Суд зняв арешт із 10 тисяч доларів знайдених у затриманого на хабарі керівника волинської ДАБІ

Суд зняв арешт із усіх коштів, які знайшли у банківській скриньці Сергія Шемейка
Джерело
Прес-служба прокуратури області

Луцький міськрайонний суд ухвалив повернути вилучені у банківській скриньці затриманого на хабарі заступника начальника Управління ДАБІ у Волинській області Сергія Шемейка 10 тисяч доларів США його родичам. 

Про це йдеться в ухвалах Луцького міськрайонного суду від 29 грудня 2016 року. 

Нагадаємо, заступника начальника управління Держархбудінспекції на Волині Сергія Шемейка, який також виконував обов`язки начальника управління, в листопаді минулого року затримали на хабарі.

Правоохоронці встановили, що чиновник через двох посередників систематично вимагав гроші від місцевих забудовників за безперешкодну реєстрацію дозвільних документів у сфері містобудівної діяльності.

Під час проведення обшуків за місцями проживання зловмисників вилучили майже 30 тисяч доларів США та 30-мм снаряд. Згодом в прокуратурі повідомили, що із банківської комірки в посадовця ДАБІ вилучили близько 80 тисяч доларів та 10 тисяч євро. Наприкінці листопада суд ухвалив посадити під цілодобовий домашній арешт підозрюваного.

У грудні минулого року до суду звернувся син Сергія Шемейка, який просив зняти арешт і повернути йому 70 тисяч 380 доларів та 10 тисяч 160 євро, які були знайдені у банківській скриньці його батька. Син посадовця пояснив, що насправді це не гроші його батька, а його гроші, отримані від продажу квартири, весільного перепою і власні накопичення. Зрештою суд задовольнив клопотання сина посадовця ДАБІ. 

Із вилучених у банківській скриньці Сергія Шемейка коштів під арештом залишилися ще 10 тисяч доларів США. Однак, і їх суд невдовзі вирішив повернути сім`ї підозрюваного. 

Так, 29 грудня суд розглянув клопотання родичів підозрюваного щодо зняття арешту із зазначених коштів. 

«Враховуючи ті обставини, що ОСОБА_1 (у реєстрі судових рішень вилучають персональні дані фігурантів, – авт.) в судовому засіданні пояснила та довела походження коштів та надала суду копії квитанції про те, що зазначені грошові кошти були нею придбані у 2013 році, тому суд приходить до висновку, що дане клопотання слід задовольнити частково, тобто скасувати арешт із грошових коштів в сумі 5000 доларів США.

Посилання прокурора щодо придбання автомобіля ОСОБА_1, не заслуговують на увагу, оскільки в поданій копії реєстраційної картки не вказано вартості вказаного транспортного засобу, крім того, особа пояснила, що транспортний засіб було придбано її сім`єю не за ті грошові кошти, що вона придбала у 2013 році, а за інші заощадження», – зазначив в ухвалі суддя Луцького міськрайонного суду Андрій Сівчук і вирішив зняти арешт із коштів.

За клопотанням іншого родича підозрюваного у хабарництві посадовця ДАБІ суд також вирішив зняти арешт із грошових коштів.

«Враховуючи ті обставини, що ОСОБА_1 (інша родичка підозрюваного; у реєстрі судових рішень вилучають персональні дані фігурантів, – авт.) в судовому засіданні пояснила про те, що грошові кошти в сумі 5000 доларів США вона накопичувала протягом останніх років, крім того, подала документи з яких вбачається, що вона отримувала окрім заробітної плати ще й пенсію, тому на думку суду вона і могла накопичити зазначену суму, за таких обставин, суд приходить до висновку, що дане клопотання слід задовольнити частково, тобто скасувати арешт із грошових коштів в сумі 5000 доларів США.

Посилання прокурора та слідчого щодо придбання ОСОБА_1 квартири та автомобіля, не заслуговують на увагу, оскільки квартира та автомобіль купувались за кредитні кошти», – йдеться в іншій ухвалі судді Андрія Сівчука. 

Відзначимо, що напередодні прес-секретар прокуратури Волинської області Наталія Мурахевич зазначала, що із клопотаннями про повернення 10 тисяч доларів США до суду звернулися дружина та невістка підозрюваного Сергія Шемейка. 

Таким чином, із усіх 80 тисяч 380 доларів США та 10 тисяч 160 євро, які знайшли у банківській скриньці заступника начальника Управління ДАБІ у Волинській області Сергія Шемейка, суд зняв арешт за клопотаннями сина, дружини та невістки підозрюваного у хабарництві. 

Невдовзі слідчий поліції Петро Грудецький та прокурор Василь Петрук звернулися з клопотанням до суду все ж таки знову накласти арешт на 10 тисяч доларів, які суд зібрався повернути дружині і невістці підозрюваного, та на 70 тисяч доларів і 10 тисяч євро, які суд ухвалив повернути сину підозрюваного. Однак, суддя Андрій Сівчук відмовив у задоволенні обох клопотань сторони обвинувачення, бо сторона обвинувачення, мовляв, не довела, що вилучені у банківській скриньці Сергія Шемейка кошти належать саме йому. 

Правоохоронці продовжують розслідування у справі Сергія Шемейка. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте