Янукович у другий тур виборів спробує протягнути Симоненка, – політолог

Віктор Янукович
Джерело
Фото з socportal.info

Різні джерела постійно твердять, що робочим варіантом для штабістів Януковича є варіант протягування у другий тур пари Янукович – Симоненко, за якого досі чинний президент України, безумовно, би виграв.

Про це пише політолог Сергій Таран у своєму блозі на Українській правді.

Ідея полягає в тому щоби:

1) зняти Кличка з передвиборчої гонки (під приводом "непроживання" в Україні)

2) у першому турі не фальсифікувати вибори під Януковича, а, навпаки, додати його голоси Симоненку – рівно настільки, наскільки йому би було достатньо, аби обійти Яценюка.

3) сприяти появі та "розкрутці" купи опозиційних кандидатів, які зі своїми кількома відсотками розмиватимуть опозиційний електорат та спрощуватимуть задачу (Порошенко, Катеринчук, Садовий, мери інших міст центральної та західної України)

4) Росія має забезпечити міжнародну легітимізацію даного сумнівного проекту.

Ось як би це мало виглядати у цифрах. Це свіже опитування, проведе у грудні 2013 р Центром "Социс" та групою "Рейтинг". Якби вибори відбулися найближчої неділі, у першому турі виборці би підтримали:

20,2% (серед усіх опитаних) – Віктора Януковича,

18,6% – Віталія Кличка.

9,4% – Арсенія Яценюка,

7,1% – Петра Порошенка,

5,1% – Олега Тягнибока,

4,5% – Петра Симоненка,

0,9% – Віктора Медведчука.

А от як би мали виглядати результати першого туру, якби Кличка зняли, а Симоненку від Януковича перекинули би 6%:

18,6% – Віталій Кличко (знято).

14,2% – Віктор Янукович,

10,5% – Петро Симоненко,

9,4% – Арсеній Яценюк,

7,1% – Петро Порошенко,

5,1% – Олег Тягнибок,

0,9% – Віктор Медведчук.

Скажете, що це фальсифікація? Так. Але при збереженні нинішньої системи виборів інших способів утримати владу у Януковича немає. А тут виходить такий собі "хитрий варіант" фальсифікацій – "опозиційному" Симоненку накидають від влади відсотки, і весь фокус з фальсифікаціями відбувається ще ДО дня голосування. При такому розкладі сам день голосування може відбутися зразково прозоро.

Щоби запобігти такого сценарію потрібно:

1) Кампанія по захисту результатів виборів Президента має бути підготовлена і готова до старту ще ДО дня голосування

2) Потрібен єдиний кандидат від опозиції ще до першого туру (іншим значним і менш рейтинговим кандидатам потрібно чесно і однозначно визначатись – або вони грають у ігри влади, або вони жертовно думають про майбутнє країни). У цьому разі зняти єдиного кандидата від опозиції буде складніше. За таких умов легітимізувати вибори в очах світової буде, фактично, нереально.

3) Потрібні програма і дублер (и). Процес висунення єдиного кандидата від опозиції має бути проведено з одночасним підписанням єдиної програми дій від опозиції, під якою підпишуться одразу три лідери (така програма може бути загальнішою від партійних програм, які у кандидатів можуть бути різними, і будуватися на європейському векторі розвитку країни). Крім того, можливо, будуть потрібні і інші спільні заходи, які би сприяли "перетіканню електорату" між опозиціонерами та гарантували появу "дублера" основного кандидата, якщо основного влада надумає знімати.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте

Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

12 січня 2020 в 00:51
0
Коментарі
Profile picture for user golovred

Володимир Торбіч

12 січня 2020 в 00:52
0
ч2