Суддя Сало поновив колишнього начальника Березнівської поліції, який не пройшов поліграф + результати детектора брехні

Олег Середа
Джерело
Фото – з фейсбук-сторінки Березнівської поліції

Постановою суду Середу Олега Васильовича з 30 березня 2016 року поновлено на роботі на посаді начальника  Березнівського відділення поліції Костопільського відділу поліції. Адміністративний позов задовольнили частково. Незважаючи на результати детектора брехні.

Судове засідання відбулося 14 червня у Рівненському окружному адміністративному суді. Суд постановив поновити Середу Олега Васильовича на його посаді, а також стягнути з Головного управління Національної поліції в Рівненські області на користь позивача грошове утримання за час вимушеного прогулу з 31 березня 2016 року у розмірі 16 695 грн. У стягненні моральної шкоди суд відмовив.

Олега Середу атестаційна комісія відправила на поліграф, після чого винесла одноголосне рішення про звільнення і це підтвердила начальниця юридичної служби ГУНП в Рівненській області Олена Брагіна.

– Так, Середа Олег Васильович проходив поліграф і суд оцінював сукупність всіх доказів. Там перше питання було проведення атестації, а вже інша мова про те, як відбувалась процедура, але результати поліграфа були долучені, – повідомляє Олена Брагіна.

Олена Брагіна також повідомила, що апеляційна заява уже подана, але дата суду ще не призначена.

Попри слова юристки, у постанові суду згадки про обстеження поліцейського на поліграфі немає. Натомість суддя Андрій Сало фактично сам провів атестацію.

Окрім того в постанові зазначив:

«Поряд з цим, суд зазначає, що мотиви, якими комісія керувалась під час прийняття такого рішення вказаний протокол не містить.

Зокрема, в ньому відсутні будь-які посилання на обставини, що свідчать про недостатній рівень теоретичних знань та професійних якостей позивача, чи інші дані, які б свідчили про його низький професійний потенціал; невідповідність позивача оновленим вимогам суспільства до професії поліцейського, інших обставин, що свідчать про невідповідність особи позивача посаді, яку він займає».

«З вказаного протоколу вбачається, що атестаційна комісія в порушення вимог статті 57 Закону №580 та пункту 16 розділу IV Інструкції не проводила глибокого і всебічного вивчення документів особової справи позивача, не аналізувала повноту виконання позивачем функціональних обов'язків (посадових інструкцій), показників службової діяльності, рівня теоретичних знань та професійних якостей, не враховувала наявність заохочень та дисциплінарних стягнень тощо».

На пошту «Четвертої влади» з поштової скриньки з ім’ям justice (справедливість – ред.) надійшла інформація, в якій містяться результати поліграфу, які не були використані судом:

«Середа Олег Васильович. Начальник Березнівського райвідділу. Дата народження 18 вересня 1982 року.

Результати тестів: 38 балів із логіки та загальних навичок, 31 бал із професійних тестів.

Родом із села Кухітська-Воля Зарічненського району. Мати – суддя апеляційного суду Рівненської області Ковальчук Надія Миколаївна.

Після проходження тестування на поліграфі поліграфісти отримали позитивну реакцію щодо  такої інформації:

  • - Звертався до підприємств та організацій з проханням надати матеріально-технічну допомогу.
  • - Отримував гроші від тих, хто займався незаконною переробкою лісу на Березнівщині (незаконні пилорами).
  • - Підтримує стосунки з кримінальними елементами. Пояснює що ці стосунки носять слідчо-оперативний характер.
  • - Позитивна реакція на запитання чи підтримує стосунки з Олегом Нікуліним та Миколою Цупруком (люди, яких називають авторитетами – авт.).
  • - Позитивна реакція на отримання неправомірної вигоди.
  • - Позитивна реакція на приховування доходів з нелегального видобутку бурштину.
  • - Позитивна реакція щодо причетності до нелегальної вирубки лісу.»

Достовірність надісланої інформації ми перевірили у членів атестаційної комісії, яку проходив Олег Середа, а тому публікуємо їх.

Наступного дня нам зателефонувала начальниця юридичної служби поліції Олена Брагіна. Коли ми телефонували їй, вона не була ознайомлена з постановою суду, оскільки в суді представляла поліцію інша юристка. Тепер пані Олена ознайомилася із постановою і загалом розповіла як відбраковані на атестаційних комісіях поліцейські повертаються на службу.

– Ця постанова є класичною, і таких постанов – безліч, – каже Олена Брагіна. – Вони вже пишуться «під копірку». Тобто там проблема не в особистості Олега Середи, а в процесі проведення атестації.

На думку суду, матеріали, які були надані на розгляд комісії, не свідчили про невідповідність Середи зайнятій посаді. Тобто у нього був позитивний атестаційний лист, позитивні бали на тестуванні, довідка згідно закону про очищення влади.

– А були результати тестування на детекторі брехні?  – журналістка.

– Я не бачу взагалі, щоб суддя про нього згадував, але він був долучений. Тобто він про нього або забув, або не вважав за потрібне його згадувати. В цій справі, не можу зараз точно сказати, але скоріш за все, свідків у цій справі не залучали, бо не було потреби.

– Отже виходить, що залучати громадських активістів і журналістів для ненормованої неоплачуваної роботи в атестаційних комісіях потреба була. А залучати їх як свідків у змагальний судовий процес потреби немає, – обурюється член атестаційної комісії №6, через яку проходив Олег Середа, журналіст Володимир Торбіч.

– І тепер суддя може в рішенні написати, що атестаційна комісія порушила закон і винесла рішення ні на чому не грунтуючись. Якщо вірити судді Салу, то виходить, що зібралося вісім людей з вулиці, включно з трьома поліцейськими і «від балди» приймали рішення. А потім ще шість людей апеляційної комісії і також не побачили нічого зазорного.

«Четверта влада» намагалася поспілкуватися із суддею адмінсуду Андрієм Салом, щоб почути відповідь на питання, чому не взяті до уваги результати поліграфу. Однак у приймальні нам повідомили, що суддя у відпустці до 19 липня.

Ми попросили передати наше прохання пану Салу, і, за кілька годин, у приймальні нам повідомили, що зробили все можливе щоб ці питання передати, однак на зв'язок суддя Сало поки не може вийти.

«Четверта влада» також спробувала поспілкуватися із Олегом Середою. Прямих телефонних контактів до нього в редакції немає, тому ми передали питання до екс-поліцейського через відділ комунікації ГУНП у Рівненській області.

Передзвонивши пізніше, нам повідомили, що Олег Середа сам зв'яжеться з редакцією і поспілкується. Зі свого боку ми пояснили, що публікація буде оприлюднена найближчим часом. Якщо Олег Середа має що додати, ми готові оприлюднити його точку зору після того, як він з нами сконтактує.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте