Лавочки біля краєзнавчого музею у Рівному

Черговий гнів через недопрацювання комунальників

Рівняни розкритикували те як УЖКГ реалізує проект Громадського бюджету поруч з краєзнавчим музеєм.
Джерело
Ілюстрація очікувань та реальності від фейсбук-спільноти Urban Form

Поруч з краєзнавчим музеєм у Рівному нещодавно встановили нові лавки, які мали би стати частиною місцевого громадського простору, однак результат цієї роботи викликав купу гніву у соцмережах.

А все через те що матеріал та зовнішній вигляд конструкцій дуже віддалено нагадують те, що передбачалося виготовити в межах Громадського бюджету у 2017-му році.

«Створити локацію у центрі міста для соціалізації та комфортного відпочинку рівнян і гостей міста з дизайнерськими вуличними меблями, велостоянкою та можливістю проводити біля них різноманітні публічні заходи» - таке завдання стояло перед проектом Володимира Булки, який своїм голосування підтримали минулоріч рівняни.

Реалізація проекту викликала шквал критики:

За 249 тисяч гривень з міського бюджету автори проекту очікували отримати ось такий результат:

Скрін-шоти з плану Громадського проекту щодо простору перед Краєзнавчим музеєм

Поки що вийшло ось так:  

Усі фото Володимира Левшенюк

Автори проекту Володимир Булка та Оксана Іванова нарікають, що виконавці проекту використали не той матеріалу, який планувався. 

– В проектно-кошторисній документації вказано, що вони (лавки авт.) мають виготовлятися не з фанери, а з Hpl-панелей, – розповідає «Четвертій владі» Володимир Булка. –  Цей матеріал більш довговічний та візуально привабливіший, його використовує Mcdonalds для своїх вуличних меблів.

Володимир Булка звертає увагу, що як це і передбачено Громадським бюджетом, вибором підрядника і контролем робіт займалося Управління житлово-комунального господарства.  

– Матеріал не такий: не для вулиці і не того кольору, не повний функціонал, кріплення не ті, мали бути ще отвори для зелені, смітники, парковка для роверів тощо, – каже співавторка проекту Оксана Іванова.

Натомість заступник міського голови Рівного Віталій Герман відповідальним за наслідки реалізації Громадського проекту вважає його авторів.

«Замовник лише виконав роботи, які автор проекту визначив. Авторський нагляд за виконанням і реалізацією проекту не потрібні?, – коментує посадовець під дописом з критикою проекту. І додає далі – Все дуже просто – байдужість...

– Навіщо було подавати проект, якщо не цікавий результат його реалізації. Це вийшло, щось типу: Письменник написав твір мистецтва. Замовив книжку в друк, але йому було байдуже і не цікаво, яку саме: обкладинку, папір, шрифт і мову друку використає типографія».

Віталію Герману заперечують цитатою з сайту Громадського бюджету де йдеться, що «відповідальним за реалізацію проектів-переможців є місто, тобто вони реалізуються відповідними департаментами міської адміністрації за бюджетні кошти».

В управлінні ЖКГ наразі впевнені що роботи виконуються згідно плану. Завтра пообіцяли прокоменувати докладніше. Водночас проект поки що не завершений, тож очевидно, що в ньому ще можуть з`явитися додаткові елементи благоустрою. Однак авторка проекту Оксана Іванова налаштована рішуче:

– Виконавці жодного разу не звернулись [до нас] щодо вибору матеріалів, і взагалі ми не знали що проект почали робити, хоча відповідальні за громадський проект і в ЖКГ казали що проект буде робитися під нашим наглядом, – каже дизайнерка. – Будемо вимагати щоб виконавці забрали цю лавку і зробили так як по проекту.

Нагадуємо, УЖКГ затримало реалізацію ще одного Громадського проекту - облаштування зруйнованої ділянки у парку Слави. Усе через те що згадали про необхідність засипати котлован лише під кінець року. 

І загалом більшість проектів Громадського бюджету УЖКГ не виконало.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте