Як керівництво райвідділку на Рівненщині «кришує» бурштиновидобуток: свідчення

Начальник Сарненської поліції Ігор Харитонов, за словами його підлеглих, здійснював тиск на них, аби вони не фіксували бурштиновидобуток
Джерело
Фото: «Рівне вечірнє»

У понеділок начальника Сарненського районного відділку поліції Ігоря Харитонова та його заступника Куліша викрили на «кришуванні» незаконного видобутку бурштину.

Сьогодні, під час брифінгу, управління СБУ показало відео, на якому свідок подій, розповідає про те, що бачив як начальник поліції давав злочинні накази.

Як розповів начальник УСБУ В Рівненській області Василь Бедрій, Харитонова не вдалося затримати, а у субуту він ще був на лікарняному. Каже, що не бачить причин чому його не вдалося затримати.

– У цьому випадку робиться усе, щоб все лишилося в таємниці. Зрозіміло чому... Бо хочуть домовитися. І співробітникам поліції, які погодилися давати свідчення, я не виключаю, що їм може загрожувати небезпека, – розповів головний СБУшник Рівненщини.

Відео УСБУ в Рівненській області

Свідок, залучений у якості понятого, каже, що начальник поліції, який приїхав «кришувати» бурштинщиків, погрожував йому фізичною розправою, якщо він викличе підмогу.

Замість покинути місце поді, чоловік заховався неподалік канави, де видобували бурштин, і спостерігав за тим, що відбувалось:

– До бродка з іншої сторони під`їхав камуфльований джип. Схоже, «Land Cruiser». З нього вийшла людина і підійшла до керівного складу, до наших працівників поліції, з якими я розмовляв. Вони поговорили і джип поїхав далі.

Через деякий час керівник райвідділу залишив місце злочину. Я лишився і побачив, що почали виходити люди з того боку, звідки джип прихав. Через хвилин 20-30 завелася перша мотопомпа. Інші помпи завелися через 15-20 хвилин.

Я переміщався з місця на місце, бо постйно підходили люди. До 6:16 -6:30 ранку мотопомпи працювали, – каже свідок.

Журналістка Інна Білецька у своєму Фейсбуці поширила фрагмент розмови з паном Харитоновим. Йдеться  про цей випадок. Журналіска каже, що має запис розмови.

Нагадаємо, що наряд поліції виявив в одному з урочищ групу старателів, які трьома мотопомпами видобували бурштин.

«5 мінут, бл**ь»: майстер-клас спілкування з підлеглими від поліцейського-кришувальника

Правоохоронці викликали підкріплення, але їм зателефонували заступник та начальник райвідділу і наказали залишити місце видобутку. Поліцейські відмовилися виконувати цей заказ, наполягаючи на необхідності приїзду слідчо-оперативної групи.

Через деякий час група на чолі з керівником одного з підрозділів Головного управління поліції у Рівненській області та очільниками райвідділу прибула на місце подій. Використовуючи тиск, вони «переконали» підлеглих не заважати протиправному видобутку бурштину та покинути урочище.

Нагадуємо, вчора працівники прокуратури Рівненської області спільно з «Альфою» затримали підполковника СБУ та керівника одного із районних відділів ДПС на Рівненщині, які налагодили систематичне одержання неправомірної вигоди від жителів північних районів Рівненщини за неперешкоджання у видобутку бурштину. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте