«Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за публікації блогерів»
Profile picture for user pinchuk.o
Координаторка ініціативи «Рівне – місто дружнє до дитини»

Показники шуму у Рівному зашкалювали і без вуличної реклами – дослідження.

Вуличне радіо збільшує рівень шуму у місті, який і так є загрозливим для здоров`я.

Ситуація що склалася із «вуличним радіо» – чергове підтвердження того, що публічні консультації з мешканцями міста це надзвичайно важливо.

Складається враження, що рішення в місті приймають люди, які або не ставлять собі за мету створення у місті комфортного середовища для проживання його мешканців або просто не фахові у цих питаннях.

Замість того, щоб докласти зусиль і очистити вулиці від величезної кількості візуального сміття, реклами, яка заполонила наше місто, спотворюючи його вулиці, будівлі, чомусь було прийняте рішення додати ще й шумового забруднення.

Хочеться вірити, що це просто прикра випадковість, а не байдужість і халатність.

Перш ніж приймати рішення про розміщення аудіореклами на зупинках громадського транспорту, міській владі варто було б поцікавитися думкою і простих рівнян і фахівців щодо того, чи хочуть вони чути рекламу на вулицях Рівного і які можливі наслідки такого розміщення.

При бажанні, зробити це можна дуже просто.

Всього лиш розмістивши відповідні дописи в популярних групах в соціальних мережах, приблизно такого змісту:

«Шановні рівняни! До нас звернувся підприємець із пропозицією розмістити аудіо ретлянслятори поблизу зупинок громадського транспорту… ми поважаємо вашу думку і завжди намагаємося прийняти найкраще рішення, щоб ви були задоволені. Просимо Вас висловити вашу думку щодо розміщення аудіореклами на зупинках громадського транспорту…».

Можливо, рівняни сказали б що:

– дія шуму на організм людини не обмежується впливом на орган слуху;

– підвищений шум впливає на нервову і серцево-судинну системи, викликає роздратування, порушення сну, втому, агресивність тощо;

– підвищений рівень шуму створює у людей стан тривоги, а звідси – інфаркти і інсульти.

– реклама і музика, яка відтворюється на вулицях, транслюється так, щоб її було добре чути на тлі всіх інших джерел шуму, тим самим ще більше посилюючи негативний вплив шуму;

– реклама заважає людям спілкуватися один з одним на вулиці, по телефону;

– людям, які працюють поблизу джерела звукової реклами, вона заважає працювати і зосередитися на справах, викликаючи головний біль і дратівливість, що позначається на результатах роботи;

– з огляду на, що люди не мають можливості вимикати ретранслятори, регулювати або дозувати прийом інформації з ретрансляторів, такий спосіб поширення реклами є нав`язуванням тощо;

– люди мають різні музичні вподобання і навіть якщо звучать пісні українських виконавців, ніхто не вправі примушувати інших їх слухати.

Все це можна легко знайти в інтернеті, загугливши «шумове забруднення міст».

Більше того, працівники обласного лабораторного центру МОЗ вочевидь нагадали б міський владі, що в липні 2017 року вони досліджували в Рівному місця, найбільш небезпечні за рівнем шуму. Вони виміряли шум у 50 точках Рівного на різних транспортних маршрутах і скрізь виявили перевищення його рівня.

Завідувач лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних явищ обласного лабораторного центру МОЗ Д. Полюхович тоді розповідав, що:

«За результатами досліджень було виявлено перевищення в усіх випадках. Перевищення було від 2 до 14 децибел. Вулицями з найбільшим акустичним дискомфортом є Київська, Д.Галицького, Соборна, Грушевського.

Шум впливає на стан організму: порушується сон, внаслідок цього виникає дратівливість, підвищується артеріальний тиск. І це не тільки нервова система може страждати, а й ендокринна».

«Коли людина перебуває у зоні дії підвищеного рівня шуму 3-10 і більше років, стан її здоров’я погіршується».

«Закликаю рівнян проявляти активну громадянську позицію і вимагати від влади запровадження заходів для зниження рівня шуму від транспорту».

Працівники лабораторного центру навіть створили інтерактивну карту Рівного, на якій можна подивитися рівень акустичного забруднення у різних місцях міста.

Зважаючи на існуючий високий рівень шуму у Рівному, рішення міської влади про розміщення засобів аудіореклами на зупинках громадського транспорту на вулицях, які і без того були надто шумними, є неприйнятним.

Також сподівають, що представники рекламного бізнесу, з поваги до рівнян, утримаються від подібного формату реклами, «яку не ігнорують».

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте