«Тупий, відпрацьовуєш гроші»

Як в РДГУ виганяли журналістів і студентів (ВІДЕО)

Вчена рада РДГУ майже у повному складі підтримала свого ректора, якому провести засідання «заважали» журналісти. Дехто із них грубо висловлювався в сторону журналіста

Сьогодні у Рівненському державному гуманітарному університеті мало відбутися засідання Вченої ради на якому, за нашою інформацією, мали б розглянути питання непристойної поведінки екс-завкафедри хореографії Володимира Годовського, а також подальшої роботи цієї кафедри, яка залишилася без професора. Замість проведення засідання, ректор вишу Руслан Постоловський перешкоджав журналістам, зокрема і представникам «Четвертої влади», виганяв їх із зали і зрештою переніс засідання. Все завершилося викликом поліції і написанням заяви. 

Як це було – ми зафіксували на відео. 

«Я вам забороняю тут бути. Хто проти того, щоб вони тут були? Я перший»

Знімальна група «Четвертої влади» заздалегідь прибула у залу, де мало бути засідання. На захід прийшли викладачі вишу, представники Студентської ради РДГУ та студенти. Журналістку «Четвертої влади» одразу помітила жінка, яка сиділа за столом і очевидно є працівницею університету. Вона повідомила журналістці, що, аби відвідати захід потрібен дозвіл ректора, а перебування без такого дозволу назвала неетичним. Жінка просила отримати дозвіл, нервувала і виводила журналістку на коридор. 

Після спілкування з жінкою ми пішли в приймальню очільника університету Руслана Постоловського. Втім він не забажав спілкуватися з журналістами і пішов у залу засідання. Побачивши представників преси у залі державного вишу, Руслан Постоловський заявив:

– Так, а хто вас сюди запрошував телебачення? В нас Вчена рада університету. Я вам забороняю тут бути. Хто проти того, щоб вони тут були? Я перший, – сказав ректор РДГУ і підняв руку. 

Руслан Постоловський заявив, що прийти на Вчену раду державного університету без його дозволу, це всеодно, що б він вліз комусь у хату

Вслід за ректором руки попіднімали декани, викладачі, які сиділи за столом. Журналістка «Четвертої влади» просила керівника вишу показати документи, які б свідчили про те, що перебування на заході журналістів необхідно узгоджувати з університетом, або ж документ, який свідчить, що засідання Вченої ради – захід закритий, пояснила, що має право відвідувати такі заходи.

У відповідь ректор РДГУ вдруге влаштував голосування. Всі присутні члени Вченої ради, зі слів Руслана Постоловського, проголосували за те, щоб журналістів на заході не було і жоден не проголосував проти. Серед них був і депутат Рівнеради Віталій Павелків, який згодом нам не повідомив яке рішення прийняв, але він і не виступив проти заборони.

Утрималися від голосування четверто представників Студентської ради РДГУ, які також беруть участь у голосуваннях Вченої ради. Втім ректор це не врахував. 

«Тупий, відпрацьовуєш гроші»

Наша знімальна група покинула залу на кілька хвилин і викликала поліцію. В цей час ректор Руслан Постоловськийпочав виганяти журналіста сайту «ЧаРівне» Дениса Грищука, який відмовився покидати залу. Денис розповідає, що трапилося.

– Я не покинув засідання, тому що нікому там не заважав, не вів діалог, допоки мене не попросили назватися. Я назвав себе і ЗМІ, яке представляю. Мені прямо сказали – ми вас не хочемо тут бачити. На мої зауваження про те, що законом мені не забороняється там знаходитися, не реагували. Ректор казав, що він не запрошував журналістів та що їм потрібна акредитація. Але обов’язковості її отримання також в законі не прописано. Біля мене сиділа жіночка, член ради, від якої лунали образи: «Тупий, відпрацьовуєш гроші» і т.д. На ці образи я не реагував, щоб не посилювати конфлікт. Я тихо себе поводив і не заважав їхній роботі, це можуть підтвердити свідки, – розповідає журналіст. 

Висловлювати образи в сторону журналіста випало на думку сестрі ректора, завкафедри філософії Людмилі Шугаєвій. Студенти підтвердили, що вона казала образливі слова на журналіста, кажуть, що це чули всі присутні. 

Пані Шугаєва відома також тим, що поширювала неправдиву інформацію на захист свого брата під час виборчої кампанії ректора РДГУ.

Людмила Шугаєва підтримала ініціативу свого брата-ректора і неодноразово висловлювалася з приводу перебування у залі представників ЗМІ

За словами Дениса Грищука, члени Вченої ради хотіли, щоб засідання покинули також студенти. Один із них хотів ознайомитися з регламентом, але зрештою вирішив покинути засідання. Ректор також викликав поліцію. Залу покинули ще декілька студентів РДГУ, яких звідти вигнали і зачинили за ними двері. Студенти були вражені поведінкою керівника вишу і розповіли нам, що раніше відвідували засідання без жодних проблем. 

«А в нас своя Верховна Рада»

Через декілька хвилин журналістка «Четвертої влади» Анна Калаур та оператор Валерій Мартинюкжурналістка газети «Рівне вечірнє» Алла Садовник зайшли в залу засідань разом із патрульними. Втім ректор заявив, що питання поведінки Володимира Годовського розглядати не збиралися, бо його немає в порядку денному Вченої ради. 

Руслан Постоловський переніс засідання Вченої ради, бо не захотів його проводити в присутності журналістів

– По Годовському питання уже вирішили. Він подав заяву сам і не залишивсь навіть на чверть ставки, на почасовку. Якщо в вас є на нього матеріали, я вам ще раз кажу, ви повинні їх були подати в прокуратуру, а ті в суд і рішає питання чи людина винна чи ні суд, а не «Четверта влада» – заявив Руслан Постоловський. 

– Я хочу сказати, що яка різниця які питання, це відкритий захід і журналіст має право... – намагалася сказати журналістка, але ректор перебив. 

– Вчена рада проголосувала і вона орган управління, – сказав ректор. 

– Вищу юридичну силу має Закон чи Вчена рада? – журналістка. 

– Верховна Рада вас допускає без акредитації? Ні. А в нас своя Верховна Рада – це Вчена рада університету. От і все, – заявив Руслан Постоловський. 

– Ми тут будемо, – сказала журналістка. 

– Ми тоді перенесем засідання Вченої ради, – повідомив ректор. 

Засідання перенесли на п`ятницю. Незабаром всі присутні покинули засідання Вченої ради РДГУ. 

– Засідання закінчилося, так і не розпочавшись. Як я оцінюю їхню поведінку? Негативно. Це освітяни. Тому вони мали себе поводити толерантно. Журналісти ніяк не заважали їм працювати. Звідки така реакція – незрозуміло. Можливо, ректору не сподобалося розслідування про професора Годовського, – каже Денис Грищук. 

Заява в поліцію

Журналістка «Четвертої влади» Анна Калаур написала заяву в поліцію щодо перешкоджання журналістській діяльності, поспілкувалася з патрульними, дільничним та слідчо-оперативною групою. 

На виклик журналістки приїхали патрульні, дільничний і слідчо-оперативна група

В положенні про Вчену раду РДГУ немає інформації про закритість засідань цього органу. Водночас жодного слова – і про відкритість. Натомість, наприклад, в положенні про діяльність вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка зазначено, що «засідання Вченої ради є відкритими, крім випадків, установлених цим Регламентом».

Медіаюристка ІРРП Людмила Панкратова звертає увагу, що якщо немає в положенні заборони журналістам бути присутнім на засіданнях, то, відповідно, застосовується загальне законодавство – тобто вважається, що дозволено те, що не заборонено.

– НЕ заборонено відвідувати журналістам Вчену раду, тому вважаємо, що дозволено, це загальний принцип Конституції, – акцентує Людмила Панкратова.

Окрім цього, закон України «Про вищу освіту» передбачає громадський контроль у сфері вищої освіти. Зокрема, стаття 78 цього закону передбачає:

«Громадський контроль у сфері вищої освіти є правом суспільства та окремих громадян, працівників у сфері вищої освіти, осіб, які навчаються, органів громадського самоврядування, професійних спілок, організацій роботодавців та їх об’єднань, громадських організацій отримувати у встановленому законодавством порядку доступ до інформації на всіх етапах прийняття рішень у сфері вищої освіти і науки, вносити пропозиції та зауваження до них, погоджувати прийняття визначених законом рішень.

Громадський контроль здійснюється громадськими об’єднаннями та окремими громадянами на принципах відкритості і прозорості».

А стаття 79-та передбачає: «Рішення та діяльність у сфері вищої освіти, крім інформації з обмеженим доступом, є відкритими. Інформація про процедури та результати прийняття рішень і провадження діяльності у сфері вищої освіти підлягає обов’язковому оприлюдненню на офіційних веб-сайтах та у засобах масової інформації, на інформаційних стендах та в будь-який інший спосіб».

В той же час стаття 26-та ЗУ «Про друковані ЗМІ» дає право журналістам «вiдвiдувати державнi органи влади, органи мiсцевого i регiонального самоврядування, а також пiдприємства, установи i органiзацiї та бути прийнятим їх посадовими особами».

– Я переконана, якщо журналісти не реагуватимуть на подібні випадки, нам і надалі перешкоджатимуть і робитимуть це так нахабно. Тому я подала заяву в поліцію. На мою думку, ректор університету перешкоджав моїй роботі і має понести покарання за це, – каже журналістка «Четвертої влади» Анна Калаур. – Я впевнена, що наше розслідування мало б стати приводом для проведення перевірки, мала б бути адекватна реакція вишу і заява про готовність вирішувати проблему. Замість цього мені погрожують судом і перешкоджають. Маю всі підстави вважати, що керівник вишу покриває свого колишнього клегу Володимира Годовського про домагання якого мені продовжують свідчити й інші випускники-хореографи. 

Нагадаємо, «Четверта влада» оприлюднила розслідування, підготовлене для проекту «Слідство.Інфо» – «І словом, і тілом». А також розширену версію зі свідченнями, які не потрапили до телерозслідування.

Це розслідування показали на близько двох десятках регіональних телеканалів. На кількох національних телеканалах. Також інформацію поширили десятки інтернет-ЗМІ. Втім належної реакції керівництва університету немає і досі. 

13 випускниць, студенток і викладачок повідомили нам про факти домагань 70-річного професора Володимира Годовського, які тривають уже майже 20 років. Завідуючий пропонував жінкам секс, цілував і обмацував. Тим хто погоджувався на його пропозиції, професор пропонував фінансову підтримку, влаштувати на державну форму навчання тощо.

Екс-викладачка Алла Геккель, якій Годовський пропонував стати його коханкою, аби залишитися на роботі, розповіла, що неодноразово скаржилася на поведінку завідуючого ректору вишу. Але Руслан Постоловський це заперечує.

Професор Володимир Годовський казав, що всі звинувачення в його сторону – брехня. Втім ми провели власний експеримент, яким підтвердили таку поведінку завідуючого. Все це – у розслідуванні.

Після виходу матеріалу чимало випускниць вишу заявили у соцмережах, що також зіштовхувалися з домаганнями професора.Сам Годовський  після публікації пішов на лікарняний, повернувшись з якого минулої п`ятниці приймав екзамен. Вчора він звільнився. 

Ректор вишу Руслан Постоловський заявив, що подасть в суд на журналістів «Четвертої влади».

Нагадаємо, дружина завідуючого Світлана Грицюк 10 років працювала на кафедрі хореографії, але її колеги заявляють, що вона не була на жодній парі. 


«Публікація створена за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD) за посередництва Інтерньюз-Нетворк».

Уряд Канади не відповідає за зміст публікації і може не поділяти точки зору висловлені в публікації.

«Article was prepared with the financial support of the Government of Canada provided through the Department of Foreign Affairs, Trade and Development (DFATD)»


Підписуйтеся на наші аккаунти у Facebook і Telegram, а також долучайтеся до групи Четверта влада – очі суспільства, щоб коментувати, отримувати важливі новини, аналітику та розслідування.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте