Особливості науково-педагогічного стажу рівненського нардепа Миколи Сороки

Микола Сорока, схоже, насправді не займався науково-педагогічною роботою
Джерело
Фото порталу ЧЕТВЕРТА ВЛАДА

Як Миколі Сороці вдалося поєднати роботу голови Рівненської облдержадміністрації, а пізніше посаду заступника міністра з викладацькою діяльністю у віддаленому регіоні, рівненський нардеп не воліє обговорювати. Приховують цю інформацію і університети, в яких Микола Сорока здобував свій стаж.

В той же час наявність цього стажу, про який неохоче розповідають колишні колеги нардепа, стала щаблем для отримання посади ректора найбільшого рівненського університету.

В свою чергу ректорська посада стала плацдармом для отримання депутатського мандату. Що приховує рівненський професор нардеп Микола Сорока, з’ясовувала ЧЕТВЕРТА ВЛАДА.

Головний інженер колгоспу VS професор – інженер перемагає

Перша публічна згадка про солідний викладацький стаж Миколи Сороки з’явилася в жовтні 2012 року, коли політика обрали ректором Національного університету водного господарства та природокористування (НУВГП).

Тоді на виборчій конференції представник Міністерства освіти і науки зачитав вимоги до кандидата на посаду ректора. Одна з цих вимог – стаж науково-педагогічної діяльності не менше ніж 10 років.

ТАКОЖ ДИВІТЬСЯ: Рівненський нардеп-регіонал хоче відновити вступні іспити у вузах та просуває «корупційно-ректорський» законопроект

Відразу після озвучення вимог представник Міністерства ознайомив викладачів і з біографією Миколи Сороки, в якій, як виявилося, вписані навіть більше ніж 10 років науково-педагогічної діяльності рівненського професора.

Науково-викладацький стаж теперішній нардеп здобув у Дніпропетровському державному аграрному університеті та Рівненському державному гуманітарному університеті:

  • З 1993 по 1999 роки за сумісництвом працював старшим викладачем на кафедрі економічної теорії та економіки сільського господарства Дніпропетровського державного аграрного університету (це в той час як був гендиректором рівненського державного підприємства «Облагротехсервіс», а з 1997 року головою Рівненської ОДА).
  • З 1999 по 2007 роки займав посаду старшого викладача, доцента, професора кафедри економіки, менеджменту Рівненського державного гуманітарного університету.
  • З 2007 по 2010 роки працював професором кафедри економічної теорії Дніпропетровського державного аграрного університету.  Також працював професором кафедри менеджменту, як сказав представник міністерства – Українського (очевидно, мав на увазі Рівненського – авт.) державного гуманітарного університету.

ТАКОЖ ДИВІТЬСЯ: Досьє Миколи Сороки

В жодній з раніше оприлюднених біографій, які вдалося відшукати ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ, немає згадки про науково-педагогічну діяльність теперішнього нардепа.

Ось копії деяких оприлюднених раніше біографій із сайтів ogo.ua та soproka.openua.net (щоб збільшити – відкрийте в новій вкладці):

Біографія Миколи Сороки з soproka.openua.net

Скромно замовчав про свої педагогічні напрацювання Микола Сорока і в іміджевій публікації на десятки сторінок в журналі «Губернатор».

У 2002 році цей журнал присвятив цілий номер здобуткам Рівненської області і опублікував розлоге інтерв’ю з тодішнім головою Рівненсьої ОДА Миколою Сорокою.

Біографія Миколи Сороки з журналу «Губернатор»

Нагадуємо, згідно з нинішньою біографією, на час опублікування інтерв’ю Микола Сорока вже 9 років нібито займався науково-педагогічною діяльністю. Проте цей факт не знайшов відображення в іміджевому матеріалі, де згадали навіть про те, що чиновник був колись головним інженером колгоспу.

Невже багаторічна педагогічна праця – настільки незначна сторінка в житті нинішнього нардепа, що їй не знайшлося місця на десятках сторінок іміджевого інтерв’ю? Чи на той час не було цього стажу?

ТАКОЖ ДИВІТЬСЯ: «Добрєйший чоловік» Микола Сорока рівненському журналісту: Вам треба ще жить…

Газета Рівненської організації Партії регіонів «Рівненський регіон», що вийшла вже в часи передвиборчої кампанії у 2012 році, також подає детальну біографію кандидата в нардепи Миколи Сороки.

В цій досить детальній біографії також є згадка про те, що в 70-х роках кандидат був головним інженером колгоспу.

Дуже детально описуються освітянські здобутки в 2012-му році (посада в.о.ректора НУВГП, обрання почесним академіком Острозького Академічного Братства тощо). Однак жодного слова – про попередній педагогічний стаж і викладацькі здобутки. (Щоб зільшити копію вирізки з газети – відкрийте в новій вкладці)

Біографія кандидата в нардепи з газети «Рівненський регіон»

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА розпочала пошуки детальної інформації про те скільки ж часу Микола Сорока присвятив науково-педагогічній справі, завдяки якій зміг стати ректором.

А на посаді ректора використовував для агітації адмінресурс. 10 років необхідного науково-педагогічного стажу – це реальна щоденна наукова та викладацька праця чи, можливо, просто рядочок в біографії?

Університети мовчать

Для початку звернулися в університети, де викладав Микола Сорока, із запитами про доступ до публічної інформації. Просили надати інформацію про заробітну плату викладача, а також про кількість його робочих годин навчального навантаження (загальна кількість годин/ з них – аудиторних).

Рівненський державний гуманітарний університет відмовився надавати інформацію, пославшись на те, що це персональні дані, які можна оприлюднювати лише з дозволу власника цих персональних даних.

Дніпропетровський державний аграрний університет виявився дещо відкритішим. В університеті повідомили, що Микола Сорока працював на громадських засадах, тож заробітної плати не отримував.

Проте саме через те, що бюджетних коштів він не отримував, у дніпропетровському ВНЗ також відмовилися надати інформацію про години навчального навантаження Миколи Сороки в часи його праці в цьому університеті.

Міністерство освіти і науки України пішло ще далі у небажанні розкривати будь-які особливості науково-педагогічного стажу нардепа.

Міністерство протиправно відмовило надати копію свого наказу про прийом на посаду ректора НУВГП Миколу Сороку із відомостями про стаж його науково-педагогічної роботи на час призначення.

Послалися на захист персональних даних. І це при тому, що згідно ч.7 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА звернулася до Миколи Сороки з проханням дозволити згаданим ВНЗ оприлюднити інформацію про кількість годин навчального навантаження.

Проте місяць минув, а відповіді на письмове звернення ми так і не отримали, хоча й маємо підтвердження з Укрпошти про те, що воно було отримане уповноваженим представником керівника НУВГП.

Не відповідав Микола Сорока і на телефонні дзвінки журналіста ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ.

Ми зателефонували в НУВГП, щоб дізнатися про «долю» звернення.

В приймальні повідомили, що Микола Сорока зараз прийому в університеті не веде. З усіх питань можна записатися на прийом хіба що до в.о.ректора Миколи Корецького. З приводу відповіді на наше письмове звернення – спрямували в загальний відділ університету.

В загальному відділі запевнили, що звернення передали помічнику ректора Ірині Яцковій. Ірина Яцкова спочатку казала, що віддала звернення Миколі Сороці і про його рішення з цього приводу їй нічого не відомо. Однак за хвилину перетелефонувала і повідомила, що усю кореспонденцію віддає не Миколі Сороці, а в.о. ректора НУВГП Миколі Корецькому.

Микола Корецький при зустрічі з журналістом ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ натомість роздратовано зазначив, що жодного звернення не бачив. Помічник ректора Ірина Яцкова, яка була присутня при цій зустрічі, лиш ніяково посміхнулася, стенувши плечима.

Телефонуємо помічнику нардепа Миколи Сороки Оксані Тимкіній. Питаємо про звернення, яке ми надіслали Миколі Сороці і запитуємо, чи нардеп дає згоду на оприлюднення інформації, що стосується його науково-педагогічного стажу.

– Про це звернення я нічого не чула, але я знаю, що він дозволів не давав, – каже Оксана Тимкіна. – Бо вже були такі звернення.

– А можна хоча б поспілкуватися особисто з паном Сорокою, щоб він детальніше розповів, які саме дисципліни він викладав і скільки часу хоча б приблизно приділяв цьому?

– Я передам йому Ваше прохання. Він невдовзі вже їде на Київ, а чи схоче спілкуватися по телефону, то я в нього спитаю. Я сама вам перетелефоную, якщо він погодиться.

Після цього від помічника нардепа – жодних дзвінків, хоча минуло вже шість днів.

«Колеги» по кафедрі: Хто такий Микола Сорока? Не знаємо.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА вирішила самостійно перевірити чи знають Миколу Сороку в університетах, де він нібито старанно викладав. Для того щоб з’ясувати інформацію у Дніпропетровському державному аграрному університеті, заручилися підтримкою місцевих журналістів.

Вранці, 1-го лютого, кореспондент дніпропетровської газети «Лица» попрямував у Дніпропетровський аграрний університет для перевірки інформації про трудову діяльність нардепа Сороки на кафедрі економічної теорії та економіки сільського господарства.

Приміщення Дніпропетровського державного аграрного університету. Фото з dsau.dp.ua

Нагадуємо, що згідно нинішньої офіційної біографії, він працював на цій кафедрі з 1993 по 1999 роки і з 2007 по 2010 роки.

У зв᾽язку з тим, що джерел серед викладацького складу агроуніверситету у кореспондента немає, для того, щоб не «злякати» опитуваних працівників кафедри, вигадали легенду.

Журналіст представлявся людиною, яка шукає викладача на ім’я Сорока Микола Петрович «з особистих питань». Логічно, що людину, яка викладала на кафедрі понад 10 років, на кафедрі б мали пам᾽ятати.

Кафедра економіки знаходиться на четвертому поверсі основного корпусу університету. Номери кабінетів кафедри починаються з 400.

Поспілкувалися з трьома групами працівників кафедри економіки – всього з п᾽ятьма викладачами. Наводимо три діалоги.

Працівник кафедри – чоловік близько 60 років. Спілкуємось безпосередньо біля кабінету завкафедри економічної теорії та економіки сільського господарства.

– Скажіть, а у Вас є на кафедрі викладач Сорока Микола Петрович?

Працівник кафедри заперечно хитає головою.

– А працював він у Вас? Де мені його знайти?

– Поняття не маю. Може, на іншій кафедрі пошукайте?

Підходимо до працівників кафедри в кабінеті з табличкою «Лабораторія». В кабінеті –розклад викладачів. Підходять дві жінки близько 30 років.

– Пані, а Ви з кафедри економіки?

– Так...

 А скажіть, де я можу знайти Сороку Миколу Петровича?

– Перший раз чую ... (дивиться на розклад викладачів).

 Сорока Микола Петрович?

Її колега теж не чула про такого.

Біля кабінету завкафедри – два чоловіки на вигляд років 50-ти.

Після запитання де знайти Миколу Сороку один з чоловіків заперечливо захитав головою, мовляв, не знає такого. Інший був більш балакучий.

 Де я можу знайти Сороку Миколу Петровича?

– Кого?

 Сороку Миколу Петровича, викладача.

– А навіщо він Вам потрібен? (посміхається – авт.)

 Треба поговорити.

– Ви знаєте, хто такий Микола Петрович Сорока? Не знаєте?

 Ну... викладач.

– Ну є такий, а навіщо він Вам потрібен? Він зараз у Києві у відрядженні...

Оскільки двох викладачів на кафедрі з таким ім᾽ям та прізвищем немає, а нардеп Микола Сорока там не працює, то й у відрядження поїхати не міг.

ТАКОЖ ДИВІТЬСЯ: Микола Сорока зізнався, що агітує в робочий час на прохання голови РОДА

Інша журналістка з Дніпропетровська Ольга Волинська також знайшла працівника аграрного університету, який знає Миколу Сороку, але не в якості викладача, а лише в якості наукового керівника протягом кількох останніх років.

Цей працівник, який попросив не називати його ім’я, пригадує, що Микола Сорока був науковим керівником трьох чи чотирьох дисертаційних робіт студентів вузу.

– Одна дівчина захищалася у 2011 році, троє людей у 2012-му, – розповідає працівник вузу. – Я його знаю з 2011 року, раніше не зустрічав. Але я ж на іншій кафедрі працюю, то міг просто не помічати його. Сам працюю у ВНЗ з 90-х років.

Працівник також розповів, що в університеті існує практика, що люди з інших вузів працюють тут на півставки або на четвертину ставки. Для людей зі званням кандидата наук це, нібито, нормальна практика.

– Хто вам може підтвердити (про реальне викладання Миколи Сороки – авт.)? Я не можу сказати, тому що якщо я дам телефон, мене тут з᾽їдять.

– Якщо це загальноприйнята практика, то чому люди бояться говорити про це?

– У нас держава не підтримує чесне і відкрите ставлення, тут люди більше старшого покоління...

– Тобто виходить, що він в цей період працював, тільки не на повну ставку?

– Так. Це цілком можливо. Я знаю у нас інший викладач так працював.

– Тобто це так було чи ви просто припускаєте, що так було?

–- Так воно і є... За документами так і виходить. А наскільки це фактично було, я, чесно кажучи, сумніваюся…

Рівненські студенти Миколу Сороку в якості викладача не пам’ятають

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА також з’ясовувала деталі роботи Миколи Сороки на кафедрі економіки таменеджменту Рівненського державного гуманітарного університету (РДГУ)Завідуючий кафедрою Тарас Микитин підтвердив, що Микола Сорока дійсно тут працював.

Пригадує, що працював з дисципліною «маркетинг». Однак Тарас Микитин не зміг назвати ні хоча б приблизної кількості часу, який теперішній нардеп приділяв викладанню, ні приблизний час початку роботи Миколи Сороки на згаданій кафедрі.

Приміщення РДГУ, в якому знаходиться кафедра економіки та менеджменту (м.Рівне, вул.Толстого, 3). Фото з панорами Яндекс

– В мене немає ніякої первинної документації, – пояснює завкафедрою. – Про це мали б знати у відділі кадрів. Ви туди зверніться, не думаю, що це якась таємниця. Я не можу про це пам’ятати. У нас на кафедрі завжди було з двадцять сумісників.

Телефонуємо у відділ кадрів РДГУ. Питаємо чи працював в університеті такий викладач як Микола Сорока.

– Це конфіденційна інформація, – категорично відповідає працівниця відділу кадрів. – Ви напишіть офіційний запит, надішліть його керівництву вузу, тоді вже питайте в нас. Ми не можемо цього розголошувати.

Нагадуємо, керівництво вузу напередодні вже відмовило в задоволенні запиту щодо деталей викладацької роботи теперішнього нардепа.

ЧЕТВЕРТА ВЛАДА поспілкувалася також з чотирма студентами, які опановували спеціальність менеджера в роки «активної» роботи Миколи Сороки в РДГУ на кафедрі економіки та менеджменту, в той час коли останній перебував на посаді голови ОДА.

Студенти пригадують, що дисципліну «маркетинг» читав Тарас Микитин. Миколу Сороку в якості викладача студенти не пам’ятають.

– Це ж тодішній голова ОДА? – самостійно здогадується про кого йде мова один з колишніх студентів. – Ні. Не пригадую. Хоча я міг забути, особливо тих, хто викладав тільки протягом короткого часу.

– Був один викладач на прізвище Сорока, – пригадує другий. – Тільки він якісь образотворчі дисципліни викладав. Такий геть сивий був. Але це точно не той, що головою ОДА був. Другого Сороки точно не було у нас.

– Так, того геть білого Сороку пригадую. Йому років 60 було. Він в гуртожитку жив, – згадує третій. – Інших Сорок не пам’ятаю.

– А що він міг викладати? Не пригадую такого, – каже четверта колишня студентка (в часи навчання у вузі була відповідальною і майже не пропускала занять – авт.)

Завкафедрою менеджменту РДГУ Тарас Микитин, при повторному спілкуванні з журналістом ЧЕТВЕРТОЇ ВЛАДИ, у відповідь на те, що студенти-менеджери не пам’ятають такого викладача, категорично наполягає, що Микола Сорока все ж викладав на кафедрі.

І пояснює, що частина дисциплін економічного спрямування читалася на інших факультетах, зокрема художньо-педагогічному та музичної творчості.

Після цієї розмови ЧЕТВЕРТА ВЛАДА поспілкувалася і з двома колишніми студентками художньо-педагогічного факультету (одна закінчила навчання у 2001 році, друга – 2002 року, тобто в часи офіційного викладання Миколи Сороки).

Жінки впевнені, що тодішній голова Рівненської ОДА у них не викладав. Натомість також згадують тезку нардепа – іншого викладача на прізвище Сорока, який викладав якусь із історичних наук.

Теперішній в.о. ректора рівненського «водного» – колишній науковий консультант Миколи Сороки

Кандидатську, а пізніше і докторську дисертації Микола Сорока захищав не в тих вузах, де нібито активно працював.

Так, у 2001 році (в часи роботи на кафедрі економіки, менеджменту Рівненського державного гуманітарного університету) він отримав звання кандидата наук, підготувавши дисертацію в Інституті аграрної економіки Української академії аграрних наук (автореферат дисертації можна глянути за посиланням).

А 2012 року, попри значний офіційний досвід роботи в дніпропетровському та рівненському ВНЗ, захищав докторську дисертацію у Миколаєві – в Чорноморському державному університеті ім. Петра Могили.

Науковий консультант при підготовці докторської дисертації Миколи Сороки – теперішній в.о. ректора рівненського «водника» Микола Корецький, який на час захисту дисертації був професором кафедри державного управління та місцевого самоврядування Академії муніципального управління (м. Київ).

Теперішній в.о.ректора НУВГП Микола Корецький – колишній науковий консультант Миколи Сороки

У червні 2012 року разом з призначення Миколи Сороки на посаду в.о.ректора Національного університету водного господарства та природокористування Миколу Корецького призначають в.о. проректора, проректором з наукової роботи та міжнародних зв’язків цього ж ВНЗ.

А вже з грудня 2012 року Микола Корецький, після обрання Миколи Сороки нардепом, працює на посаді в.о. ректора НУВГП.

Наразі неможливо знайти у вільному доступі в інтернеті автореферат докторської дисертації Миколи Сороки. На сайті Національної бібліотеки України спочатку можна було знайти тільки інформацію про назву дисертації і деякі вихідні дані.

«Формування державної політики стратегічного планування розвитку регіонів в умовах інтеграції України до світової спільноти» – така назва докторської дисертації теперішнього нардепа. Однак за деякий час навіть ця куца інформація зникла з сайту.

Як пояснили у бібліотеці – відтепер вони не виставляють автореферати дисертацій на сайті, бо вже не отримують їх в електронному вигляді.

Однак ЧЕТВЕРТІЙ ВЛАДІ вдалося отримати копію цього автореферату (переглянути тут) у відповіді на запит до бібліотеки. Саме завдяки цій інформації стало відомо про роль Миколи Корецького в науковому житті Миколи Сороки.

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте