, піймали на хабарі.

З того часу образ мученика, якого посмикали за краватку, розвіявся. Таргоній вже рідко світиться у ЗМІ, хоче повернути роботу, а суд через звинувачення у хабарництві не можуть призначити вже півроку.

«Четверта влада» занурилась у судовий реєстр, аби дізнатися як і з ким судиться Андрій Таргоній і з`ясувала нові деталі цієї історії. Розпочнемо з бекграунду. 

«Я їм є незручний прокурор». Як усе було

Другого липня 2015-го у прокуратуру Рівненської області надійшла скарга від жителя одного з сіл області про те, що Таргоній вимагав від нього хабар за закриття кримінальної справи. 

Затримання відбувалося у кабінеті Таргонія третього липня. У шухляді його робочого столу знайшли 15 тисяч гривень міченими купюрами. Ще 35 тисяч, за версією слідства, екс-прокурор взяв раніше і передав адвокату-спільнику.

Андрій Таргоній начебто вимагав гроші у чоловіка, який нібито разом з сімома іншими людьми вчинив розбій: викрав авто та побив власника у травні 2014 року. Одного із групи засудили, справи щодо семи інших учасників повернули на довивчення.

Одразу після затримання прокурор хвилювався і казав, що це все - підстава керівництва Рівненської прокуратури, а гроші йому підкинули.

Після затримання ще один громадянин звинуватив Андрія Таргонія у хабарництві.

Як наслідок четвертого липня пану Таргонію оголосили про підозру та звільнили із органів прокуратури за порушення присяги працівника прокуратури ще до вироку суду. На третій день екс-прокурор вийшов з-під варти: після того, як за нього внесли заставу майже в 100 тисяч гривень. 

Рік тому це викриття, через велику увагу ЗМІ до Таргонія та через його, тепер уже вщент зруйнований образ «мученика», якого пошарпали у власному кабінеті, вважали найбільш сенсаційним на Рівненщині. Випадок хабарництва також потрапив до ТОП-10 українських корупціонерів 2015 року.

Судовий пінг-понг

Досудове розслідування у справі Таргонія розпочали ще в липні 2015-го.

У березні цього року прокурор Волинської прокуратури Юрій Леськів  звернувся до Рівненського міського суду з обвинувальним актом (документом, яким слідство висуває обвинувачення особі у вчиненні злочину і яким завершується досудове розслідування) у кримінальному провадженні за підозрою Андрія Таргонія у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище або неправомірна вигода у великому розмірі).

Андрію Таргонію загрожує покарання - позбавленням волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

З травня по жовтень прокурор у Рівненського міськсуду просив призначити розгляд на підставі акта. Втім міський суд двічі відмовляв йому, бо вважав, що обвинувальний акт складений з порушеннями. 

Спочатку на зустріч прокурору не пішов судя Віктор Кухарець. 19 травня акт повернули на допрацювання через те, що він не містив прізвища, імені, по батькові та займаної посади слідчого, який здійснював досудове розслідування у кримінальному провадженні, а самого Таргонія у акті лише підозрювали, а не обвинувачували у вчиненні злочину. Тож суд погодився з адвокатом Таргонія, що  формулювання обвинувачення відсутнє.

Згодом у Апеляційному суді Рівненської області прокурор оскаржив цю ухвалу. Апеляція вирішила призначити новий розгляд в суді першої інстанції. 

У серпні-вересні двоє суддів: Віктор Кухарець і Сергій Наумов заявили про самовідвід. Перший не погодився з рішенням апеляції, другий суддя оголосив самовідвід, бо вже раніше розглядав скарги Таргонія.

Третій суддя Рівненського міськсуду Володимир Доля 16 вересня мав призначити кримінальне провадження до судового розгляду. 

На цьому суді Андрій Таргоній подав клопотання про повернення належного йому закордонного паспорта. Втім суд відмовив. 

Також захист Таргонія вкотре вимагав повернути обвинувальний акт прокурору і заявляв, що у справі ще не допитані усі свідки, а обвинуваченого не ознайомили з матеріалами проведення негласних слідчих розшукових дій. Також екс-прокурору ніібито не дали можливості ознайомитись з частиною речових доказів.

Суддя Володимир Доля також повернув обвинувальний акт, адже погодився, що в ньому відсутнє обвинувачення. Суд дав прокурору 5 робочих днів на виправлення недоліків. Втім 25 жовтня правоохоронець у апеляційному порядку оскаржував це рішення. Суд частково став на його сторону. 

У прес-службі прокуратури Волинської області нам повідомили, що наступне засідання по цій справі відбудеться 16 грудня. 

Не змирився зі звільненням

Через три дні після того, як у кабінет екс-прокурора завітав «Сокіл», Андрія Таргонія звільнили через «проступок, який порочить працівника прокуратури, а саме прийняття пропозиції та одержання неправомірної вигоди». Також його позбавили  чину юриста 1 класу, присвоєного наказом Генерального прокурора України. З цим він не змирився і пішов до суду, щоб повернути роботу. 

У суді Таргоній доводив, що службове розслідування, у результаті якого його звільнили, провели з порушенням встановленого Інструкцією порядку. Висновки розслідування, на думку екс-прокурора, є необґрунтованими та передчасними. З порушенням принципу невинуватості. 

2 вересня 2015-го колегія суддів Рівненського окружного адмінсуду відмовила Андрію Таргонію. Він намагався оскаржити це рішення у апеляційному адмінсуді. Однак житомирські судді вирішили взагалі зупинити провадження по цій справі, доки не стане відомо результати розгляду кримінальної справи.

Втім Андрій Таргоній подав касаційну скаргу, яку ще досі не розглядали. У Вищому адмінсуді нам розповіли що наразі невідомо коли буде судове засідання. Мовляв суд завантажений, а суддю Дмитра Ліпського, який мав вирішити чи поновлювати на посаді Таргонія, відсторонили.

З огляду на інформацію, знайдену нами на сайті «Судова влада» Таргоній Андрій Володимирович безробтним не залишається. Адже у травні- серпні цього року він кількаразово представляв у суді інтереси фізичних і юридичної особи у Костопільському районному суді. Це були суди по аліментах, поверненню боргу тощо.

Оскільки номер Андрія Таргонія, який є у редакції - поза зоною, ми спробували з`ясувати чи дійсно він мав таку практику у його адвокатки Вікторії Власик. Номер підзахисного вона не надала і сказала, що запитає у нього. За домовленістю через кілька хвилин ми мали сконтактувати. Однак більше пані Власик на наші дзвінки не відповідала.

Нагадаємо, що доки вирішують судити Таргонія чи ні, двох правоохоронців: екс-начальника Рівненського райвідділу міліції Ігоря Денисюка та слідчого Василя Холодька вже засудили за те, що вони не вжили заходів під час візиту правосекторівців на чолі з Олександром Музичком у прокуратуру.

Обом призначили покарання у виді штрафу - 8 тисяч 500 гривень та на півтора роки позбавили права обіймати посади, пов`язані з виконанням функцій представника влади та правоохоронця. 

«Четверта влада» й надалі слідкуватиме за тим, як судять Андрія Таргонія.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте