«Редакція не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за публікації блогерів»
Profile picture for user Klichuk
голова правління ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство»

Хто ремонтує Рівне. Ч.1

Чи цікаво вам знати хто ті люди, точніше фірми, які за наші податки створюють обличчя Рівного і як їх вибирають? Мова про те, хто проектує, а також хто виконує роботи по поточному чи капітальному ремонту публічних просторів у місті Рівне, таких як майдани, сквери, тротуари, двори, вулиці тощо. Усе те, чим спільно користуються мешканці та гості міста.  Тоді цей матеріал для Вас.

Непрозоро

З відповіді на запит про публічну інформацію від Управління ЖКГ дізнаємося, що у 2017 році ними було замовлено 237 проектів (робочі проекти) на ремонти, реконструкції тощо, загальною вартістю понад 5,4 млн. грн.  Це окрім стадіону «Авангард», який замовляло УКБ, і забуло викласти на Прозорро звіт.

Усі ці кошти були витрачені без конкуренції, без торгів на Прозорро. Закон не вимагає тендеру, якщо сума менше 1,5 млн. грн., а посадовці управління ЖКГ дуже не хочуть використовувати Прозорро як інструмент підвищення ефективності та відкритості витрачання коштів платників податків Рівного.

Саме УЖКГ стало ініціатором скасування Рішення Рівненського міськвиконкому про проведення допорогових закупівель через Прозорро. Це було влітку 2017 року.

Цікаво, що на це Олексій Муляренко, який, як голова Рівненської ОДА, у жовтні 2017 року видав Розпорядження №581, яким рекомендував виконкомам міст обласного значення забезпечити проведення закупівлі через Прозорро по сумам від 50 000 грн, а звітуватися по сумам від 25 000 грн.

Щоправда, змусити виконувати це Розпорядження ні місто Рівне, ні інші громади голова ОДА не може, бо то місцеве самоврядування, яке подібні питання самостійно вирішує. Але, як депутат Рівнеради, представник більшості, впливовий політик… може пролобіювати прийняття такого рішення Рівнерадою. Чи не може?

Проектанти

Але повернемось до проектантів. Їх на власний смак і розсуд обирають чиновники Управління ЖКГ. Ті чиновники, які кажуть що за приватними автомобілями майбутнє розвитку міст, ті самі, які заради парковки кількох авто погоджують проекти зі зрізання дерев та звуження тротуарів, які платять з наших податків за реконструкції перехресть без понижень для маломобільних груп, чи велодоріжки з бруківки, яка для того не підходить, а потім переробляють… Навряд свої помилки вони роблять зі злим умислом, скоріше мають інші погляди на розбудову міста. Але це суті справи не змінює – результати їх роботи мешканців і платників податків, на жаль, далеко не завжди влаштовують.

Із 237 закупівель проектів 25 коштувало більше 50 000 грн., тому, згідно із законом на Прозорро є звіт про те в кого замовлено цю послугу, інших немає, але ми попросили надати. Що ж це за фірми?

Шукайте жінку

Найбільше замовлень отримало ТзОВ «Форестал сервіс» – більше 20 замовлень на загальну суму понад 1,3 млн. грн. Серед них – капремонти вул. Макарова (від Дубенської до буд. 17), та пішохідної вул. Директорії, вул. Соборна від Чорновола до Кн. Ольги (самий центр), також дві ділянки тротуару на Чорновола, капремонт частини Вербової,  Соборної (від Вербової до Млинівської), частини Буковинської, з влаштуванням зупинок і т.д.

Розповідь про те, що це за фірма яка лише за кілька місяців стала найбільшим отримувачем коштів на проектування від УЖКГ заслуговує окремого матеріалу. І цей матеріал буде, але історія дуже цікава, пов’язана з жінкою, яка живе з одним із депутатів Рівненської обласної ради…

Фірма ПП «Рівнепроектсервіс» на пректування від УЖКГ м.Рівне отримала 26 замовлень на суму майже 448 тис. грн. Серед їх об’єктів – реконструкція вулиць В.Дивізії, Поштової, Гоголя, тротуар по С.Бандери (від Осіпова до Відінської), тощо.  

Вони проектували ремонт Майдану

Ще одна фірма, яка отримує від міста чималі замовлення на проектування громадських просторів це – ПП «МБЛ Компані». Вони підписали з містом угоди на 14 проектів, загальною сумою понад 770 тис. грн. Серед них – проектування реконструкції скверу на Набережній, капремонт Майдану Незалежності, капремонт пішохідної доріжки в на Драгоманова, ремонт прибудинкової території на Ювілейному-Макарова,  двір Вербової, 46, підземний перехід на Д.Галицького та інші. Щодо необхідності консультацій з громадськістю щодо реконструкції таких об’єктів як Майдан Незалежності навіть була заява від активістів «Ради реформ Рівного. Міський голова назвав таку ідею ідіотизмом, сказав, що йдеться лише про доукладання плитки, не сказав лише за що ж тоді проектувальники взяли 178 тис. грн, виконавши усі роботи буквально за 3-4 дні.

ПП «Рівнетеплосервіс» проектує переважно мережі, отримало на це замовлень у розмірі понад 575 тис. грн.

Дитячі майданчики

КП «Рівненський архітектурно-будівельний нагляд» отримав 22 замовлення на невеличку суму в 44,5 тис. грн, переважно на обстеження дахів та проекти з ремонтів дитячих ігрових майданчиків.

ПП «Західінвестпроект» підписали 40 угод на суму понад 65 тис. грн., в переважній більшості випадків це робочі проекти дитячих ігрових майданчиків.
Очевидно ці фірми відповідають за те, в яких умовах бавитимуться маленькі рівняни.

ПП «Рівант-Проект» мають угоди на суму майже 50 тис.грн на 3 проекти, серед яких ремонт ділянки тротуару на проспекті Миру (в районі перехрестя з вул. С.Петлюри) тротуар на вул. Млинівська, зупинка громадського транспорту на вул.Макарова.

ТзОВ «КОМ ЕКО СЕРВІС» має лише два договори, але на суму понад 68 тис.грн.. Зокрема йдеться про робочі проекти по капремонту проїзду від вул.Київської до буд. № 67а по вул. С.Бандери та тротуару в районі котеджного містечка «Щасливе» (на ділянці від будинку №83 до будинку №93 по вул.Чорновола в м.Рівному).

Ріжемо дерева заради машин

На ТзОВ «Орбіта будпроект» отримало 3 замовлення на суму майже 95 тис.грн. На цій фірмі відповідальність за проект капремонту перехрестя вул. Пересопницька-Петлюри. Цебіля Народного дому, де зрізали дерева і звужували тротуар заради стоянки кількох авто. Це при тому, що в усьому цивілізованому світі тенденція до розширення пішохідних зон у центральних частинах та старому місті. Тут явно не вистачило консультацій з громадянами та урбаністами.

ФОП Ярошик отримав 16 контрактів на суму більше 460 тис.грн. за проекти, переважно, капремонтів прибудинкових територій, а також вул. Басівкутська (зупинка громадського транспорту в р-ні будинку № 184) та тротуару вул.Небесної Сотні (від перехрестя з пр.Миру до перехрестя з вул.Гетьмана Сагайдачного).

ФОП Москальова К.І. отримала 2 контракти на розробку робочих проектів капремонтів світлофорів на суму 76 612 грн. 

У ФОП Гонгало І.І. замовляли 22 проекти на загальну суму понад 563 тис. грн., зокрема з реконструкції пішохідних переходів на Чорновола та на Міцкевича з влаштуванням зовнішнього освітлення, проект капремонту тротуару на вул. Курчатова.

Були ще інші фірми, які отримали по кілька замовлень на невеликі суми. Напевне, більшість з пересічних рівнян ніколи нічого не чули про ці фірми, їх успіхи та професіоналізм. Очевидно серед них є професіонали та початківці. Саме ці фірми вирішують, як буде виглядати чи змінюватися Рівне у майбутньому. За наші кошти. Варто було б, напевне, аби була впевненість, що ці люди пропонують місту найкращі проектні рішення з урахуванням світового досвіду та стратегії розвитку міста (є така?).

Після проектування УЖКГ обирає виконавців, теж, переважно, намагаючись всіляко оминути тендерні процедури. Тому й проекти переважно замовляються такі, щоб кошториси не перевищували тендерних порогів. На жаль, така практика призводить до латання дірок, а не до комплексних рішень, які б передбачали спражнє перетворення міста на більш сучасне та зручне.

В наступних дописах ми спробуємо дослідити, наскільки проектанти враховують думки та потреми мешканців міста, а не лише керуються радянськими будівельними нормами. Розкажемо кому належать фірми, які отримаю наші кошти на проектування, а також які фірми виконують запроектоване, як вони обираються і кому належать. Буде цікаво, повірте.


Публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу і Центру демократії та верховенства права (проект «Посилення коаліції РПР») в рамках виконання проекту «Ефективне управління та роль мешканців», який впроваджується Рівненською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА». Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Рівненською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» і в жодному разі не відображає погляди Європейського Союзу чи Центру демократії та верховенства права.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте