«Університет має очищатися»

Що думає перший заступник міністра освіти про події в РДГУ

На минулому засіданні Вченої ради РДГУ журналістів і студентів виставляли за двері. Ректор Руслан Постоловський заявив, що прийти на Вчену раду державного університету без його дозволу, це всеодно, що б він вліз комусь у хату. Цього разу з «хати» нікого не виганяли

Сьогодні в Рівному побував наш земляк, народний депутат у 1994-1998 роках, колишній декан факультету інформатики та обчислювальної техніки Рівненського педінституту, а нині перший заступник міністра освіти України Володимир Ковтунець. «Четверта влада» поспілкувалася з високопосадовцем про ситуацію в РДГУ і побувала на Вченій раді університету.

Майже місяць тому «Четверта влада» опублікувала два розслідування про події в Рівненському державному гуманітарному університеті.

Перше – про дружину завкафедри хореографії, яка 10 років отримувала заробітну плату за роботу концертмейстера, хоча колеги і студенти стверджують, що ніколи її не бачили.

Друге – про сексуальні домагання, які практикував цей же завкафедри Володимир Годовський щодо студенток і викладачок. Обидва спричинили суспільний резонанс і зараз з цими темати працює поліція. 

Отже з часу публікацій дещо змінилося. Професор Володимир Годовський ще трохи попрацював і зрештою звільнився за власним бажанням. А ректор вишу Руслан Постолоський заявив, що судитиметься з нами. Щоправда потім іншим ЗМІ заявив, що не судитиметься. 

«Хата ректора»

Нещодавно «Четверта влада» спробувала відвідати Вчену раду РДГУ на якій професори, викладачі, студенти та інші, за нашою інформацією, мали б обговорити поведінку свого колеги Годовського. Втім з самого початку засідання ректор Руслан Постоловський почав кричати на журналістку «Четвертої влади» і заявив, що не хоче бачити представників преси на засіданні, яке є відкритим заходом. 

Члени Вченої ради майже одноголосно підтримали пропозицію ректора вигнати журналістів із зали. Дехто сипав образи в сторну журналіста.

Ректор двічі влаштував голосування присутніх за те, щоб вигнати представників ЗМІ. Заручившись підтримкою більшості, керівник університету навіть викликав поліцію, аби правоохоронці виставили із зали журналіста. Кількох небайдужих студентів також вигнали.

Знімальна група «Четвертої влади» теж викликала поліцію. Журналістка написала заяву на ректора, який їй перешкоджав і повернулася на засідання. Зрозумівши, що журналісти не збираються покидати захід, Руслан Постоловський його переніс. 

Про те, як журналістам перешкоджали у матеріалі назва якого багато про що говорить: «Тупий, відпрацьовуєш гроші»: як в РДГУ виганяли журналістів і студентів (ВІДЕО)

Реакція наших читачів і всіх хто прочитав матеріал – не лише здивування. Люди приголомшені такою поведінкою викладачів і закритістю викладачів. Тож ми вирішили періодично відвідувати такі засідання.

Замміністра освіти в РДГУ

За нашою інформацією, на сьогоднішнє засідання Вченої ради викликали по телефону. Захід мав відвідати перший заступник міністра освіти Володимир Ковтунець. Ми поспілкувалися із заступником міністра про події, які піднімали в публікаціях. Про це – у 5-ти хвилинному відео:

Про фіктивну посаду концертмейстерки і дружини Годовського Світлани Грицюк у Міністерстві повинні знати. Адже з цього приводу туди надходила заява екс-викладача Андрія Скоцького.

На кафедрі хореографії, яка опинилася в центрі нашої уваги після такого звернення, нам заявляли, що міністерство проводило перевірку. Щоправда заступнику міністра Володимиру Ковтунцю про це невідомо.

– Нинішнього року Міністерство не проводило перевірки тому що Законом накладений мораторій до 31-го грудня. Тому перевірки ми здійснюємо лише за скаргами і то з дозволу Державної регуляторної служби. Державна регуляторна служба дуже рідко давала такі дозволи, вона відстоює свободу ведення бізнесу, тому перевірок в нас було небагато, – розповів Володимир Ковтунець. – Я зараз нічого не можу сказати про фінансові зловживання, тому що, якщо це було то це скоріше питання не до нас, а до державного аудитора. Хоча якщо такі речі є, то попередньо може перевірити наша внутрішня служба аудиту.

На сайті Міністерства освіти знаходимо інформацію про мораторій. Щоправда, перевірку можуть провести, якщо буде обґрунтована скарга громадяна про порушення його конституційних прав вишом. Власне такою і була заява Андрія Скоцького. Ми надіслали запит до міністерства, аби з`ясувати як воно відреагувало на неї. 

Домагання в РДГУ – не новина

Виявляється про домагання в РДГУ Володимир Ковтунець чує не вперше. У 1992–1994 роках він був деканом факультету інформатики та обчислювальної техніки Рівненського педагогічного інституту і студенти заявили йому про домагання одного викладача.

Володимир Ковтунець не чув про домагання у інших вишах. Припускає, що цю проблему ще не виявили

– Ну що я скажу. В таких випадках треба діяти. В 93-му я був деканом. До мене прийшли студенти поскаржилися перед Новим роком десь от в ці дні, що один викладач вибрав дівчинку для побачення ввечері. Я був тоді депутатом міської ради, я скористався деякими можливостями депутата і цей чоловік негайно звільнився з роботи. Я правда отримав від ректора наганяй за самодіяльність, але ми це вирішили. Я думаю, що такі питання треба вирішувати, а якщо є більш серйозні речі – має займатися поліція, а не університет. Університет має очищатися, – розказав заступник міністра. 

За словами Володимира Ковтунця, ректор змусив написати заяву цього викладача. Деталей справи він не називає, каже, що про це відомо поліції. А щоб вирішити такі проблеми треба звернення від студентів та викладачів. 

– Нам потрібні звернення не анонімні, не преси. Нам потрібні звернення фізичних осіб, скарги на підставі яких ми можемо організувати перевірку. Державна інспекція навчальних закладів може здійснити перевірку чи внутрішній аудит. Після першого січня, якщо закон не продовжать, ми маємо право вже на власний розсуд таку перевірку провести, зокрема, за повідомленням ЗМІ, 

– Міністерство ідентифікує це як проблему? – журналістка. 

– Так.

– Вам відомо про таке в інших вишах?

– Ні. На щастя, такого немає. Ми маємо проблеми в багатьох університетах. Маємо кадри, то життя. Понад триста державних університетів – це величезне господарство. На щастя, таких не було. Хто знає, може, не виявили.

«Не буде якісної освіти – не буде університету»

Цього року РДГУ обійняв 176 позицію у рейтингу вишів «ТОП-200 Україна». Значно вище опинилися  Національний університет водного господарства та природокористування (67 позиція), Острозька академія (98 позиція) та Міжнародний економіко-гуманітарний університет (151 позиція). У консолідованому рейтингу сайту Osvita.ua позиція РДГУ дещо вища – 164 місце. Ми запитали у заступника міністра чи пов`язує він такі низькі показники з неправильним управлінням керівництва вишу. 

– Хто обирав керівництво університету? – запитав Володимир Ковтунець. 

– Викладачі.

– То чия це проблема? Якщо є проблема, то це проблема всього колективу. Університет має автономію. Він має право обирати ректора. Якщо він обирає людину, яка університет розвиває і будує, ну от поруч Острозька академія. Можна тільки потішитися. Звичайно клопоту від ректора в нас значно більше, тому що він стукає в усі двері – починаючи від Адміністрації президента, закінчуючи всіма кабінетами в Міністерстві. Але він веде будівництво, в нього розвивається університет, – розповів заступник міністра.

 Я останні роки викладав для студентів курс бізнесу і я завжди говорив таку річ, що якщо ви почали бізнес і не думаєте як його розвивати впродовж 5 років, то ви вже програли – ви банкрот. Треба думати про завтрашній день. Той хто зупинився – він програє. І ми зараз, я доповім на Вченій раді, плануємо дуже серйозну реформу фінансування. Це будуть нормальні ринкові економічні відносини. Сподіваюсь, щ ми її запровадимо. І той хто не захоче давати якісні освітні послуги, а наші молоді люди і їхні батьки вимагають якісної освіти, вимоги дуже жорсткі. Не буде якісної освіти – не буде університету.

Від редакції: На нашу думку це проблема не лише викладачів, а й студентів, батьків студентів, а також роботодавців, куди підуть працювати випускники університету і загалом суспільства, яке отримуватиме послуги від випускників, а ще проблема держави і платників податків, які витрачають свої ресурси на цей заклад.

Зразкова поведінка... Коли в «хаті» гості

Також ми запитали Володимира Ковтунця що він думає про перешкоджання журналістам на засіданні Вченої ради. За його словами, такі дії – це порушення принципів відкритості.

– Засідання Вченої ради мають відбуватися відкрито. Інша справа, що журналісти не повинні втручатися, а повинні вести себе цивілізовано. Я не знаю які там у вас були стосунки, але, може, там якісь взаємні претензії були чи сварки. Я не знаю. Але загалом університет повинен працювати відкрито, – сказав заступник міністра. 

Володимир Ковтунець наше запитання прийняв як скаргу до Міністерства на перешкоджання з боку Керівництва РДГУ.  Зрештою ми попрямували у залу засідання Вченої ради. Цього разу присутніх було значно менше і ніхто нам не робив зауважень. 

Вчена рада РДГУ. На цей раз журналістів не обзивали і не виганяли

У присутності заступника міністра ректор РДГУ Руслан Постоловський не заявив, що не хоче бачити журналістів, не викликав поліцію і не переносив засідання.

Перший заступник міністра освіти розповів нам, що мета його візиту – порадитися з колегами про реформу, яка стосується фінансування ВНЗ. Зустріч він почав із озвучення питань освіти і поступово переходив до головного 
Декани і завідуючі кафедр не були проти проведення зйомки. Не обурювалась навіть сестра ректора, завкафедри філософії Людмила Шугаєва (з правого краю)

Зрештою все відбулося тихо і мирно.

Про що з викладачами говорив заступник міністра у наступному матеріалі.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте