Де у Рівному небезпечно дихати: карта аналізу повітря

На перехресті вулиць В.Чорновола – Ст.Бандери у Рівному – перевищення гранично допустимих концентрацій хімічних речовин
Джерело
charivne.info

Перехрестя у Рівному – одні з найбільш забруднених за складом повітря. Про це свідчать результати аналізу Рівненського обласного лабораторного центру.  Основні забруднювачі атмосферного повітря в Рівному – викиди від автотранспорту.

Протягом 2017 року спеціалістами Рівненського обласного лабораторного центру оцінювали стан атмосферного повітря на території Рівного, йдеться на сайті лабораторії.

Для проведення досліджень територію міста розділено на 9 умовних секторів з найбільш інтенсивним рухом транспорту та визначено 11 пріоритетних забруднюючих речовин, які найбільше впливають на організм людини, а саме:

  • діоксид азоту,
  • оксид вуглецю,
  • оксид азоту,
  • діоксид сірки,
  • сірководень,
  • фенол,
  • формальдегід,
  • фтористий та хлористий водень,
  • пил,
  • аміак.

Дослідження хімічних речовин в атмосферному повітрі проводились за максимально разовими та середньодобовими гранично допустимими концентраціями.

Так, протягом травня-липня 2017 року досліджено 97 проб атмосферного повітря в 14 точках міста.

У 7 точках виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій хімічних речовин (перехрестя вулиць Мельника – Шухевича; вулиць В.Чорновола – Ст.Бандери; вулиць Курчатова – Д.Галицького; вул. Млинівська; вул. Новодвірська; вул. Басівкутська; вул. Мукачівська).

Перевищення максимально разових гранично допустимих концентрацій хімічних речовин фіксувались в 2 точках, перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій в атмосферному повітрі виявлено у 5 точках спостережень.

Зокрема, по фенолу виявлено перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій у 1,1 раза - перехрестя вулиць Мельника – Шухевича та В.Чорновола – Ст.Бандери, максимально разових концентрацій на вулиці Млинівська в 1,7 раза.

По формальдегіду виявлено перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій у 2,6 раза на перехресті вулиць В.Чорновола – Ст. Бандери; по вул. Новодвірська в 1,9 раза; вул. Басівкутська та перехрестя вулиць Курчатова – Д.Галицького в 1,3 раза.

По діоксиду азоту виявлено перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій у 1,2 раза на перехресті вулиць Ст. Бандери – В.Чорновола, максимально разових концентрацій по вул. Мукачівська в 1,1 раза.

За результатами проведених досліджень встановлено, що основні забруднювачі атмосферного повітря в Рівному – викиди від автотранспорту.

З кожним роком кількість автотранспортних засобів зростає, що в свою чергу призводить до збільшення забруднення атмосферного повітря, як наслідок – вплив на стан здоров’я населення.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте