Журналістам не дозволили знімати ані Чайку, ані інших учасників судового процесу

За цим столом у залі суду невдовзі сяде Ганна Чайка зі своїм адвокатом під час судового засідання. Зверніть увагу, що мікрофони не підключені і технічний запис судових засідань не ведеться - в порушення законодавства України
Джерело
«Четверта влада»

Суддя Наталія Кучина не дозволила журналістам, які висвітлюють судовий процес над головною лікаркою пологового будинку Рівного Ганною Чайкою, проводити у залі суду відео- та фотозйомку. Така заборона буде чинною щонайменше до завершення судового слідства.

Перед початком чергового судового засідання у кримінальній справі за обвинуваченням головного лікаря пологового будинку Рівного Ганни Чайки у вимаганні та одержанні хабара суддя Кучина зачитала клопотання журналістів про дозвіл на відео- та фотозйомку.

У клопотанні журналісти посилалися на норми Законів України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та п. 6 Постанови спільного розширеного засідання Президії Верховного Суду України, президії Ради суддів України та колегії Державної судової адміністрації України від 18.02.2005 року № 2 «Про стан здійснення судочинства у 2004 році і завдання на 2005 рік».

Цим пунктом було дано завдання головам апеляційних та місцевих судів «забезпечити висвітлення в засобах масової інформації ролі та значення судів, завдань, які стоять перед ними, й існуючих у них проблем; із метою збереження прозорості судочинства надавати засобам масової інформації можливість своєчасно інформувати громадськість про діяльність судів і відповідно до норм чинного законодавства висвітлювати судові процеси та транслювати судові засідання».

Журналісти також аргументували своє клопотання тим, що ця судова справа має великий суспільний резонанс, оскільки у Рівному вперше головного лікаря такого відомого лікувального закладу обвинувачують у тяжкому злочині.

Ганну Чайку знає практично кожна жінка в Рівному й багато жінок з області, десятки тисяч рівнян отримують послуги пологового будинку щороку.

Відтак, ситуація з обвинуваченням лікаря пологового будинку в тяжкому злочині має певний вплив на дуже значну частину мешканців міста й області. Разом з тим, висвітлення судового розгляду цієї справи матиме велике значення для подолання корупції і хабарництва у суспільстві.

Водночас, демонстрація репортажу із зали судового засідання допоможе укріпити авторитет судової влади та продемонструвати суспільству її неупередженість та незалежність, вважають журналісти. 

Перед тим, як ухвалити рішення щодо клопотання, суддя вислухала думки сторін-учасників процесу.

Прокурор, який підтримує в суді державне обвинувачення, Сергій Ковальчук зазначив, що не заперечує аби клопотання було задоволено частково, а саме – можливо дозволити знімати після завершення судового слідства, а наразі, коли воно ще триває, такий дозвіл є недоцільним. 

У свою чергу, адвокат підсудної Олександр Журавльов категорично заперечив проти зйомок. З його слів, він не розуміє, яким чином фото- і відеозйомки можуть сприяти у боротьбі з корупцією.

Окрім цього, за його висловом, «нерідко репортажі із залу суду, так, як їх подають журналісти, вводять суспільство в оману щодо перебігу судового процесу».

Відтак, просив клопотання не задовольняти.

Сама Ганна Чайка також  висловилася проти. До речі, перед початком засідання журналісти запитали у неї, чи можна її сфотографувати, на що Ганна Чайка відповіла відмовою, бо «без зачіски».

Відтак, суддя Наталія Кучина  оголосила про відмову представникам ЗМІ, які висвітлюють процес, у дозволі на фото- та відео зйомку.  

Читайте репортаж з чергового засідання суду, в якому свідчення давала Гана Чайка: Ганна Чайка про гроші, які взяла: «Я не можу пояснити вам затьмарення моїх мозгів»

ПОВНА СЕРІЯ МАТЕРІАЛІВ ПРО ЗАТРИМАННЯ І СУД НАД ГАННОЮ ЧАЙКОЮ:

Якщо знайшли помилку - виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Прокоментуйте