Стало відомо, хто незаконно будує на Пагорбі Слави у Рівному

Джерело
З архіву «Четвертої влади»

Правоохоронці встановили, хто здійснював будівельні роботи у рекреаційній зоні на Пагорбі Слави. Утім прокуратура й міліція не поспішають оприлюднювати хоча б якісь подробиці резонансного будівництва попри значний громадський інтерес до цієї події. 

Лише після другої спроби через повторний інформаційний запит (на перший надійшла відписка) та наполегливі усні вимоги вдалося дізнатися принаймні, хто ж так нахабно, у порушення будь-яких норм і законів почав будівництво у парковій зоні.

Скидається на те, що прокуратурі міста не дуже хотілося надавати цю інформацію.

Це в той час, коли громадськість міста, самі чиновники у режимі «не для преси» на повний голос говорять про те, що прокуратура і міліція тільки імітують розслідування, а справжні «герої-будівельники» та їх покровителі давно усім відомі – і керівництву міста, і контролюючим органам.

Зокрема про це вголос говорили на останньому засіданні міськвиконкому і секретар Рівнеради Андрій Грещук (він обурився, що, мовляв, у парковій зоні без дозволів зводять дев'ятиповерхівку), й інші члени виконкому.

А Олексій Муляренко озвучив заяву нардепа Чугуннікова, у якій той просить прокуратуру розібратися зі скандальним будівництвом на Пагорбі Слави.

Щоправда, прокуратура під тиском ЗМІ та громадськості й сама нібито узялася перевіряти, а міліція — розслідувати, проте...

Відтак, як слідує з відповіді за підписом в.о. прокурора міста Кирила Фоміна, у рамках кримінального провадження встановлено, що організацією, яка безпосередньо виконує будівельні роботи на Пагорбі Слави, є Житлово-будівельний кооператив «Домо-Буд» (про це свідчили й особисті джерела журналіста – авт).

За результатами перевірки прокуратури 14-го травня за вказаним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, оскільки в діях вказаного забудовника вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364-1 Кримінального кодексу України.

Довідково:

«Стаття 364(1). Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми

1. Зловживання повноваженнями, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб використання всупереч інтересам юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми службовою особою такої юридичної особи своїх повноважень, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб,

- карається штрафом від п`ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається штрафом від десяти тисяч до двадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Примітка. У статтях 3641, 3652, 3682, 3683, 3684, 3692 цього Кодексу під неправомірною вигодою слід розуміти грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, що їх без законних на те підстав обіцяють, пропонують, надають або одержують безоплатно чи за ціною, нижчою за мінімальну ринкову.»

Отримати коментарі в.о. прокурора міста пана Фоміна щодо вищезгаданого кримінального правопорушення (дуже вже «кучеряво» й незрозуміло для пересічного мешканця) та закидів громадських активістів у затягуванні перевірки та небажанні оприлюднювати її результати не вдалося.

Пан прокурор передав через секретарку, що «не має часу на коментарі».

В.о. прокурора міста Кирило Фомін не забажав дати відповідь рівнянам

А тим часом свої коментарі як фахівець у будівельній галузі надав голова ГО «Асоціація працівників будівельної галузі міста Рівне та Рівненської області» Ігор Мічуда.

За його словами, він звертався до нардепа Чугуннікова з проханням втрутитися у ситуацію, та саме він з колегами «вирахував» підприємство ТОВ «Рембуд Теремки», чия техніка працювала на будові на Пагорбі Слави.

Ігор Мічуда також поділяє думку, що «усім, і в тому числі міському голові, відомо, хто там будує». За його словами, у цивілізованій країні за таке порушники уже давно б «сиділи».

Щодо ЖБК «Домо-Буд», то Ігор Мічуда зазначив, що йому така фірма у Рівному і області невідома, вона точно не входить до «Асоціації». 

– Як правило, такі ЖБК створюються під конкретне будівництво, щоб уникнути низки податків, які сплачує звичайне підприємство (як відомо, фірма-орендар земельної ділянки на Пагорбі «Офіс-дизайн» якраз є у стані припинення за несплату податків, – авт.), – каже Ігор Мічуда.

– Зазвичай ЖБК не є замовниками будівництва, вони мусять найняти генпідрядника, який повинен мати ліцензію на виконання будівельних робіт.

Інформацію про ЖБК «Домо-буд» можна знайти в ЄДР. Виявляється, забудовник зареєстрований 13 серпня 2013 року у Хмельницькій області.

Водночас, депутат Рівнеради Олександр Лащук повідомив, що зареєстрував два проекти рішень міської ради щодо заборони забудови Пагорба Слави загалом і припинення уже розпочатого там будівництва.

Депутат планує внести їх на розгляд сесії Рівнеради завтра, 15-го травня. 

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте