«Бідні родичі»: розкішний спосіб життя волинських митників

Шикарні палаци, пачки грошей, і навіть автомобілі «Бентлі» – це все не про голлівудських знаменитостей, а про українських митників.

Пояснювати, яким чином працівники митної служби із мізерними зарплатами примудряються заробити всі ці численні статки, мабуть не варто.

Журналісти зробили чимало розслідувань про оборудки на українських митницях. Але тепер ще й особисто допитали кількох високопоставлених митників на предмет їхнього майна.

Як керівники Волинської митниці пояснюють свої статки з`ясовували журналісти програми «Слідство.інфо».

Фелікс Кусаєв – власник запорізької фірми, якій часто доводиться оформлювати свої вантажі на митниці. Про те, як митники вміють створювати проблеми, він знає дуже добре:

«У нас на Волынской мытныце задержали сначала 5 автомобилей с грузом – фероникель, феротитан, потом еще в добавок порядка трьох. Причем по поручению внутренней безопасности фискальной службы с Киева с целью перепроверки грузов.

На самом деле перепроверку никакую не делали, просто на следующий день возбудили уголовное дело и наложили арест на груз», – каже підприємець.

Фелікс

В українських реаліях затримання вантажу на митниці – часто це не боротьба з контрабандою, а спосіб зробити підприємців більш поступливими. І красно подякувати людям в синій формі. Юлія Марушевська, яка керувала Одеською митницею знає про це чимало та розповідає про це нам:

«Це одна таких традиційних забав митників – зупинити і доглядати вантажі. В нас була ситуація, що до мого приходу на одеську митницю, існували навіть тарифи, скільки коштувало відмінити фізичний догляд, таку ось зупинку вантажу.

Тому що коли вантаж зупиняється, значить що його хочуть оглянути. Значить є якась неточність в документах, є підстави для того, щоб зупинити та перевірити що всередині. Перевірити чи немає якихось порушень митних правил», – зазначає Марушевська.

Марушевська

Волинська митниця. Західний кордон України. Сюди з Європи і в Європу йде чималий потік вантажів.

Середня зарплатня митника тут – 5 тисяч гривень. Але оприлюднені західно-українськими митниками електронні декларації показують – навіть банкіри можуть позаздрити таким статкам.

1

Центр Волинської області – місто Ковель. Саме звідси ми вирушимо до державного кордону між Польщею та Україною та спробуємо поговорити з керівництвом волинської митниці і отримати пояснення щодо походження їхнього майна.

Це заступник начальника Волинської митниці – Василь Герман. У нього з родиною десять земельних ділянок, будинок та дві квартири в новобудовах.

Дружина пана Германа задекларувала 113 тисяч доларів. А якась щедра третя особа надала волинському митнику джип «Тойота Лендкрузер» вартістю понад мільйон гривень.

2

Ось, як пояснив походження своїх статків сам пан Герман:

«Що стосується коштів моєї дружини… Дружиною була продана квартира – це кошти які…

– В 15 році?

– Вона швидше була продана, є всі необхідні документи… І це якраз ті кошти, що перебували на рахунку в банку, ну, але потім, скажемо так, із банківською системою цією, вона забрала і ці кошти задекларувала…

Що стосується транспортних засобів, це володіє третя особа, у моєму володінні не перебуває.

– Але ви користуєтесь ним?

– Це третя особа, вона перебуває, якщо ви почитаєте уважно декларацію, вона володіє…

– Ви користуєтесь цим автомобілем?

Ну, вона у власності третьої особи. Тобто, деколи я користуюсь цим транспортним засобом.

– Це якийсь знайомий, так?

– Ну так».

Маленька зарплатня у митників – великі проблеми у підприємців.

Фелікс Кусаєв пригадує скільки з нього намагалися витягти грошей, щоб полегшити тяжке життя волинських митників.

«Через какое то время я встретился здесь в Киеве недалеко от офиса с молодым человеком, который пришел и сказал, начал рассказывать, что у нас все плохо, а чтобы было хорошо и чтобы мы дальше работали – надо заплатить 150 тысяч долларов.

На что я соответственно ответил, что, вы извините, но таких денег мы платить не собираемся»? – каже підприємець.

Як можна заробляти всією родиною шістдесят п’ять тисяч гривень на рік, а при цьому задекларувати понад два мільйони?

Ще один заступник начальника волинської митниці Леонід Негріч таку веселу арифметику пояснює традиційно для чиновників:

3

«Походження можу пояснити, звичайно. Я в митниці працюю 7 років тільки. До цього я був приватним підприємцем 4 роки. Сплачував податки, навіть оформлював кредити. Це одне з джеред походження коштів. Інше, я працював з 17 років за кордоном. З 21 року в Іспанії.

Також мої батьки живуть за кордоном, допомагають нам частково. Вони вже живуть і працюють за кордоном з 99 року. Це основне джерело надходження коштів.

– Від батьків?

– Від батьків і свої заощадження також», – каже митник.

А це будинок пана Негріча:

4

Маєток розташований в Бориспільському районі Київщини. Подивіться уважно біля будинку припаркований люксовий позашляховик «Рейндж Ровер». На подвір’ї джип є, а в декларації його немає.

– Ви будинок побудували в 14-му році. Тобто ви на цей час вже працювали в митниці. Ці кошти були вашими заощадженняи?

– Це були збереження і кошти з продажу квартири саме – відповідає Негріч.

– У нас є інформація що ви користуєтесь рендж-роверем новим.

– Так, ну я особисто не користуюсь, це машина моєї мами... – виправдовується митник.

– А чому ви не вказали його у цій декларації?

– Тому що він тільки придбаний.

– Це було нещодавно?

– Нещодавно, він був придбаний в цьому році.

– В цьому році до моменту коли подавали декларації чи після?

– На той момент коли я подавав декларацію, ми ним не користувались.

– Але він вже був куплений?

– Він вже був куплений. В середині чи в кінці вересня.

– Користується ним дружина?

– Тимчасово. Не постійно. Деколи бере коли їй потрібно.

Мамин «Рейндж-Ровер», на якому інколи їздить дружина. Після інтерв’ю з нами, Леонід Негріч сідає за кермо саме цієї машини. Чи знають родичі митника, що він катається на їхньому дорогому джипі?

5

Юлія Марушевська пояснює: те, що вона бачила на митниці, дає змогу заробити на люксове авто дуже швидко:

«Загальні схеми – це такі як маніпуляція з ціною, це коли товар який коштує 100 доларів а оформляється за 50 ну і будь які варіації на цю тему.

Тобто це (01-16) те що будь де використовується на будь-якій митниці. Це стандартний спосіб заробітку тому що ти можеш домовитись про індекатив з митником, ти можеш домовитись про те, щоб він не помітив підроблені документи.

Тому що документи, наприклад там, на машину можуть підроблюватись і досвідчені митники можуть це помітити. Але для того щоб не помітили можна це питання узгодити. Це такі стандартні схеми», – зазначає Марушевська.

Також увагу привертає заступник начальника митного посту «Ягодин» Володимир Пінчук. Пан Володимир та його родина задекларували рекордну кількість нерухомого майна: будинок на озері Світязь, 11 земельних ділянок, 4 магазини, 2 житлових будинки та квартира.

6

Жінка, яка швидше за все є дружиною Володимира Пінчука чомусь дуже не рада увазі з боку журналістів:

– Ви не маєте права, це моя приватна власність!

– Так ми на неї не заходимо.

– Та й… Я знаю, що ви хочете, я знаю. – одразу налітає на нас жінка.

– Ви перешкоджаєте роботі журналіста. Це кримінальне правопорушення.

– Тааа, нєє, перестаньте. Добре, не лякайте мене… Опустіть камеру!

– Не мешайте.

– А я мішаю, опустіть камеру, бо я ще її поб’ю! Я тобі кажу що я поламаю! – хапає за камеру дружина митника.

7

Статки своєї родини сам митник Пінчук пояснює дуже традиційно для українських чиновників: дружина усьому голова.

– Вам би треба було декларацію моєї дружини взяти бо вона у мене більше 20 років підприємець.

– Тобто це гроші дружини?

– Так точно, це був колись ще бізнес тестя. Ще тесть покійний передав, так що я до того відношення не маю…

Втім, чомусь дуже успішний бізнес дружини, згідно декларації чиновника, приносить грошей ще менше від скромної зарплатні самого митника.

8

«Бентлі Континенталь GT», БМВ Х5, Мерседес GL 350. Це список машин в автопарку Олександра Щуцького – ще одного заступника начальника Волинської митниці.

«Вот вы говорите «Бентли»!, – каже митник – Да, это действительно моя машина. По поводу Мерседеса – тут такая история очень простая. У меня у товарища был этот Мерседес. Мы даже если будет желание можем поехать – я могу его показать.

У него этот Мерседес по техническим причинам сгорел. Не весь сгорел, давайте правильно, то есть вся часть осталась. То есть машина на ходу но внутри все сгорело. Он не стал его восстанавливать. Он думал как бы продать. И мы с ним договорились что он мне его отдает».

9

Митник пообіцяв навіть передати фотографії свого зіпсованого «Мерседеса». Однак, так нічого і не передав.

Окрім люксового автопарку, сімейство Щуцького задекларувало не менш престижне житло, а саме квартиру ось в цьому будинку на Подолі у місті Києві.

Середня вартість квадратного метра тут коштує близько півтори тисячі доларів. При середній квадратурі квартир тут у 100 кв.м. Вартість квартири тут легко може досягати чверті мільйона доларів.

10

Підприємець Фелікс Кусаєв, підсумовує: корупція на митниці непереможна. Працівники митної служби, журналістів, як четверту владу не надто бояться. Інші гілки влади їх теж не дуже лякають.

«Насколько мы там не обращались и в прокуратуру первое время, в такие службы – никто абсолютно никак не реагировал, когда мы уже подключили народных депутатов, взяли решение комитета Верховной рады о проведении проверки – выехали с народным депутатом на Волынь, – каже підприємець.

– Вот тогда они начали крутиться, вот тогда нам через какое-то время – за два дня пропустили груз который стоял там порядка 2-ух месяцев и дальше все поехало».

Можливо новостворені антикорупційні органи, якщо не ліквідують корупцію зовсім, то хоча б змусять митників поводитись більш пристойно?

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте